Hem » Vin Fakta » Hur väljer du det vin som du vill köpa?

Hur väljer du det vin som du vill köpa?

flaskorfront - Vinjournalen.se
druvor1 - Vinjournalen.se

Människor väjer ut sitt vin efter många olika kriterier. Man kan välja efter druva, etikett, land eller pris. Det finns förstås för- och nackdelar med att endast titta på priset eller på etiketten. Det finns också ganska mycket forskning kring hur man väljer ut den flaskan som man köper och studier visar att man graderar valen så här, där 1 är vanligaste valet, 2 näst vanliga osv :

  1. Etiketten
  2. Priset
  3. Landet
  4. Druvan

Skippa dina gamla inkörda vanor när du väljer ett nytt vin, vi ska berätta varför!

Att välja en snygg etikett

Det vanligaste sättet är att man förlitar sig på etiketten när man väljer ett vin och det är ganska vanligt att ögat fastnar för en färgglad och annorlunda etikett.

En etikett förmedlar viktig information om druva, land, vingård eller exempelvis om vinet är ekologiskt. Men en vacker etikett kan nog övertyga dig att köpa en flaska en gång, men om vinet inte är gott, så kommer du ju aldrig att köpa det igen. Endast ett riktigt gott vin kommer att få dig att köpa det om och om igen.

Att välja efter pris

Det är absolut inget fel med att sätta ett maxpris på det vin man vill köpa. Men många tror fortfarande att ju bättre vinet är desto dyrare är det.  Men det är inte sant. Priset är beroende på många olika parametrar: åldern, landet, skatten, åldern, vingården…. och visst kan ett dyrare vin betyda att vinet är äldre, mer komplext och mer moget. Men tänk på att goda viner kan man hitta till mycket överkomliga och konkurrenskraftiga priser från länder som Chile, USA, Kroatien, Libanon… så välj ett vin som du tror att du vill ha till ett rimligt pris.

Att välja efter land

Man hör ibland människor säga: Åh, jag köper helst bara italienska viner.  Och visst är det så att vi svenskar verkligen har en förkärlek för de lite mustiga, italienska röda vinerna. Inget fel i det! Men man endast håller sig till ett land, så missar man en hel del. Det finns en spännande vinvärld därute som har en internationell utveckling i ständig förändring. Tusentals druvor, tusentals vingårdar, tusentals smaker. Variationen är enorm.  Spanien, Australien, USA, Tyskland, Sydafrika, Argentina – viner gjorda av samma druva men med olika smaker.  Jorden, klimatet, vinifieringen som skiljer sig oh det missar man om man endast kör efter gammal vana.

 Image Alt  - Vinjournalen.seAtt välja efter druva

Inhemska druvor är också spännande. Välj gärna din favoritdruva från en mer ovanlig vinregion. Testa, se om vinet smakar annorlunda. Prova också druvor som du aldrig smakar förut. Nebbiolo, Silvaner, Blaufränkisch, Touriga Nacional, Rofosco är några exempel. Varje druva har sin egen karaktär h sin unika stil och smak. Ju fler druvor du provar, desto mer lär du dig om vin.Frågor och svar:

Vilka kriterier kan man använda för att välja vin?

Man kan välja efter druva, etikett, land eller pris.

Vad är det vanligaste sättet att välja vin?

Det vanligaste sättet är att man förlitar sig på etiketten när man väljer ett vin.

Kan man bedöma kvaliteten på ett vin utifrån priset?

Priset är beroende på många olika parametrar, så det är inte säkert att ett dyrare vin är bättre än ett billigare.

Varför är det bra att inte bara välja vin från ett specifikt land?

Det finns en spännande vinvärld därute som har en internationell utveckling i ständig förändring, och man missar en hel del om man endast håller sig till ett land.

Varför är det bra att prova olika druvor när man väljer vin?

Varje druva har sin egen karaktär och sin unika stil och smak, och ju fler druvor man provar, desto mer lär man sig om vin.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.