Utbudet i Bourgogne är mindre än i Bordeaux. För det första finns det inte lika stort utbud, och många producenter har mindre kvantiteter att erbjuda. Men systemet är dock något enklare i Bourgogne. För det första är det bara två druvor att hålla utkik efter om du satsar på riktigt hög kvalitet:

  • Pinot Noir
  • Chardonnay

De olika märkningarna inom Bourgogne är också enkla att förstå. De enklaste vinerna är rätt och slätt märkta ”Bourgogne”, medan de andra har specifika ortsnamn på flaskan (t.ex. Santenay eller Volnay). I varje by finns det ett visst antal producenter som faller under benämningen premiers crus, och i vissa orter finns de även de som stolt kan kalla sig grands crus.

Men tyvärr är allt inte så enkelt som det verkar. Man måste också ha i åtanke att kvaliteten kan variera kraftigt inom ett och samma cru, och Bourgogne är ett bra exempel på det. Olika jordmåner, mikroklimat och terräng kan göra att kvaliteten på vinerna skiljer sig oerhört. Dessutom skiljer så klart producenternas färdigheter åt, vilket också har en stor inverkan. Det bästa är att ta reda på vilka producenter som håller måttet. Antingen kan du gå på vinprovning eller så kan du försöka läsa dig till svaret. De bästa mindre producenterna i detta område blir ofta kända genom rykten, så håll ögon och öron öppna.

Årgång är en annan viktig faktor när man gör sitt val. Om vi tar årgångarna 2008, 2009 och 2010 som exempel ser vi mycket olika tendenser från år till år. 2009 var ett legendariskt år med tanke på hur jämnt hög kvaliteten blev. Från detta år finner du perfekt solmogna viner som inte direkt gör någon besviken. Däremot kan en del föredra de andra två årgångarna som, trots deras ojämnhet i kvaliteten, bjuder på en hel del riktiga guldkorn.

Vinjournalen.se rekomenderar

Domaine des Pasquiers

Domaine des Pasquiers

Artikel:2298Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

RegionCôtes du Rhône (CdR)Årgång2020ProducentDomaine des PasquiersDruvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol15 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy