Hem » Vin Fakta » Baskien
Vin Fakta

Baskien

Basque country_Txakoli - Vinjournalen.se

Baskien är kanske mest känt för sin frihetssträvan för självständighet från Spanien. Något som är mindre känt bland allmänheten i Sverige är att de norra delarna av regionen inte tillhör Spanien utan i stället tillhör Frankrike. Franska är också det enda officiella språket där. Baskien sträcker sig från de västra Pyréenerna till Biscayabukten. Största staden i regionen är Bilbao med nästan dubbelt så många invånare som San Sebastian som kommer som god tvåa. Regionen är mycket bergig i områdena kring Pyréenerna men övergår vid kusten till klippor och sandstränder.

Baskien är synonymt med utsökt mat, fantastisk arkitektur och några av de finaste stränderna i naturliga miljöer som Spanien har att erbjuda. Regionen är känd för de vackra kustområdena som San Sebastián, Zarautz och Getxo, samt inlandsdestinationer som Bilbao och Vitoria. Du kommer att upptäcka att regionen skiljer sig mycket från resten av Spanien med sitt eget språk, sin egen matkultur och sina egna unika traditioner. Staden San Sebastián betraktas som den europeiska kulturhuvudstaden. Staden är också värd för den berömda San Sebastián International Film Festival i Kursaal Auditorium. Baskien är hem för utsökt mat och om du vill ha något läckert att dricka till är vinerna här fantastiska också, som till exempel de traditionella Txakolivinerna.

Regionen består av 56 500 hektar och vinproduktionen sker främst i de tre provinserna Álava, Guipuzcoa och Vizcaya. Tillsammans producerar de 2,6 miljoner hektoliter per år.

Rödvinsdruvor

  • Tempranillo
  • Garnacha
  • Cariñena
  • Graciano
  • Mazuelo

Vitvinsdruvor

  • Viura
  • Malvaisa
  • Garnacha blanca

Appellationer

Det finns tre DO samt en DOca. Arabako Txakolina, Bizkaiko Txakolina, Getariako Txakolina samt Rioja Alavesa (DOca).

Övrigt

Tre platser i Baskien väl värda ett särskilt besök.

San Sebastian

Många kommer naturligtvis hit för stränderna, men staden är också känd för att ta det här med mat och dryck seriöst. Mat från havet är en specialitet och den gamla staden med sina trånga gator har mängder av restauranger och barer. Räkna dock inte med att inta en middag vid sex sjutiden på kvällen, så dags tar man möjligen lite Tapaz för att fylla upp magen. Middagen påbörjas senare för att pågå långt in på natten.

Bilbao

Med Guggenheimmusseet som blivit en sevärdhet i sig själv på grund av sin spännande arkitektur, men som naturligtvis även ställer ut högkvalitativ konst är Bilbao verkligen värt ett besök. Bilbao är regionens största stad och du kan här känna storstadens puls dygnet runt.

Plenzia

I denna, för de flesta ganska okända lilla pittoreska kuststad, med straxt över 4000 invånare och fina små stränder, finner du världens första vinkällare belägen under havsytan. Den tjänar samtidigt som ett konstgjort korallrev. Här kan du göra jämförande provning mellan ett och samma vin lagrat på traditionellt sätt och lagrat under havsytan. Skillnaden kommer troligen att förvåna dig.

Karta laddas

Bodega Berroja

bodega-berroja - Vinjournalen.se

Bodega Berroja är beläget i DO-regionen i Bizkaiko Txakolina. Drömmen om vinproduktion startades på tre hektar mark av Jose Angel, som ytterligare utvidgades med köpet av fler vingårdar 1998. Senare, efter 12 år, genomgick vingården en totalrenovering, och många nya och moderna anläggningar infördes i vinkällaren. Alla de oenologiska verktygen består av rostfritt stål, vilket ger kvalitetsviner. Med hänsyn till miljön och den biologiska mångfalden byggdes också ett nytt utrymme i källaren för att samla restprodukter

Vinodlingens källare är indelad i flera segment beroende på olika faser av vinproduktionen. Det finns ett separat rum för jäsning, tappning och lagring. De små delarna av byggnaden är dedikerade till flera syften, till exempel ett för mottagning, förrådsrum och ett för lagring och förädling av viner. Källarbyggnaden har också ett socialt utrymme, samt personalutrymme. Det finns franska och amerikanska ekfat för åldring och tillräcklig mognad av vinerna.

Rundtur och vinprovning på gården kostar 18 Euro.

Txakoli Basa Lore

txakoli-basa-lore - Vinjournalen.se

Txakoli Basa Lore är en vingård belägen i den norra delen av Zarautz, precis vid havet, vid San Sebastian och cirka 30 minuter från franska gränsen. Det är ett familjevineri som är i drift sedan 1930 och drivs för närvarande av den fjärde generationen av familjen.De viktigaste druvorna som de använder för sina två vitvinerviner och ett rosévin är de inhemska Hondarrabi Zuri och Hondarrabi Beltza. Rosévinet txakoli är gjort på en kombination av de två druvorna och har en svag rosa färg. Det har en framstående fruktig smak och elegant aromatisk intensitet med friskhet, sälta och 11% alkohol. Ägarna använder fortfarande sina gamla morföräldrarnas recept för att göra txakoli. Basa Lore betyder ”Skogsblomma”. Vinet uppvisar bubblande och gröna toner från Txakoli när det hälls upp i glaset.

Med massor av erfarenhet och kunskap inom vinframställning har Basa Lore producerat txakoli av utmärkt kvalitet genom att kombinera modern och innovativ teknik samt maskiner med sina traditionella metoder.

Beteckningen Getariako Txakolina garanterar ursprunget till deras druvor och de metoder som används för att producera txakoli. Deras vingårdar är spridda över en gård på sex hektar där de odlar egna druvor för sina viner. Den mänskliga interventionen under vinframställningen är minimal och vinet får behålla sin naturliga smak. Den som besöker vingården kan njuta av utsikten över Kantabriska havet och stranden i Zarautz från balkongen.

Läs mer om ett stor urval av vingårdar i Baskien som går att besöka på Winetourism.com. Du kan även läsa och jämföra vingårdar med vinprovningar i Baskien samt få ytterligare information vad som ingår och pris för olika aktiviteter.

Frågor och svar:

Vilka delar av Baskien tillhör Frankrike och vilka tillhör Spanien?

De norra delarna av Baskien tillhör Frankrike, medan de södra delarna tillhör Spanien.

Vilket är det enda officiella språket i de norra delarna av Baskien?

Det enda officiella språket i de norra delarna av Baskien är franska.

Vilken stad är störst i Baskien?

Största staden i Baskien är Bilbao.

Vilka är några av de kända kustområdena i Baskien?

Några av de kända kustområdena i Baskien är San Sebastián, Zarautz och Getxo.

Vilka är de vanligaste druvsorterna som odlas i Baskien?

De vanligaste rödvinsdruvorna som odlas i Baskien är Tempranillo, Garnacha, Cariñena, Graciano och Mazuelo. De vanligaste vitvinsdruvorna är Viura, Malvaisa och Garnacha blanca.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.