Hem » Vin Tips » Tips: 4 goda Crémant – ekologiskt bubbel

Tips: 4 goda Crémant – ekologiskt bubbel

26_itemthemeimage_5203-jpg - Vinjournalen.se

Sedan 70-talet har man i Frankrike använt sig av beteckningen Crémant för mousserande vin från producenter med en särskild appellation d’origine contrôlé (AOC). De franska regioner som är definierade producenter av Crémant är Bourgogne, Alsace, Limoux, Die, Loire, Jura, Bordeaux och Savoie. Precis som Cavan i Spanien, Spumanten i Italien och Sekten i Tyskland, så har Crémant blivit populär, inte enbart i hemlandet Frankrike men även på den internationella marknaden. På Systemet finns en del goda att välja på. Här får du fyra supergoda förslag på några utmärkta Crémant.

Veuve Ambal Crémant de Bourgogne (7911)

Detta är en ekologisk, suverän och karaktärtypisk Crémant från Bourgogne och den populära producenten Veuve Ambal som sedan 1898 skördar sina druvor för hand och inte använder varken konstgödsel eller några som helst kemiska medel. Denna Crémant finns i Systemets fasta sortiment från och med denna månad och är den enda ekologiska och ljusgula Crémant som du kan köpa från hyllan utan att beställa. Druvorna är 70% Chardonnay, 15% Pinot Noir och 15% Aligoté. Liksom den ljusgula färgen går även smaken i ljusgula nyanser som gula äpplen, ljust bröd, citrus men en touche nougat. Ett nyanserat, torrt, syrligt och fräscht mousserande som passar till fisk och skaldjur eller lätta rätter som sallader och hors d’oeuvre. Crémant de Bourgogne är sedan 1975 en appellation för mousserande vin från Bourgogne.

Pris 119 kr

Crémant du Jura (77400)

En krispigt fruktig, torr och god fransos till, denna gång från producenten Labouré-Roi. Dofterna har inslag av gula äpplen, nougat, apelsin och rostat bröd. Gjord av Pinot Noir till 100%. Det kan inte bli mycket bättre än denna halvfylliga Crémant. Nyanserad, balanserad och smakrik Crémant med toner av gul frukt som päron, äpplen och rostat bröd. Kan matchas till en god räksallad eller varför inte till kräftorna? Den anrika vinproducenten Labouré-Roi i Bourgogne har gott rykte för att tillverka kvalitetsviner och har varit verksamma sedan 1832.

Pris 99 kr

Crémant de Loire Brut Moncontour (7474)

Torr och mycket frisk ljus gul Crémant från Loiredalen som smakar gröna äpplen, citrus, örter, mineral, kex och smör. Hög fruktsyra gör den behagligt ren i smaken och ger en lång och god örtig och mineral eftersmak. Druvorna är Chenin Blanc och Chardonnay. Producenten Caves du Val de France ligger i centrala Loire, i närheten av Tours och är kända för sina smakfulla och prisvärda viner av hög kvalitet. Prova den gärna med fisk och skaldjur.

Pris 101 kr

Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne (7725)

Även denna ljus gula Crémant från Bourgogne är knastertorr med bra fyllighet och hög fruktsyra. Nyanserad och frisk smak med inslag av äpplen, bröd, choklad och citrus. Druvblandningen består av 60% av Pinot Noir. Resterande 40% är Chardonnay. Kan serveras som aperitif eller till fiskmenyn. Producenten och vinmakarinnan Clotilde Davenne är känd för sina kraftigt fatiga, tropiskt smöriga viner. Efter en lång vinkarriär driver hon idag egendomen Les Temps Perdus i Chablis-byn Prehy med stor framgång.

Pris 135 kr

Frågor och svar:

Vilka regioner i Frankrike producerar Crémant?

Bourgogne, Alsace, Limoux, Die, Loire, Jura, Bordeaux och Savoie.

Vilken är den enda ekologiska och ljusgula Crémanten som finns i Systemets fasta sortiment?

Veuve Ambal Crémant de Bourgogne.

Vilken producent tillverkar Crémant du Jura?

Labouré-Roi.

Vilka druvor används i Crémant de Loire Brut Moncontour?

Chenin Blanc och Chardonnay.

Vilken producent och vinmakare driver egendomen Les Temps Perdus i Chablis-byn Prehy?

Clotilde Davenne.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.