Hem » Vin Tips » Trendig egen glögg för finsmakaren

Trendig egen glögg för finsmakaren

Vår mest populära juldryck är utan tvekan glöggen. Vi dricker fem miljoner liter glögg varje jul och det finns c:a 80 olika glögg i sortimentet. Men tro inte att glöggen är unik för Sverige. I övriga Europa finns det en mängd populära varianter, kryddat vin eller starkvin. I England dricker man mulled wine som är ganska lik vår glögg med russin och kryddor. Fransmännen har sin vin chaud och i Tyskland dricker man sitt Glühwein eller gör en Feuerzangenbowle där man smälter en sockertopp över rött vin.

Det glödgade vinet som är glöggens föregångare kom till Sverige för drygt 400 år sedan. Men det var först under sent 1800-tal som glöggen blev riktigt populär hos gemene man. Men nog har den sett ungefär likadan ut i norden. Alkoholfri glögg eller vinglögg med olika typer av julkryddor och ibland en förstärkt dryck med sherry, brännvin eller konjak.

Nu ska du få höra! Glöm alla trista påsar med glöggkryddor. Så här gör du en riktig god egen och trendig glögg! Men tänk på att vara ute en dag innan den ska drickas men det blir så otroligt mycket godare om kryddorna få stå och dra ett dygn.

Glögg på vitt vin med ingefära och gurkmeja

Dagen innan blandar du

  • 8 kardemummakärnor ta ur kärnorna ur frökapslarna och mortla grovt med
  • 1 vaniljstång, uppskuren och skrapa ur kärnorna samt 1 dl ekologiska russin och 1 kanelstång i
  • 3 dl sherry torr sherry exempelvis Alegria Manzanilla (8379) om finns på halvflaska

Låt stå och dra i ett dygn

Nästa dag

  • Värm upp agavensirapen med 1 flaska vitt vin exempelvis Sauvignon Blanc och tillsätt kryddblandningen från igår.
    Tillsätt 1 cm skalad och riven ingefäran och 1 cm skalad och ringen färsk gurkmeja i sista stund så att det inte blir för starkt.
  • Sila bort alla kryddorna. Garnera med en tunn skiva apelsin och hackade valnötter.
  • Servera.

Glögg på rött vin med vanilj och granatäpple

Dagen innan blanda

  • 1 vaniljstång, uppskuren och skrapa ur kärnorna, spar den till imorgon.
  • Ta 8 små runda torkade rosépepparkorn samt 1 dl granatäppelkärnor och 5 kardemummakärnor ta ur kärnorna ur frökapslarna som mortlas grovt oh blanda alla kryddor i
  • 3 dl halvtorr sherry exempelvis exempelvis Vintry’s Blend of Amontillado (8247) som även finns på halvflaska

Låt stå och dra i ett dygn

Nästa dag

  • Värm upp ½ dl rörsocker med lite vatten.
  • Blanda 2 dl god konjak och 1 flaska rött vin exempelvis Merlot.
  • Tillsätt sockret samt kryddblandningen från igår.
  • Värm upp allt tillsammans.
  • Sila bort kryddorna.
  • Garnera med några granatäpplekärnor, den tomma vaniljstången från igår och en tunn skiva apelsin.  Servera.

Fler heta dryckestips för kalla dagar finner du här:

Frågor och svar:

Vad är glöggens föregångare och när kom den till Sverige?

Glödgat vin är glöggens föregångare och det kom till Sverige för drygt 400 år sedan.

Hur många liter glögg dricker vi i Sverige varje jul?

Vi dricker fem miljoner liter glögg varje jul.

Vilka andra länder har sina egna varianter av kryddat vin eller starkvin?

England har mulled wine, Frankrike har vin chaud och Tyskland har Glühwein eller Feuerzangenbowle.

Vad är receptet på glögg på vitt vin med ingefära och gurkmeja?

Ingredienserna är kardemummakärnor, vaniljstång, ekologiska russin, kanelstång, torr sherry, agavensirap, vitt vin, ingefära och gurkmeja.

Vad är receptet på glögg på rött vin med vanilj och granatäpple?

Ingredienserna är vaniljstång, torkade rosépepparkorn, granatäppelkärnor, kardemummakärnor, halvtorr sherry, rörsocker, konjak och rött vin.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.