Denna vecka lagar vi sommarmat från Medelhavet med spanska influenser. Läckra krispigt stekta auberginer som man ofta hittar i menyn på bodegorna och restaurangerna. Rätten serveras med ett fruktigt rödvin från Valencia som är en gammal trevlig och mysig vinregion.

Medelhavet: bild på staden Valencia

3 Amigos – vinet med tapaskänsla!

Det rödvinet 3 Amigos, ett Valencia DO-vin och ett typiskt spanskt vin från Medelhavet. Vinet har en tät, mörklila färg och består av en härligt fruktig blend av 4 goda druvor: den örtiga druvan Monastrell, den mörka, mustiga Garnacha Tintorera, druvan Tempranillo som ger vinet kropp och stamina samt den goda Syrah-druvan som binder ihop smaken på ett fint sätt.

.

Medelhavet: vinet 3 Amigos och några blå druvor

3 Amigos har en underbar fyllighet och en syra som balanseras med smakfulla friska toner av mogna, mörka frukter och bär. Här kan man smaka saftiga blåbär, söta skogshallon och mörka moreller samt stänk av färska örter som eukalyptus, lite vitpeppar, tobak och svart jord. Vinet har den typiskt spanska, smakrika vinstilen. Det är mustigt och saftigt med en distinkt aromatisk karaktär som passar så bra till spanska rätter av olika slag, som patatas bravas eller andra tapas, tortilla, paella och fabada asturiana eller andra goda rätter som finns kring Medelhavet. 3 Amigos är självklart även ett perfekt i sommar och som ett mysigt vin till kött som exempelvis en saftig stek eller som kamrat vid utegrillen. Eller varför inte till pasta, pizza och vegetariskt?

Producenten, kända Bodegas Vinival ligger vid Costa Blanca i Valenciaregionen. I sitt ultramoderna vineri producerar Bodegas Vinival en mycket bred vinportfölj av varierande druvor, både vita, röda och roséviner och i en mängd intressanta vinstilar. Man satsar på lättdruckna och fruktdrivna viner som passar de flesta och viner som inte kostar skjortan. Producenten bevisar att ett modernt och riktigt gott spanskt vin kan fås till superpriset 65 kr!

Valencia – en region som kommer stort!

Valencia är en vacker stad vid Medelhavet och dess största hamnstad vid Spaniens soliga östkust. Arkeologiska bevis tyder på att vinproduktion i Valencia går tillbaka mer än tusen år. Trots detta har regionen har aldrig haft en särskilt framträdande plats bland världens toppviner utan mera varit känd för att man hellre satsat på kvantitet än kvalitet. Mycket har mycket hänt sedan vino-tinto-eran på 50- och 60-talen och allt har gradvis förändrats på senare tid. Idag är Valencia en ledande vinregion med moderna produktion och man satsar på att producera fräscha moderna viner. Med tiden har producenterna blivit mer kvalitetsfokuserade och idag görs man snygga, torra vita viner och köttiga, långlagrade röda viner på ekfat, främst av sorterna Monastrell, Tempranillo, Cabernet Sauvignon och Merlot druvor samt en liten mängd mousserade Cava. 

Medelhavet: vinodlingar högt upp på bergssluttningar

Regionen Valencia DO (Denominacion de Origen) är egentligen tre vinområden på totalt 32 000 hektar men det DO:n inbegriper även Utiel-Requena och Alicante DO. Det högsta och svalaste området Alto Turia nordost om staden Valencia, där vingårdar ligger på hög höjd ca 1500 m. Här gör man främst vita, torra viner av de lokala druvorna Macabeo och Merseguera.

Längre ner ligger den något varmare Turidalen där havsbrisen från Medelhavet fläktar. Även här odlas druvorna på sluttningar på hundra meter upp. Kanske har du hört talas om städerna Monserrat, Turis eller Chiva. Runt om dessa städer växer de söta Moscatel de Valencia och Moscatel de Alejandra druvorna som man gör goda, söta viner av.

Det tredje området i öster, Valentino, är nog det distriktet som är mest känt för sina goda viner. Här framställer man varierande vinstilar och ett bredare vinsortiment av både vita viner gjorda av Macabeo och Merseguera, men man använder även de franska klassikerna Chardonnay och Semillon samt Garnacha, Tempranillo, Cabernet Sauvignon och Merlot för röda viner.

Medehavet: bild på auberginer påp tallrik

Förrätt eller aptitretare – krispigt stekta auberginer

Över hela Medelhavet serveras olika typer av tapas med krisigt stekt zucchini eller aubergine och denna med aubergine är nog nästan den godaste! Den här rätten finns nästan på alla spanska restauranger och dessa tapas kan serveras som förrätt och aptitretare med en varm dipsås. Serveras det då också lite gott spanskt Garnacha-vin till, så hinner man spendera timmar i långa samtal innan man ens behöver tänka på att beställa in huvudrätten.

Det viktigaste som man bör tänka på när man lagar både zucchini och aubergine är att dels att låta auberginen (och även zucchinin) svettas ut vatten en stund när du förbereder den. Det gör du med hjälp av lite salt. Också viktigt är att de inte drar åt sig för mycket fett när man stekar. Då förlorar både aubergine och zucchini sin krispighet. Att steka skivorna på hög värme i omgångar och endast få i en panna, hjälper till få en krispig yta. Börja med att göra chilimajonnäsen och ställ den i kylskåpet.

Du behöver

  • 2 fina auberginer, skivas ca ½ cm tjocka, skala inte
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl sodavatten
  • rapsolja för att steka i
  • 1/2 tsk salt och lite nymalen svartpeppar
  • 1 röd chilipepper, urkärnad och finhackad
  • 1 ekologiskt ägg, rumstempererat
  • en nypa salt
  • ½ msk vitvinsvinäger
  • 2,5 dl kallpressad rapsolja

Chilimajonnäs

Medelhavet: bild på chilimajonnäs

Ta ut alla ingredienser ur kylen så att de är rumstempererade. Blanda ägg, chili, vitvinsvinäger och salt med en mixer. Rör långsamt i oljan och mixa tills den är tjock. Ställ kylen.

Aubergine

Lägg aubergineskivorna i en skål och strö lite salt över. Låt svettas i ungefär en halvtimme och häll av vätskan som kommer ut. Skölj av auberginerna och torka auberginerna genom att lägga dem på lite kökspapper.

Sikta mjölet och lägg det i en grund skål. Rör i sodavatten och lite salt. Blanda väl så att inga klumpar bildas. I smeten ska du sedan lägga aubergineskivorna och den hjälper till för att auberginen inte ska dra åt sig för mycket fett.

Värm en stekpanna med olja på ganska hög värme.

Dippa först aubergineskivorna i smeten och se till att få smet på båda sidor. Lägg sedan skivorna i den heta oljan och stek skivorna i omgångar på hög värme i 2 minuter på varje sida. Skivorna ska vara gyllenbruna och krispiga.

Ta gärna ut aubergineskivorna med en hålslev och lägg skivorna på kökspapper så att fettet absorberas.

Lägg bitarna på en tallrik och salta och krydda med nymalen svartpeppar. Servera med chilimajonnäsen.

.

.

Läs mer om spanska viner:

Vinjournalen.se rekomenderar

Veuve Lafontan et Ses Enfants

Veuve Lafontan et Ses Enfants

Artikel:321Volym:700 ml
Pris449 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionPepparmyntaÅrgångX.O 12 Ans d´AgeProducentVeuve Lafontan et Ses EnfantsAlkohol40 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy