Hem » Vin Tips » Boktips för vin och matälskare!

Boktips för vin och matälskare!

Vi ses på Freden!

En bok om Den Gyldene Fredens historia av Gösta Arvidsson.

Här tecknas en härlig exposé i ord och bild om gudagod mat, smakfullt vin, vacker konst, färgstarka Stockholmsprofiler och stormigt krogliv.

Den Gyldene Fredens historia börjar redan på 1400-talet då den förste källarmästaren utskänkte vin på tomten i Gamla stan. Året var 1726. Troligen öppnade så småningom Den Gyldene Freden samma år efter att man först rett ut diverse bråk med husägare runt omkring.

Gösta Arvidsson berättar i denna bok om Freden, grundligt och härligt intressant med gedigen Stockholmshistoria på köpet och fantastiska detaljer som härmed bevaras till kommande generationer. Människorna stiger fram, Carl von Linné, Carl Michael Bellman, Erik Johan Stagnelius, mängder av andra skalder, konstnärer, skådespelare, musiker, vetenskapsmän, några kvinnor, krögare med och utan framgång, penningproblem, myndighetskrångel i oändlighet, sviktande grund i bokstavlig mening, smygvägar in i huset, hyresgäster, skurkar, välgörare. Och gästerna framförallt, intill nutidens mest kända namn.” Så elegant sammanfattade Magdalena Ribbing, matkännare, journalist och författare bokens innehåll i förordet.

Även idag har Den Gyldene Freden en speciell plats i stockholmarnas hjärta. Det är kanske inte alla som vet att de aderton från den Svenska Akademien varje torsdag äter sin lunch en trappa upp på Den Gyldene Freden?

Vi ses på Freden! är inte Gösta Arvidssons första bok om våra legendariska krogar. Tillsammans med konstnären Lars Melander har han givit ut böckerna Vi ses på Baren! och Vi ses på Stopet!

I samband med bokens släpp ställs originalteckningarna ur boken ut på Galleri Cupido i Gamla stan. Och tänk på att det snart är jul, så denna bok är ett bra första tips! Boken Vi ses på Freden! kostar 270 kr och kan köpas direkt från Carlsson Bokförlags hemsida.  

Frågor och svar:

Vad handlar boken “Vi ses på Freden!” om?

Boken handlar om Den Gyldene Fredens historia, en krog i Stockholm, och dess betydelse för stadens kultur och historia.

Vem är författaren till boken?

Författaren till boken är Gösta Arvidsson.

Vilka personer och kändisar har besökt Den Gyldene Freden genom åren?

Boken nämner flera kända personer som har besökt krogen, inklusive Carl von Linné, Carl Michael Bellman, Erik Johan Stagnelius och många andra.

Vad är särskilt med Den Gyldene Freden idag?

Krogen har fortfarande en speciell plats i stockholmarnas hjärta och är en populär plats att besöka. Dessutom äter de aderton från den Svenska Akademien sin lunch där varje torsdag.

Var kan man köpa boken “Vi ses på Freden!”?

Boken kan köpas direkt från Carlsson Bokförlags hemsida och kostar 270 kr.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.