Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.

Aromatisk

Vinet uppvisar en påtaglig karaktär av själva druvan och i många fall är detta ett resultat av den naturliga druvoskerhalten som finns kvar från druvans vinifikation. I många fall så hör den aromatiska doften ihop med en kryddig doft. Ett bra exempel på detta är Gewürztraminer som ofta upplevs som väldigt vitt pepprig i sin karaktär.

Aromatisk i vin-sammanhang syftar på vinets dofter och smaker som är starka, fruktiga och blommiga. Det kan också inkludera kryddiga och örtiga toner. Aromatiska viner är vanligtvis vita, men det finns även röda viner som kan ha aromatiska egenskaper.

Läs om andra vinords betydelse

Frågor och Svar

Druvor som Riesling, Gewürztraminer, Muscat och  Sauvignon Blanc är vanliga i aromatiska viner.

Aromatiska viner fungerar bra med maträtter som är kryddiga eller har starka smaker, till exempel asiatiska eller indiska rätter. De kan också fungera bra med sallader, skaldjur och fisk.

Ett aromatiskt vin har en specifik aromatisk profil som är stark och uttalad, medan ett vin med hög arom kan ha en mer allmän arom som är mindre uttalad.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Fler artiklar