Hem » Vin & Mat » Soulfood och soulwine med druvan Silvaner!

Soulfood och soulwine med druvan Silvaner!

Escherndorfer Fürstenberg Silvaner Trocken - 2 glas

Vi ska titta närmare på druvan Silvaner som är en av de viktigaste vita druvsorterna i Tyskland, tips om ett riktigt härligt vin som just nu finns i det tillfälliga sortimentet och som vi tycker att du ska smaka. Speciellt trevligt om du söker ett lite lyxigare vin till bra pris innan påsk. Till detta serverar vi en Tarte Tatin gjord på karamelliserad lök och getost. Riktig soulfood till vinet. Missa inte detta!

Från mitten av 1600-talet till mitten av 1900-talet var den gröna druvan Silvaner den mest populära och den planterade druvsorten i Tyskland och den odlades på ungefär hälften av Tysklands totala vinareal, men ersattes av den mer produktiva druvan Müller-Thurgau på 1960 talet.

Men fortfarande idag odlas Silvaner flitigt i Tyskland, med en yta på cirka 5 000 hektar och är den 5:e största druvan i landet.

Escherndorfer Fürstenberg Silvaner Trocken - druvor

I Franken och Rheinhessen är världens största Silvaner-regioner. Här odlas den som allra mest och här görs en hel del fantastiska vita Prädikatviner.  Men Silvaner växer också på andra ställen i Tyskland som exempelvis i Pfalz, Nahe, och Baden. Den odlas även i norra Italien, Schweiz, Österrike och i Alsace. Mycket litet av druvan odlas i Kalifornien, British Columbia, Australien, Nya Zeeland och Sydafrika.

Många tror att den har sitt ursprung i Österrike och är en korsning av druvorna Traminer och Österreichisch Weiss. Andra kallar Silvaner-vinet för `Draculavinet´ då det sägs ha migrerat från Transsylvanien, som vid tiden förvisso var en del av det österrikiska imperiet. Dessutom är detta en mycket blek och ljus druva, tålig till tusen som frodas av alla naturens svårigheter, rätt likt en vampyr…

Varför är Silvaner en så unik druva?

Silvaner är en mångsidig druva och viner görs i varierande vinstilar då den är exceptionellt duktig på att återspegla sin terroir och på grund av sina jord- och växtbaserade aromer. Just jordmånen i Franken tar fram det bästa hos druvan Silvaner. Vad sägs om ett läckert mineraliskt vitt vin på frukter som äpple, persika och mandarin, med ett stänk av rosépeppar eller koriander, en ton av selleri, honung, hö eller nyklippt gräs och kanske lite brödiga toner, om man har tur?

Den perfekta växtplatsen är sval, men ändå skyddad av vind och kyla. Gärna en blandning av sandsten, kalkhaltig lera och röd märgel.

Escherndorfer Fürstenberg Silvaner Trocken

Vintips: Prova en kvalitets-Silvaner från Franken!

Kanske är den endast här en tid men just nu finns Escherndorfer Fürstenberg Silvaner Trocken 2018 (SB-nr 96164) i det tillfälliga sortimentet och i ca 200 av Systembolagets butiker och går även att beställa. Det gäller att passa på och prova detta goda och krispiga, torra, vita vin från anrika Weingut Schäffer i Franken. Vinet är kvalitetsklassat som VDP.ERSTE LAGE®, en prestige-klassificering för förstklassiga viner från premium-vingårdar.

Weingut Schäffer är en ledande kvalitetsproducent i Franken där vinfamiljen Schäffer i generationer gjort viner sedan 1500-talet. Mest druvtypiska viner av druvorna Silvaner och Riesling enligt det stilsäkra Franken-konceptet, som utmärkt sig genom ett flertal guld- och silvermedaljer.

I vingodsets hela odling och i produktionen används varken konstgödsel eller besprutningsmedel och Weingut Schäffer uppger att vinet är veganvänligt.

Escherndorfer Fürstenberg Silvaner Trocken är ett mycket druvtypiskt vin som är gjort på premiumdruvor fån druvsorten Silvaner och druvorna är klassade Silvaner Beerenauslese som gör detta vin så speciellt, komplext och elegant i smaken. Dessa druvor ger ett saftigt och uttrycksfullt vin med en stor fruktig doft och smak. Här finns intensiva och aromatiska toner av gula päron. vita persikor och söt mandarin i en fräsch palett med dragon och kyndel, lite bivax och honung. Ett uppfriskande mineraliskt in som har en rund och lång finish.

Silvaner är en matglad vinkompis till fisk, hummer, räkor och vegetariska, gröna rätter. Vi lagar en Tarte Tatin med karamelliserad lök och stänk av smält getost. Se receptet nedan.

Finns Escherndorfer Fürstenberg Silvaner Trocken på Systemet i närheten av dig?

Hitta vinet på systembolaget!

Escherndorfer Fürstenberg Silvaner Trocken - paj

Tarte Tatin på karamelliserad lök med getost!

Ett fantastiskt recept om du vill laga bästa pajen till påsk på en botten med frasig smördeg med getost med söt lök – godare kan det bara inte bli! Vi tar lökarnas Rolls-Royce, Roscoff-lökar från Bretagne, den ljust rosatonade löken som karamelliseras extra fint och då blir så söt som blandas med rödlök. Getosten som vi valt till detta är en krämig getost som smälter in kring löken.

Frasigaste smördegen gör du så här!

  • 180 g mjöl
  • 125 g fryst smör
  • 1 dl riven getost
  • 1 dl iskallt vatten, sedan lite mer åt gången om det behövs, kan gå åt ½ dl till
  • 1/2 tsk salt, Fleur de Sel

I en skål blanda mjöl och blanda i smöret genom att riva in det frysta smöret och getosten. Fördela smörbitarna jämt i mjölet med en sked och häll i det kalla vattnet och rör med skeden. Degen kommer att hålla ihop och det spelar ingen roll om den inte är smidig, det duger fint, bara du kan göra en boll som du lägger i folie och in i kylen i en timme. 

Lökfyllning

  • 750 g Roscoff lök och rödlök, blandat
  • lite smör
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1-2 msk rörsocker
  • havssalt och nymalen peppar
  • 100 g getost, smulas 
  • färsk timjan

Värm ugnen till 200°.

Skala lökarna och skär dem tunt i halva ringar. Fräs löken genomskinlig och mjuk i olja och smör.

När löken kommit igång bra ska den karamelliseras: börja med att riva av de små bladen av några färska timjankvistar, strö över rörsockret och häll i balsamvinägern. Salta och peppra och fortsätt stek på medelvärme 10 minuter till. Lägg i den smulade getosten och låt den smälta helt.

Gör pajen: Bröa din pajform. Ta ut smördegen ur kylen och kavla ut en rondell och kanter. Den ska inte vara hög så pressa kanten inåt (mycket likt en pizza). Bre ut fyllningen ovanpå. 

Grädda i 15 minuter (eventuellt lite längre – håll ett öga) tills smördegskanten blivit gyllenbrun.

Låt din Tarte Tatin vila en stund innan du skär upp den.

Läs mer om druvan Silvaner:

Frågor och svar:

Vad är Silvaner för druva och var odlas den främst?

Silvaner är en grön druva och en av de viktigaste vita druvsorterna i Tyskland. Den odlas främst i regionerna Franken och Rheinhessen, men även i Pfalz, Nahe, Baden och andra delar av Tyskland, samt i norra Italien, Schweiz, Österrike och Alsace.

Varför blev Silvaner mindre populär på 1960-talet?

Silvaner ersattes av den mer produktiva druvan Müller-Thurgau på 1960-talet. Müller-Thurgau gav högre skördar och var enklare att odla, vilket gjorde att Silvaner minskade i popularitet.

Vad gör Silvaner till en unik druva?

Silvaner är en mångsidig druva som är exceptionellt duktig på att återspegla sin terroir och har jordoch växtbaserade aromer. Den är också tålig och frodas i olika klimatförhållanden.

Vilket vin rekommenderas med druvan Silvaner?

Escherndorfer Fürstenberg Silvaner Trocken 2018 från Weingut Schäffer i Franken rekommenderas. Det är ett krispigt, torrt vitt vin med mineraliska toner och fruktiga smaker av äpple, persika och mandarin.

Vilken mat passar bra till Silvaner-vinet?

Silvaner är en matglad vinkompis och passar bra till fisk, hummer, räkor och vegetariska, gröna rätter. Till exempel kan man servera en Tarte Tatin gjord på karamelliserad lök och getost till Silvaner-vinet.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.