Hem » Okategoriserade artiklar om vin » Sommarens boktips om vin och mat
|

Sommarens boktips om vin och mat

boktips ett glas rosé och en bok i solen - Vinjournalen.se

Varje sommar brukar vi ge er boktips om böcker för slapp läsning i hängmattan eller som bra ge bort böcker till festens värd. Här har vi ryckt och dragit fram böcker ur årets utgivning som vi tycker att du bara inte får missa! Direktlänkar finns med som vanligt!

.

Svenskt Vin

 • Av Mattias Säfwenberg
 • Fotograf: Marielle Stensson
 • 294 kr
boktips boken om svenskt vin

Sommelieren och författaren Mattias Säfwenberg berättar i sin nya bok Svenskt Vin med lång erfarenhet och stor kunskap om den svenska vinindustrin, en vinvärld som faktiskt växer i det tysta!

Det poppar hela tiden upp nya vingårdar i Sverige och druvsorter som klarar det svenska klimatet bidrar det också till nya dofter och smaker som läggs till vinvärldens gigantiska smakpalett. Vi har en mycket spännande tid framför oss och får uppleva något fantastiskt och unikt. Vi får vara med om den tidiga utvecklingen av ett nytt vinland och följa den på nära håll.  

Vin från Sverige har blivit en realitet. Det finns verkligen – om än så länge i något mindre skala om vi jämför med många av de stora och väletablerade vinländerna. Men nu är vi på gång och det som händer nu är en naturlig utveckling av vårt allt större vinintresse. Idag är vi intresserade av vad vi häller upp i glasen, hur det smakar och varifrån det kommer. 

Detta boktips är skrivet både för nybörjaren, som inte kan så mycket om vin, men den ska förhoppningsvis också kunna inspirera den erfarne vinentusiasten. Här kan man läsa om några av pionjärerna inom svensk vinodling, om svenskt vin på restaurang både när det gäller gästers intryck, hur man kan tänka i kombination med mat och svenskt vin med lite allmänna tips vid middagen. Boken berättar också om några av de druvor som används och om många av de utmaningar som svenska vinodlare står inför. 
Tanken är att boken ska inspirera människor för att på så vis få dem att upptäcka och prova svenskt vin. 

Mattias bok är högaktuell idag när miljötänk och närproducerat är viktigt för många. Det är bra både för miljön och för det svenska näringslivet att välja svenskt vin!

.

Oväntat vetande om mat

 • Av Nicotext
 • (även som e-bok)
 • 153 kronor
boktips - bok oväntat vetande om mat

Vi har tidigare skrivit om de roliga böckerna från Nicotext och här kommer ett nytt boktips! Nu kan du imponera med dina nya matkunskaper vid din middagsbjudning, grannens grillträff eller när du vill få en diskussion om något kul still stånd sådär över en middag.

I boken som stimulerar till livliga diskussioner och samtal slår du snabbt upp 500 fantastiska fakta om mat med underhållande citat, tankeväckande diskussionsfrågor – och som man kan prata om i timmar.

Detta är en rolig bok om allt som du kan tänkas stoppa i dig, från lösviktsgodis till kakor, pasta och annat matnyttigt och boken svarar på 500 fantastiska fakta relaterade till mat och dryck på ett underhållande sätt.

 • Någonsin undrat över hur många kakor var och en av oss äter under en livstid?
 • Varför flygplansmaten inte smakar riktigt gott?
 • Hur många sorters olika pasta som det egentligen finns?
 • Eller varför Ketchup såldes i pillerform som medicin på 1800-talet?

Bara några exempel på frågor! De här boken ger roliga wow-känslor när man får fantastiska svar på de mest otroliga frågor. En annorlunda och kul ge-bort bok!

.

Vad vore livet utan rosé?

 • Av Peggy Jones
 • 57 kr
boktips - vd vore livet utan rose

Älskar du rosé eller känner du någon som är en glad rosédrickare? Då är detta boktipset perfekt! En söt liten rosa bok som garanterat blir ett trevligt och populärt present- och boktips till alla rosévänner!  

För vad vore väl livet utan rosé? Vare sig du är på picknick, på ett grillparty, njuter av fredagsmyset eller njuter i en solig berså. Ett glas rosé smakar alltid gott och blir stimulerande kul i synnerhet tillsammans med den här rosa boken.
I den här lilla boken hittar du den bästa blandningen av recept, trivialiteter och citat från roséentusiaster runt om i världen. Du lär känna nya drinkar om görs på rosévin och lagar smaskiga rosa rosédesserter. Prova!

.

.

Sydafrikanskt vin – En annorlunda vinbok

 • Av Emil Bloss
 • 314 kr
boktips - boken om sydafrikanska viner

Vi har säkert alla ett sydafrikanskt favoritvin bland alla de goda 514 sydafrikanske vinerna som finns att köpa i Sverige. Vad skulle vara bättre än att servera en flaska av den inhemska röda och fylliga Pinotage på grillkvällen eller välja en syrlig och frisk Sauvignon Blanc till en vegetarisk caponata?

Den sydafrikanska vinvärlden genomgår just nu en spännande stilmässig utveckling och en ny generation unga vinmakare som revolutionerar hantverket har gjort entré.  Idag konkurrerar de smakfulla sydafrikanska vinerna med de främsta vinerna i världen på en tuff global marknad.

Men hur produceras egentligen vinet? Hur lever människorna som tillverkar det?

Följ med på en annorlunda resa i Sydafrikas vindistrikt och läs om regioner, klimat, in­­tressanta vinmakare och de senaste stiltrenderna. Spännande läsning även om arbetsvillkoren i landet där vi möter berömda vinproducenter som Robertson Winery, Groot Constantia, Leeuwen­kuil och Van Loveren. Frågor ställs på sin spets:

Var hamnar pengarna från den svenska vin­importen? Vilket vin ska man egentligen välja om man värderar schyssta arbets­villkor? Och hur ska vi vinkonsumenter agera nu när lantarbetarna kräver sin rätt – efter 300 år av förtryck?

Författaren Emil Boss, men sin fackliga bakgrund, tar oss med på en vinexposé som tar en annorlunda vinkel.

.

.

Böcker som du kanske missat tidigare?

Frågor och svar:

Vad handlar boken ”Svenskt Vin” om?

Boken handlar om den svenska vinindustrin och dess utveckling, med fokus på nya vingårdar och druvsorter som klarar det svenska klimatet.

Vad kan man förvänta sig av boken ”Oväntat vetande om mat”?

Boken innehåller 500 fakta om mat och dryck, samt underhållande citat och diskussionsfrågor som kan stimulera livliga samtal och diskussioner.

Vad handlar boken ”Vad vore livet utan rosé?” om?

Boken innehåller recept, trivialiteter och citat från roséentusiaster runt om i världen, samt tips på drinkar som görs på rosévin och rosa rosédesserter.

Vad är speciellt med boken ”Sydafrikanskt vin – En annorlunda vinbok”?

Boken tar en annorlunda vinkel på Sydafrikas vindistrikt och innehåller information om regioner, klimat, vinmakare och stiltrender, samt tar upp frågor om arbetsvillkor och rättigheter för lantarbetare.

Vilka andra boktips om vin och mat kan man hitta på sidan?

Sidan innehåller länkar till tidigare artiklar med boktips om mat, vin, whisky och drinkar, samt sommarens bästa böcker om vin och mat från 2018.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.