Soulfood och soulwine med druvan Silvaner!

Escherndorfer Fürstenberg Silvaner Trocken - 2 glas

Vi ska titta närmare på druvan Silvaner som är en av de viktigaste vita druvsorterna i Tyskland, tips om ett riktigt härligt vin som just nu finns i det tillfälliga sortimentet och som vi tycker att du ska smaka. Speciellt trevligt om du söker ett lite lyxigare vin till bra pris innan påsk. Till detta serverar vi en Tarte Tatin gjord på karamelliserad lök och getost. Riktig soulfood till vinet. Missa inte detta!

Från mitten av 1600-talet till mitten av 1900-talet var den gröna druvan Silvaner den mest populära och den planterade druvsorten i Tyskland och den odlades på ungefär hälften av Tysklands totala vinareal, men ersattes av den mer produktiva druvan Müller-Thurgau på 1960 talet.

Men fortfarande idag odlas Silvaner flitigt i Tyskland, med en yta på cirka 5 000 hektar och är den 5:e största druvan i landet.

Escherndorfer Fürstenberg Silvaner Trocken - druvor

I Franken och Rheinhessen är världens största Silvaner-regioner. Här odlas den som allra mest och här görs en hel del fantastiska vita Prädikatviner.  Men Silvaner växer också på andra ställen i Tyskland som exempelvis i Pfalz, Nahe, och Baden. Den odlas även i norra Italien, Schweiz, Österrike och i Alsace. Mycket litet av druvan odlas i Kalifornien, British Columbia, Australien, Nya Zeeland och Sydafrika.

Många tror att den har sitt ursprung i Österrike och är en korsning av druvorna Traminer och Österreichisch Weiss. Andra kallar Silvaner-vinet för `Draculavinet´ då det sägs ha migrerat från Transsylvanien, som vid tiden förvisso var en del av det österrikiska imperiet. Dessutom är detta en mycket blek och ljus druva, tålig till tusen som frodas av alla naturens svårigheter, rätt likt en vampyr…

Varför är Silvaner en så unik druva?

Silvaner är en mångsidig druva och viner görs i varierande vinstilar då den är exceptionellt duktig på att återspegla sin terroir och på grund av sina jord- och växtbaserade aromer. Just jordmånen i Franken tar fram det bästa hos druvan Silvaner. Vad sägs om ett läckert mineraliskt vitt vin på frukter som äpple, persika och mandarin, med ett stänk av rosépeppar eller koriander, en ton av selleri, honung, hö eller nyklippt gräs och kanske lite brödiga toner, om man har tur?

Den perfekta växtplatsen är sval, men ändå skyddad av vind och kyla. Gärna en blandning av sandsten, kalkhaltig lera och röd märgel.

Escherndorfer Fürstenberg Silvaner Trocken

Vintips: Prova en kvalitets-Silvaner från Franken!

Kanske är den endast här en tid men just nu finns Escherndorfer Fürstenberg Silvaner Trocken 2018 (SB-nr 96164) i det tillfälliga sortimentet och i ca 200 av Systembolagets butiker och går även att beställa. Det gäller att passa på och prova detta goda och krispiga, torra, vita vin från anrika Weingut Schäffer i Franken. Vinet är kvalitetsklassat som VDP.ERSTE LAGE®, en prestige-klassificering för förstklassiga viner från premium-vingårdar.

Weingut Schäffer är en ledande kvalitetsproducent i Franken där vinfamiljen Schäffer i generationer gjort viner sedan 1500-talet. Mest druvtypiska viner av druvorna Silvaner och Riesling enligt det stilsäkra Franken-konceptet, som utmärkt sig genom ett flertal guld- och silvermedaljer.

I vingodsets hela odling och i produktionen används varken konstgödsel eller besprutningsmedel och Weingut Schäffer uppger att vinet är veganvänligt.

Escherndorfer Fürstenberg Silvaner Trocken är ett mycket druvtypiskt vin som är gjort på premiumdruvor fån druvsorten Silvaner och druvorna är klassade Silvaner Beerenauslese som gör detta vin så speciellt, komplext och elegant i smaken. Dessa druvor ger ett saftigt och uttrycksfullt vin med en stor fruktig doft och smak. Här finns intensiva och aromatiska toner av gula päron. vita persikor och söt mandarin i en fräsch palett med dragon och kyndel, lite bivax och honung. Ett uppfriskande mineraliskt in som har en rund och lång finish.

Silvaner är en matglad vinkompis till fisk, hummer, räkor och vegetariska, gröna rätter. Vi lagar en Tarte Tatin med karamelliserad lök och stänk av smält getost. Se receptet nedan.

Finns Escherndorfer Fürstenberg Silvaner Trocken på Systemet i närheten av dig?

Hitta vinet på systembolaget!

Escherndorfer Fürstenberg Silvaner Trocken - paj

Tarte Tatin på karamelliserad lök med getost!

Ett fantastiskt recept om du vill laga bästa pajen till påsk på en botten med frasig smördeg med getost med söt lök – godare kan det bara inte bli! Vi tar lökarnas Rolls-Royce, Roscoff-lökar från Bretagne, den ljust rosatonade löken som karamelliseras extra fint och då blir så söt som blandas med rödlök. Getosten som vi valt till detta är en krämig getost som smälter in kring löken.

Frasigaste smördegen gör du så här!

  • 180 g mjöl
  • 125 g fryst smör
  • 1 dl riven getost
  • 1 dl iskallt vatten, sedan lite mer åt gången om det behövs, kan gå åt ½ dl till
  • 1/2 tsk salt, Fleur de Sel

I en skål blanda mjöl och blanda i smöret genom att riva in det frysta smöret och getosten. Fördela smörbitarna jämt i mjölet med en sked och häll i det kalla vattnet och rör med skeden. Degen kommer att hålla ihop och det spelar ingen roll om den inte är smidig, det duger fint, bara du kan göra en boll som du lägger i folie och in i kylen i en timme. 

Lökfyllning

  • 750 g Roscoff lök och rödlök, blandat
  • lite smör
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1-2 msk rörsocker
  • havssalt och nymalen peppar
  • 100 g getost, smulas 
  • färsk timjan

Värm ugnen till 200°.

Skala lökarna och skär dem tunt i halva ringar. Fräs löken genomskinlig och mjuk i olja och smör.

När löken kommit igång bra ska den karamelliseras: börja med att riva av de små bladen av några färska timjankvistar, strö över rörsockret och häll i balsamvinägern. Salta och peppra och fortsätt stek på medelvärme 10 minuter till. Lägg i den smulade getosten och låt den smälta helt.

Gör pajen: Bröa din pajform. Ta ut smördegen ur kylen och kavla ut en rondell och kanter. Den ska inte vara hög så pressa kanten inåt (mycket likt en pizza). Bre ut fyllningen ovanpå. 

Grädda i 15 minuter (eventuellt lite längre – håll ett öga) tills smördegskanten blivit gyllenbrun.

Låt din Tarte Tatin vila en stund innan du skär upp den.

Läs mer om druvan Silvaner:

Lammershoek’s White Mysteries

En komplex vit blend från top producent från Swartland

Artikelnummer: 2405

Typ: Vin, Vitt Vin

Land: Swartland, Sydafrika

Alkohol: 12 % %

Pris: 199 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna