Hem » Okategoriserade artiklar om vin » Nu kommer Riojas vita viner!
|

Nu kommer Riojas vita viner!

Riojas vita viner - frontbild med glas och druvor - Vinjournalen.se

Dags för Riojas vita viner! Utan tvekan är Rioja, eller La Rioja, som spanjorerna säger, en av Spaniens mest kända vinregioner – när man tänker på rödvin. Men vi ska lära känna regionens vita viner.

2019 var Spanien den andra största vinexporterande nationen i världen efter Italien, om man tittar på volym och sedan 2011 har vinproduktion ökat med 14%. I Spanien är vinet ett sätt att leva, även om konsumtionen i landet har gått ner markant.

I Spanien finns fler än 400 druvsorter. Kanske du inte vet om att Spanien faktiskt är världens största producent av ekologiska viner, då många vinproducenter ännu idag framställer sina viner med traditionella vinframställningstekniker, det vill säga utan kemikalier eller bekämpningsmedel.

Det finns 69 officiellt erkända DO-vinregioner i Spanien som reglerar produktion och kvalitet. Den högre klassifikationen DOC/DOQ med ett striktare regelverk gäller endast för två regioner i Spanien: Rioja i centrala norr och Priorat i nordost.

Rioja har allt!

I Rioja har man producerat viner sedan fenicierna, så vintraditionen i området har långa anor och redan då gjorde man både vita och röda viner. Idag säljer närmare 400 miljoner flaskor till hundra länder, dock mest till Storbritannien, Tyskland och USA. Övervägande rött vin förstås, medan det vita vinet endast utgör 6% av försäljningen. Troligtvis kommer Rioja även i fortsättningen att producera mest röda viner av druvorna Tempranillo, Garnacha Tinta, Graciano och Mazuelo, men en sak är säker: Riojas vita viner är på frammarsch och världens konsumenter har fått upp ögonen för hur fantastiskt goda dessa viner är. 

Oavsett röda eller vita viner, så lagrar Riojas producenter helst sina viner på ekfat. Ett tydligt bevis på detta är att en typisk spansk bodega äger mellan 10 000 till 40 000 ekfat. Innan mitten av 70-talet åldrades även de vita vinerna länge på fat, generellt mellan 2–5 år. Detta visade sig inte vara helt problemfritt. Guldfärgade viner med uttalade tertiära aromer av citrus, äpplen, kanel, karamell, bivax och rostade hasselnötter men oxiderade viner, som ibland fick otrevliga bismaker. Så användningen av ek i vitt vin har minskat avsevärt under senare tid och idag väljer producenterna att lagra vita viner på rostfria tankar, så man får fram härligt friska och fräscha, vita viner.

Riojas vita viner - gröna druvor

Geografiska fördelar 

Man kan säga att Rioja ligger i en enda stor dal längs med Ebro floden och detta är förstås en fördel för producenterna. Bergsområdena skyddar vinodlingarna och floden Ebro tillför vatten. Tillsammans med olika härliga mikroklimat så kan det inte bli bättre förutsättningar.

Regionen delas upp mellan tre distrikt: Rioja Alta, Rioja Baja and Rioja Alavesa som tillsammans har 7 mindre vinområden och mindre dalar: Oja, Najerilla, Iregua, Leza, Jubera, Cidaco, Alhama. Alla områden har sina unika egenskaper när det gäller jordmån, druvor och vinstilar. 

Druvor och stil 

Tills för bara ungefär ett decennium sedan fick 9 nya druvsorter planteras i Rioja, varav sex var vita, vara 3 av dess vita var de klassiska Chardonnay, Sauvignon Blanc och Verdejo. De lokala genuina och traditionella vita druvorna som också används är främst den aromatiska Viura, men även Malvasia och Garnacha Blanca. Enligt DOCG regler måst vinerna innehålla minst 51% Viura-druvor, men då både producenter och konsumenter är intresserade av allt som är lokalt, inte minst på grund av mångfalden använder man idag även de lokala Malvasía, Garnacha,  Tempranillo (vit), rontés de Rioja.

Riojas vita viner - många fyllda glas

Visst producerar man vita viner i hela Spanien, men generellt anser man att Riojas vita viner är de bästa. Förenklat kan man främst se 2 stilar i de vita Rioja Blanco vinerna som beror främst på hur länge vinerna har lagrats:

Fruktiga unga viner, kallas ’Joven’ görs på 100% Viura-druvor. De har en krispig, frisk smak, är inte äldre än 15 månader och lagras på ståltankar. Vinerna bör drickas unga. Smakprofil: torra, syrliga och fruktigt mineraliska viner, någon sälta med typiska smaker av citrus, honungsmelon, kryddor som dragon, mejram.

Och så de äldre, klassiska, aromatiska och ekfatslagrade vinerna från crianza till mer kraftfulla viner som reserva eller gran reserva som lagras längst, upp till 48 månader. Smakprofil: torra och mycket syrlig, kraftfulla och rikare viner, smaker varierar av frukter som äpple, ananas, lime, kryddor som dragon, honung, grädde, karamell, hasselnötter, ekfat…

Vad äter man till?

Att välja mat kan vara lite klurigt med 2 ganska olika stilar. De fruktig, friska oekade vinerna skulle man kunna servera både asiatiskt och kryddstarka rätter som till enkla grillade fisk och skaldjursrätter, gazpacho, sallader…

De ekade äldre vinerna kan serveras till robustare skaldjur-, musslor-, hummerrätter och fiskrätter och grytor, panerad torsk, grillad tonfisk eller stekt piggvar, men också till tapas av både kött och fisk som exempelvis till serranoskinka eller till paella, saffransrisotto eller andra grönsaksrätter som vit sparris med vitlöksmajonnäs. Varför inte prova med kyckling i krämig sås eller en kalvkotlett.

Riojas vita viner - 5 viner

Några vintips

Friska, unga vita Riojaviner är enklare att få tag på än de äldre ekade vinerna, så förutom att titta Systembolaget, så får man shoppa runt lite hos näthandlarna. Här är 5 vintips som vi hittat på Systemet, Vinoteket samt danska vinhandlaren Vild med vin.

Dessa viner är en bra intro till Riojas vita viner steg för steg med länkar!

Letargo Rioja Blanco 2019 | SB nr 2533 |89 kr

En av sommarens nyheter: lättdrucket, syrligt och fräscht och en trevlig citrussmak som blandas med gröna äpplen och vita vinbär.  Viura och Tempranillo Blanco.

Tobia Blanco 2018 | SB nr 2756 | 109 kr

Lite mer komplext, men fortfarande syrligt, krisigt och lätt vin, något ekfat annars fruktig bouquet med apelsiner, lite nötter och vanilj. Viura, Tempranillo Blanco, Maturana Blanco och Malvasia.

Gomez Cruzado, Rioja Blanco 2017 | Vild med Vin | 183 kr

Nyanserat, aromatiskt vin med bra balans, rikt, ekat och kraftfullt. Fin struktur och mycket fruktigt av gula äpplen, aprikoser, kryddor och honung. Viura och Tempranillo Blanco.

Paco Garcia Rioja Temprenillo Blanco 2018 | Vinoteket | 199 kr

Fräscht, aromatiskt och kritikerrosat, blommigt vin av 100% Tempranillo Blanco.  Lite elegantare i profilen kanske, fylligt, runt och balanserat vin med fint avslut.

Hacienda López de Haro Gran Reserva Blanco 2012 | SB nr 95848 | 348 kr

Mer komplext vin old-style och kryddigt smakfullt och bra ekad gran reserva. Snyggt fylligt och smörigt vin av äpplen, aprikoser och nötter. Viura, Malvasía och Garnacha Blanca.

Läs mer om Rioja:

Frågor och svar:

Vilken är den största vinexporterande nationen i världen efter Italien?

Spanien är den andra största vinexporterande nationen i världen efter Italien.

Vilken är världens största producent av ekologiska viner?

Spanien är världens största producent av ekologiska viner.

Vilka druvor används för att producera Riojas vita viner?

De vanligaste druvorna som används för att producera Riojas vita viner är Viura, Malvasia och Garnacha Blanca.

Vilka är de två regionerna i Spanien som har den högre klassifikationen DOC/DOQ?

De två regionerna i Spanien som har den högre klassifikationen DOC/DOQ är Rioja och Priorat.

Vilka typer av mat kan man servera till Riojas vita viner?

Till Riojas vita viner kan man servera enkla grillade fiskoch skaldjursrätter, gazpacho, sallader, robusta skaldjursoch fiskrätter, grytor, panerad torsk, grillad tonfisk, stekt piggvar, tapas av både kött och fisk, serranoskinka, paella, saffransrisotto, vit sparris med vitlöksmajonnäs, kyckling i krämig sås eller kalvkotlett.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.