Experten tipsar: Crémantviner från Bourgogne
Crémant-viner från Bourgogne finns som antingen Brut eller Demi-Sec, vilket betyder torr och mellantorr. Vit Crémantär antingen en Blanc de Blancs, gjorda på enbart vita druvor, eller en Blanc de Noir, gjorda på svarta druvor. Rosévarianter är gjorda av Pinot Noir och varierande delar av Gamay-druvor.
Vindruvor som används för att skapa Crémant-viner från Bourgogne:
- Chardonnay
- Melon de Bourgogne
- Aligoté
- Pinot Blanc
- Pinot Noir
- Gamay
Mousserade viner har skapats här sedan början av 1800-talet, de främsta av vilka kom ifrån Grand Cru-vingårdar. De höga priserna som dessa Grand Cru Crémant-viner från Bourgogne kostar har gjort att nästan ingen är beredd att producera dem längre.
Varje år produceras ca 13 miljoner flaskor av Crémant-viner från Bourgogne. De som produceras i regionens kallare delar liknar smaken av de Chablisviner som produceras i grannregionen. De ifrån det varmare klimatet liknar regionens Beaujolaisviner.