Hem » Vin Tips » Prova monastrell från Murcia

Prova monastrell från Murcia

26_itemthemeimage_4896-jpg - Vinjournalen.se

Murcia ligger vackert beläget vid floden Segura i sydvästra Spanien. Både stadsmiljön och de närliggande byarna är mycket vackra och trevliga att besöka. Är vinprovning ditt primära mål på resan rekommenderar vi följande DOC:

  • Yecla
  • Jumilla
  • Bullas

Fantastiska viner i kombination med god mat och gästfria människor väntar på samtliga tre orter för den som har möjlighet att komma dit. Den allra största delen av vinet tillverkas av druvan monastrell som är en djupt körsbärsröd druva. Det finns givetvis många olika stilar bland vinerna från Yecla, Jumilla och Bullas, men en röd tråd brukar vara att de är fräscha, rena och balanserade med bra syra och karaktär.

Området runt Murcia präglas av ett medelhavsklimat med varma somrar och korta, milda vintrar. Det regnar också precis lagom mycket och alla dessa goda förutsättningar gör att varken konstbevattning eller bekämpningsmedel är särskilt nödvändigt. Detta trots att marken på vingårdarna främst består av sand och stenar – det är nämligen så att druvornas hela 30 meter långa rötter når ända ned till grundvattnet. Är du ute efter ekologiska viner av hög kvalitet är Murcia helt klart en region att spana in.

Det finns så klart även andra druvsorter att njuta av i denna del av landet. Bland de röda hittar du till exempel tempranillo, cabernet sauvignon, syrah och garnacha, och vita sorter som macabeo, airen och Pedro Ximenes är även de värda att prova. Ofta blandas dessa med monastrell som är den vanligaste druvan.

Frågor och svar:

Vilka tre DOC-områden rekommenderas för vinprovning i närheten av Murcia?

Yecla, Jumilla och Bullas.

Vilken druva är den vanligaste i vinerna från Yecla, Jumilla och Bullas?

Monastrell.

Vilket klimat präglar området runt Murcia?

Ett medelhavsklimat med varma somrar och korta, milda vintrar.

Vilken typ av mark består vingårdarna i Murcia främst av?

Sand och stenar.

Vilka andra druvsorter kan man hitta i vinerna från Murcia?

Bland de röda hittar man till exempel tempranillo, cabernet sauvignon, syrah och garnacha, och bland de vita sorter som macabeo, airen och Pedro Ximenes.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.