Hem » Okategoriserade artiklar om vin » Kastilien och Leon, för den som vill känna historiens vingslag
Okategoriserade artiklar om vin | Vin Fakta

Kastilien och Leon, för den som vill känna historiens vingslag

Castile and Leon_Segovia - Vinjournalen.se

Kastilien och Leon-regionen är, till ytan, Spaniens största autonoma region mittdelen ligger på Mesetaplatån, cirka 800 meter över havet. Regionen erbjuder ett varierat naturlandskap, majestätiska historiska monument och ett brett utbud av läckra regionala rätter. Europas äldsta “turistväg”, pilgrimsleden som börjar i franska Le Puy och i Spanien kallas  Camiño de Santiago (El Camino) och ibland Camiño Frances går genom regionen. Regionen har nästan 40 skyddade naturområden och utgör därmed ett utmärkt semestermål för alla naturälskare.

Städer som Avila, Segovia och Salamanca är vackra och sevärdheter som Burgos-katedralen och Atapuerca är arkeologiska platser väl värda resan. När man är på resa är valet av boende en vital del för att resan skall bli så där riktigt lyckad. Spridda över hela Spanien finns ett hundratal så kallade Paradorhotell som drivs av statligt ägda Paradores de Turismo de Espana. Redan för cirka 100 år sedan började man i Spanien fundera på vad man skulle göra med gamla, ofta historiska byggnader. Man hade inte råd att renovera dem, men ville inte heller låta byggnaderna förfalla. då väckte Benigno de la Vega-Inclán idén att man skulle göra om dem till hotell och låta inkomsterna gå till renoveringarna. 1928 invigdes det första Paradorhotellet av kung  Alfons XIII av Spanien. Hotellen, som mestadels är fyrstjärniga, präglas oftast av att de ligger i en historisk byggnad eller miljö, samt har en bra restaurang. Du hittar Paradonhotellen i mindre städer samt byar utefter de gamla landsvägarna.

Många produkter som som du kan köpa i Kastilien och Leon, speciellt matvaror, är märkta med ett gult hjärta med texten “Tierra de Sabor”, land av smak. Märkningen är ett sätt att marknadsföra regionen, men framförallt är det en garanti för att varan är lokalt producerad av de bästa råvaror. De lokala delikatesserna som botillo, stekt kulting och svarta korvar är relativt kända, för att inte nämna den lufttorkade iberiska skinkan som är något av regionens stolhet. Den bästa heter Jamón Ibérico de Bellota och kommer från grisar som fötts upp på ekollon. Skinkan torkas och lagras under lång tid. För de av högsta kvalitet kan det ta upp till fem år innan de hamnar i butikerna. Till rätterna kan du dricka något av de bästa vinerna i regionen som de från Ribera de Duero. De röda vinerna därifrån passar också alldeles utmärkt till grillat kött.

Rödvinsdruvor

 • Tempranillo
 • Cabernet Sauvignon
 • Merlot
 • Syrah
 • Mencia
 • Grenache

Vitvinsdruvor

 • Verdejo
 • Viura
 • Sauvignon blanc
 • Albillo Real

Appellationer

9 DO + 4DOP (kvalitetsvin med geografisk indikation) + 1 multiregional.

Arlanza, Arribes, Bierzo, Cigales, Ribera del Duero, Rueda, Tierra de León, Tierra del Vino de Zamora, Toro, Sierra de Salamanca, Valles de Benavente, Valtiendas, Cebreros, Cava (multi-regional)

Vintyper

Röda

Lagras under en tid på ekfat, där de får en aromatisk bouquet, men du kan också hitta ej eklagrade viner som fokuserar på färska fruktsmaker. Vanligtvis har vinerna tanniner på hög nivå

Vita

stark syrlig struktur med mineraler och sälta. Vissa som lagrats delvis på ekfat kan få en subtil nötig eller varm fyllig smak. De vita vinerna från Ruedaregionen är några av Spaniens favoritviner och är bland de bästa vita vinerna i Spanien där du kan hitta den mest berömda lokala druvsorten i Spanien, Verdejo. Att prova detta vita vin rekommenderas

Rosé

Mycket färgade viner, fruktiga och kraftfulla, torra och med fruktiga smaker.

Övrigt

Fyra regionala rätter att prova;

Jamón Ibérico de Bellota – lufttorkad skinka

Soria – hårdstekta fläskbitar

Palencia – stuvade flodkrabbor

Salamanca – bakad köttpaj

Karta laddas

Bodegas Epifanio Rivera/Erial med hundraårig bakgrund

epifanio_rivera - Vinjournalen.se

Bodegas Epifanio Rivera har historiska förbindelser med en gammal vingård, känd som La Cocedera från 1800-talet. I dag har familjen renoverat den antika källaren och återplanterat unika druvsorter i vingårdarna. Den underjordiska vinkällaren består av franska och amerikanska ekfat för att få viner av högsta kvalitet samt effektiv åldring och förädling av årgångar. De har också ett välmöblerat buteljeringsrum där kvalitetskorkar används och ger unika egenskaper till varje vin som säljs.

Bodegas Epifanio Rivera, som bevarar den gamla vingården på nästan 100 år, ligger i Pesquera de Dueros territorium. Vinodlingens medeltida källare går tillbaka till 1500-talet och tillhör nu familjen Rivera-Aparicio. Med både traditionella och avancerade metoder för vinframställning producerar familjen avancerade viner under DO Ribera Del Duero-regionen. Traditionellt startar druvskörden Ribera del Duero den 12 oktober, men Bodegas Epifanio Rivera utgår i stället från analyser och provsmakning av druvorna.eftersom klimatet kan variera från år till år.

Som ett exempel på deras tradition kan nämnas att de vinpress man fortfarande använder sig av, La Cocedera, installerades på1800-talet.

Vingårdarna är på 20 hektar, fördelade på nio oloika odlingar och finns i El Olivo, La Rendeja, Valderamiro, och Erialón, varav den sistnämnda är en av de äldsta och har fått ge namn åt vinet.

Druvorna handplockas och placeras i 20-kilos lådor fram till pressning i La Cocedera, vilket sker bara ågon timma efter plockningen. Jäsning sker i stora grunda tankar för att extrahera tanninet. Temperaturen kontrolleras minutiöst.

Gården har kapacitet att producera 100 000 flaskor vin per år.

Om du vill besöka Bodegas Epifanio Rivera kostar det inklusive vinprovning 10 Euro.

Bodegas Comenge med helt ekologisk framställning

bodegas-comenge - Vinjournalen.se

Bodegas Comenge är en organisk vingård med fantastiska omgivningar och bästa utsikten över Ribera del Duero och slotten Peñafiel och Curiel i en privilegierad miljö. Vinodlingen grundades 1999, då Jaime Comenge började arbeta med sin önskan att göra vin. Han var övertygad att vingården är den grundläggande pelaren i vinframställningsprocessen från början och fokuserade mycket på den. Vingårdarna där de odlar druvorna är 100% organiska och certifierade som sådana.

De 32 hektar vingårdarna i Bodegas Comenge ligger till största på kullarna i Curiel och Pesquera de Duero, mellan höjderna 780 och 880 meter, och utgör den bästa platsen för vingården på grund av dess goda kapacitet att behålla den låga markfuktigheten. Tempranillo-druvorna odlas mest med nästan 16 hektar mark tillägnad den. Cabernet Sauvignon, Merlot, Garnacha och Albillo är de andra druvsorter som odlas i vingårdarna. Arbetet på vingården leder till några av de bästa druvorna som omvandlas till röda vita och roséviner. Bodegas Comenge-viner är några av de bästa vinerna och det bevisas av att deras viner har vunnit flera priser i tävlingar.

Klimatet i Ribera del Duero-regionen är speciellt. De långa, kalla vintrarna gör vinets växande cyklar kortare än vanligt, vilket begränsar produktionen. Detta innebär mervärde för Bodegas Comenge eftersom de alltid söker högsta kvalitet på druvan snarare än höga produktionsnivåer.

Temperaturskillnaderna är betydande, maximala temperaturer kan nå 42 ºC på sommaren och falla till -20 ºC på vintern. Under mognadstiden kan skillnader mellan dag- och nattemperaturer vara upp till 20 °. En god hydrisk balans av växten, vattenspänningen som påverkar vinrankan på sommaren och temperaturskillnaderna under dagarna före skörden gynnar och påskyndar ansamlingen av tanniner och färg i druvorna, vilket hjälper druvorna mogna till perfektion.

Druvorna i varje vingård används för att tillverka separata viner för att behålla sin personlighet.

Fermenteringen av musten är en av de processer som skiljer personlighet hos viner, gården använder sinaa egna, exklusiva jästar som isoleras och väljs ut på vingården. Detta är grundläggande för att skapa äkta märke för våra olika terroir.

Gårdens Ribera del Duero-viner lämnas att utvecklas i ekfat. I fatet slätas vinets struktur ut, färgen blir mer levande och lyser upp och bouquen blir mer varierad, rik och komplex.

Forskning under de senaste åren har lett till att en ny metod används för vinets överlevnad samt förbättring av dess utveckling och stabilitet i fatet som även förbättrar personligheten för varje vingård.

Ett besök på vingården är en fantastisk upplevelse. De är villiga att dela alla sina hemligheter om att producera ekologiska viner och du kommer också att få smaka på några av dem. Besöket kostar 20 Euro.

Bodegas Godeila, den unga generationen vinmakare

bodegas-godelia-1 - Vinjournalen.se

Bodegas Godelia ligger i Bierzo i nordvästra Spanien. Regionen är exceptionell för odling av druvor, en dal omgiven av berg där floden Sil flyter. Vinodlingen grundades 2009 av familjen García Rodríguez som ville förverkliga sin passion för vinodling, vinframställning och deras kärlek till naturen. De har samlat ett team av unga, mångsidiga och högt kvalificerade individer som strävar efter perfektion i varje flaska som kommer ut från vingården.

Bodegas Godelia vingårdar är fördelade över många gårdar i och runt vingården med olika höjder och orientering. Det samlade området för vinodlingarna som ägs av vingården är cirka 40 hektar. De odlar Mencía, Godello och Doña blanca druvor i sina vingårdar. Dessa sorter är ursprungliga i denna region och finns normalt inte i andra områden. De använder dessa druvor för att producera röda, vita, rosé, dessert och mousserande Bierzo-viner. Dessa viner är unika med olika personligheter och hög gastronomisk potential. Vinodlingen skapades för att producera Bierzo-viner med högsta respekt och äkthet för historien och kulturen och de är stolta över att ha DO Bierzo-beteckningen kopplad till sina viner.

Om du planerar en resa till Spanien och ska vara i nordväst, måste du besöka vingården. Det är en fantastisk miljö med vackra vingårdar. Du får också en möjlighet att prova några av de bästa vinerna som tillverkas av de lokala druvsorterna som inte finns någon annanstans i världen.

Gården producerar röda, vita, rosé. och kolsyrade viner.

De röda vinerna och speceelt Mencia 2010. Ansågs 2014 ligga bland världen 100 bästa viner.

Varmt välkommen till Bodegas Godelia. Ett besök med vinprovning kostar 10 Euro.

Boka ett besök på Bodegas Godelia

Bodega Huellas Del Tietar

bodega-huella-del-tietar - Vinjournalen.se

Huellas del Tiétar vingård ligger i hjärtat av en vacker Tiétar-dal i den fascinerande byn Lanzahita. Skyddade i norr av Avila-provinsen. I Sierra de Gredos producerar vinodlingarna gamla vinstockar, perfekta för produktion av kvalitetsrika viner. Gården omgärdas av fikonträd, tallar, jordgubbsodlingar och gamla ekar som erbjuder en hisnande utsikt för besökarna. Denna charmiga miljö är den viktigaste källan som ger uttryck för vinets ursprung. Vngårdarna ligger på de södra sluttningarna av Sierra de Gredos.

Huellas del Tiétar, som återhämtade historiska traditioner, grundades av Feliciano Conde, tillsammans med hans vännerså sent som 2013. men bygger på traditionell kunskap beträffande odling av druvor och tillverkning av vin. Gruppen återplanterade alla århundradets gamla vingårdar för att producera vinstockar av högsta klass. Med största engagemang arbetade ägaren och hans kollegor i fyra år och slutligen 2017 anslöts de till Cebreros Protected Designation of Origin och blev certifierade vinproducenter. Deras främsta vinkategorier inkluderar läckra röda och vita viner, i kombination med rosé och andra viner av hög kvalitet, allt under OP Cebreros etiketter. Gårdns motto är, ” Vi återställer gårdagens vingårdar för dagens viner”.

Med full respekt för Moder Natur och dess omgivningar odlar personalen på Huellas del Tiétar ett stort utbud av druvor. Det inkluderar Grenache, Verdejo och Syrah, itillsammans med fruktig Tempranillo. Den charmiga landsbygden som omger vingårdarna är den viktigaste källan som ger uttryck för dessa dyrbara vinstockar. Skötseln tar hand om familjetraditioner och ekologisk balans, och druvorna handplockas för att sedan flyttas till källaren för jäsning av de bästa druvorna.

Den verkliga magin börjar i källaren. I de stora stålfaten sker jäsning och sedan åldras och raffineras vinen i träfat. Efter effektiv mognad under kontrollerad temperatur, levererar ägaren vinerna för tappning på buteljer.

Om du vill besöka gården och smaka dess viner, kostar det 20 Euro.

Bodega Iturria

bodega-iturria - Vinjournalen.se

Xavier Iturria studerade Enologi och vinodling i Bordeaux och anlände till Spanien 1999. Han skaffade sig erfarenhet genom att arbeta på flera viktiga vingårdar i Ribera de Duero, Rioja och Toro och med all erfarenhet beslutade han att öppna sin egen vingård, Bodegas Iturria. Vinodlingen finns i San Román de Hornija kommun i provinsen Valladolid.

Vingården ligger i Morales de Toro på en höjd av 700 meter, och vinstockarna är från 20 till 60 år gamla och inte ympade. Vingården täcker ett område på 5 hektar i lera, kalk och sandjord. De druvsorter som odlas här är Toro Tinta, en druvsort som odlades redan på romartiden. Som kuriosa kan nämnas att när Columbus gjorde sitt försök att sjövägen nå Indien var ett av fartygen lastat med viner gjorda på Toro Tinta. Fartyget kallades därför “La Tinta”. Den andra druvan som odlas på gården är Garnacha. De använder inga ogäsmedel på åkrarna och bryr sig om marken för att säkerställa hållbarhet. Druvorna skördas för hand och skickas för bearbetning till viner. De använder bara egenproducerad jäst från vingården för jäsning då de anser att det ger överlägsna röda viner. De röda vinerna lagras i franska ekfat för malolaktisk jäsning och åldrande. Vinerna klassificeras under DO Toro. Toro-viner har funnits i århundraden och betraktas generellt som några av de bästa vinerna. Trots att det funnits länge, beviljades ursprungsappellationen först 1987.

Gården tillverkar två olika rödviner, Valdosan, som är gjort enbart på Toro Tinta, , samt Ituria som har en inblandning av 10 procent Garnacha.

Du kan lära dig allt om druvorna och vinerna när du besöker vingården. Det är en vacker plats och du kommer att njuta av alla delar av besöket och naturligtvis, du kan också smaka på deras fantastiska viner. % Euro kostar hela besöket.

Bodega Sarmentero

bodega-sarmentero - Vinjournalen.se

Bodega Sarmentero är en liten vingård i den berömda regionen Ribera del Duero. Familjens vingård ligger i trädgården till ett kastilianskt hus i den lilla staden Quintanilla de Arriba. Familjen köpte fastigheten 1942 och använde den för uppfödning av nötkreatur, odling av korn och vete och för att producera vin för personligt bruk. Amparo Repiso, ägare till vingården, är en fjärde generationens vinproducent. År av kunskap och erfarenhet på området ledde henne till att öppna Bodega Sarmentero 2004. I början tillverkade hon ett fat vin som var omkring 270 liter. Vinet var mycket framgångsrikt och älskat av alla. Sedan ökade hon sin produktion långsamt och fortsätter fortfarande aktivt.

Under de första åren skedde produktionen inom ett ganska begränsat område. Hon beslutade att renovera vingården 2013. Den nya byggnaden har separata utrymmen för varje process. Det finns ett modernt produktionsrum, lager, jäsningsrum, fatutrymme, smakrum och ett kontor. Utformningen av den nya vingården matchar perfekt med den kastilianska naturen och landskapet.

Vingårdarna består av lera- och krit-jordar som hjälper till att odla druvor av god kvalitet. Vinodlingen använder naturliga metoder för att skydda råvaran och miljön. Det finns två vingårdar, Pago de Oyales, på knappt fem hektar samt Penuelas På lite över 2 hektar, båda på gångavstånd från vingården. De druvor som odlas är Tempranillo, Verdejo, Syrah och Cabernet Sauvignon som används för att producera veganska röda, vita och roséviner. Vinerna visar upp själen och miljön i området.

På gården produceras nu fem olika rödviner, ett vitt och en rosé.

Bodega Sarmentero erbjuder hela sju olika typer av vinprovningar, där den enklaste för 8 Euro enbart innehåller vinprovning, medan den dyraste, för 25 Euro bjuder på visning av vingårdarna samt källarna och avslutas med husets viner och för regionen typiska delikatesser ute under valnötsträdens skugga.

Bodega Y Viñedos Hija De Anibal

bodega-y-vinedos-hija-de-anibal - Vinjournalen.se

Bodega y Viñedos Hija de Anibal ligger i Otero i provinsen Leon. Detta nya vinprojekt i Bierzo föddes från nostalgi, känslor och hyllningar, men också från symbiosen av ett ovärderlig vinodlingsarv och oenologisk visdom.

Aníbal de Otero använder endast Mencía-druvor för produktion av sina viner. Vingårdarna har ett vackert läge med mycket historisk betydelse. Från vingården kan du se de romerska guldgruvorna i Las Medulas, UNESCO: s världsarv, det romerska Castro Bergidum och andra historiska platser i Bierzo. Vinrankorna de odlar druvorna i är mer än hundra år gamla. Några av dem är till och med överlevande från phylloxera-epidemin, (vinlusen) som dödade de flesta av vingårdarna i Europa i slutet av 1800-talet och var ett stort problem fram till sluru av 1940- talet. Deras överlevnad var möjlig tack vare de privilegierade villkoren för våra vingårdar. Detta är mycket unikt och leder till mycket speciella viner med exklusiv smak som inte matchas. De tar extremt hand om vinstockarna och detta återspeglar den slutliga produkten. De har inte sin egen vingård men håller på att bygga en. De har dock ett 400 år gammalt hus som de använder för förvaring och vinprovning. De gamla vinstockarna ger mycket dålig avkastning i form av druvor. På grund av detta, och det unika sättet de producerar sitt vin på, är deras totala vinproduktion ganska låg.

Druvsaften jäses i små tankar av rostfritt stål för att senare omvandlas till ungt vin, varefter det får åldras i fransk ekfat av bästa kvalitet.

Vinerna har en intensiv rubinröd färg och kryddig smak av vanilj, kryddnejlika och kanel.

En visit på gården inklusive provning kostar 100 Euro.

Vinaguarena Cellar

vinaguarena-cellar - Vinjournalen.se

Vinaguarena Cellar vingård är belägen i Castilla Y Leon-regionen som är känd för sina Toro-viner. Det har mycket historisk prestige, och många författare som Gongora och Quevedo gjorde antydningar till vinet. De gamla kungarna brukade konsumera Toro-vin. Regionen var tidigare ett centrum för politik och makt.

Regionen har lämpliga förhållanden för vinstockar. Jorden har mycket sand och är lerig, vilket hjälper tillväxten. Det finns många små sluttningar och kullar. Floderna Hornija och Duero rinner genom denna region. Platsen har ett extremt kontinentalt klimat. Vintrarna är extremt hårda och kalla medan somrarna är lite korta och inte särskilt varma. Nästan 400 mm nederbörd och stora temperaturskillnader mellan dag och natt leder till en korrekt tillväxt av druvor.

Gården grundades 1999 av några vinentusiaster och har 82 hektar mark, varav 22 hektar ägnas åt produktion av druvor. Vinaguerena-vingården använder den senaste tekniken, kärleken och passionen för vin för sitt högkvalitativa vin. Vingårdarna är gamla och vissa går tillbaka nästan till 1800-talet. Olika druvsorter växer här.

Druvorna Tinta de Toro och Garnacha används för rödvin. Verdejo-druvorna till vitt vin. Vinerna tillverkade med den ursprungliga Tinta De Toro är deras mest kända, och människor över hela världen älskar det. De bästa druvorna är noggrant utvalda, och efter skörd görs åldring i franska ekfat för att ge vinets karakteristiska smak och doft.

Rundtur och vinprovning kostr 10 Euro.

Bodegas Estefania

8-1_lwqjij - Vinjournalen.se

Bodegas Estefania är en organisk producent av kvalitativa viner. Här produceras både vita och röda viner i mängder, samtidigt som man behåller den höga kvalité som den här vingården är känd för. Ett besök hos Bodegas Estefania är inte bara en vinupplevelse, utan du får även tillgång till fantastiska miljöer, samt en rundtur som innehåller information om hur deras viner produceras.

 • Appellationer: – DO Bierzo
 • Aktiviteter: Vinprovning och rundtur
 • Pris: €15-22 per person

Bodega Nietos De Senora Maria

se_ora-maria-winemakers_uxjh0n - Vinjournalen.se

En familjeägd vingård som fokuserar på att producera viner av allra högsta kvalité. Den stora vingården är perfekt att besöka tillsammans med hela familjen, då säkerligen alla uppskattar dessa otroliga miljöer och vyer man får ta del av hos Bodega Nietos De Senora Maria. Naturliga och ekologiska processer ligger i fokus, för att bevara de lite äldre metoderna av vinproducering, samtidigt som man använder nya och moderna metoder.

 • Appellationer: – Avaviento, Avaviento Oaked, Avaviento Goyo
 • Aktiviteter: Vinprovning och rundtur
 • Pris: €30 per person

Bodega Kirios De Adrada

bodega-kirios-de-adrada - Vinjournalen.se

Vingården Bodega Kirios De Adrada ligger i den vackra staden Adrada de Haza inom ursprungsbeteckningen Ribera del Duero. Vingården sköter odlingarna utan skadliga kemikalier och vinerna är rika på distinkta aromer och smaker. 

Vingården Bodega Kirios De Adrada är en familjeägd gård som grundades 2001 av Jesús Lázaro och Maite Perera. Tillsammans försöker de att främja de ekologiska vinodlingsmetoderna. Odlingarna sker med stor respekt för naturen och dess omgivning. Ägarna återplanterar och hanterar de äldre druvsorterna under Denomination of Origin Ribera del Duero. 

Här odlas ett stort utbud av druvor som Tempranillo, White Albillo, Bobal, Red Grenache och Monastrell. Druvorna plockas för hand och de bästa druvorna skickas till vinkällaren. Det är med ett enormt engagemang och passion som vingården producerar röda och vita viner av högsta kvalitet samt roséviner inom regionen Ribera del Duero DO. 

Förutom vinerna erbjuder vingården även olika typer av aktiviteter. Besökare har möjligheten att sponsra ett fat i vinkällaren. Detta görs för att öka kunskapen om ekologisk odling samt som ett kulturellt intresse. Vingården erbjuder även vinprovning och en guidad tur samt ett besök i deras vinkällare för 10 Euro.

Finca Montepedroso

finca-montepedroso-winery - Vinjournalen.se

Finca Montepedroso ligger i staden Rueda i regionen Castilla y Léon, på en 750 meter hög platå med en fantastisk utsikt. Vingården drivs av familjen Martínez Bujanda som har specialiserat sig på att producera kvalitetsvin av den inhemska druvsorten Verdejo; en druva med mångfasetterade egenskaper. För att få fram de bästa vinerna har familjen investerat i den senaste tekniken inom vinframställning.

Familjen Martínez Bujanda förfogar över 25 hektar där de har druvodlingar där vinstockarnas ålder varierar mellan 7 och 31 år. Vingården har tre typer av jordmån som alla sätter sin prägel på slutprodukten. I regionen finns det alluvial jord, lerjord och jord som innehåller ler- och siltsediment. Familjens passion för vin i Ruede uppstod när regionen växte fram som ett vinodlingsområde inriktat på att producera vita kvalitetsviner.

 • Appellationer: D.O. Rueda
 • Aktiviteter: Vinprovning och barnaktiviteter
 • Pris: 10 euro per person

Läs mer om ett stor urval av vingårdar i Kastilien och Leon som går att besöka på Winetourism.com. Du kan även läsa och jämföra vingårdar med vinprovningar i Kastilien och Leon samt få ytterligare information vad som ingår och pris för olika aktiviteter.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.