Crémant-viner från Alsace en het konkurrent till Champagne

Som de mousserade vinerna från Champagne, framställs alla Crémant-viner från Alsace med Mèthode Traditionelle. Det innebär att vinerna lagras i minst nio månader. Processen ger dem en nötig, rostad smak. Ibland ger det också vinet en smak av flinta.

Druvor som är tillåtna att användas i Crémant-viner från Alsace:

  • Riesling
  • Chardonnay
  • Pinot Gris, Blanc och Noir
  • Auxerrois

Crémant-vinet är det enda vinet i hela Alsaceregionen som får använda Chardonnay i sin blandning. Det enda skälet för detta är den framgång druvorna har haft i Champagne-viner.

Det är istället Pinot Blanc-druvan som används främst i Crémant-viner från Alsace. Utöver de läggs ofta Riesling och Pinot Gris till i blandningen för att ge vinet elegans och fyllighet. Alla druvor måste komma inifrån regionens gränser, enligt en regel från 1945.

Frågor och svar:

Vilken metod används för att framställa Crémant-viner från Alsace?

Alla Crémant-viner från Alsace framställs med Mèthode Traditionelle, vilket innebär att vinerna lagras i minst nio månader och ger dem en nötig, rostad smak.

Vilka druvor är tillåtna att användas i Crémant-viner från Alsace?

Riesling, Chardonnay, Pinot Gris, Blanc och Noir samt Auxerrois är tillåtna att användas i Crémant-viner från Alsace.

Varför är Chardonnay tillåtet att användas i Crémant-viner från Alsace?

Chardonnay är tillåtet att användas i Crémant-viner från Alsace på grund av dess framgång i Champagne-viner.

Vilken druva används främst i Crémant-viner från Alsace?

Pinot Blanc-druvan används främst i Crémant-viner från Alsace.

Vilken regel måste följas när det gäller druvor i Crémant-viner från Alsace?

Alla druvor som används i Crémant-viner från Alsace måste komma inifrån regionens gränser, enligt en regel från 1945.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.