Andalusien

Andalusia_New bridge Ronda

Andalusien är en region i södra Spanien. Området är fyllt av kultur, historia, vacker natur och fantastisk mat. Det finns mycket att göra och platser att besöka i Andalusien som till exempel enastående monument, olika naturlandskap och flera unika evenemang. Du kan också prova en rad läckra regionala matprodukter. Ett unikt sätt att upptäcka Andalusiens kultur är genom att besöka UNESCO:s världsarv som den historiska stadskärnan med den stora moskén i Cordoba, Alhambra-palatset i Granada, Alcázarpalatset och Indies Archive i Sevilla och de monumentala platserna i Úbeda och Baeza för att nämna några. Stora fat med stekt fisk “pescaíto frito” från Cadiz och Malaga, rökt skinka från Huelva och Cordoba, olivolja och andra typiska rätter som gazpacho och salmorejo är ett måste att prova här. Regionen är också känd för sina sherrys från Jerez och Montilla – Moriles.

I Andalusien finns 40 000 hektar vingårdar och här framställs16 olika viner med den geografiska beteckningen (Vinos de la Tierra).

Rödvinsdruvor

 • Tempranillo
 • Syrah
 • Monastrell
 • Garnacha
 • Cabernet Sauvignon
 • Merlot

Vitvinsdruvor

 • Palomino
 • Pedro Ximenez
 • Sherry Blend
 • Moscatel
 • Zalema

Appellationer

Mer än hälften av vinerna i Andalusien produceras inom fyra områden “Denominación de Origen” (DO), dessa är;

Jerez

Här produceras ett av de mest kända vinsorterna i världen, Sherry, från vinodlingar i “Sherry-triangeln” som består de tre städerna; Jerez de la Frontera – Sanlúcar de Barrameda – Sanlucar de Barrameda i provinsen Cádiz.

Malaga och Sierras de Malaga

Traditionellt är det de söta Malaga ökenvinerna från La Axarquia. Dessutom producerar innovativa vinodlare intressanta röda och vita bordsviner i Sierras de Malaga främst runt Ronda och Serrania de Ronda här produceras också vad som populärt är känt som “The Ronda Wines”.

Montilla Moriles

Traditionellt söta ökenviner och berikade viner men för närvarande inkluderas även ett bredare produktionsspektrum från detta område i Cordoba-provinsen.

Condado de Huelva

Ett urval av torra och söta vita viner från Huelva-provinsen. Förutom ovanstående finns det flera mindre vinframställningsområden som kallas “Comarcas Vinícolas”. I Andalusien produceras en stor mångfald av viner, konjak och vin med beteckningar som Montilla-Moriles, Málaga och Jerez-Xérès-Sherry, bland många andra. Likörer (Fino, Amontillado, Oloroso och Palo Cortado), berikade likörer (blekgrädde, medium och grädde) och naturligt söta (Pedro Ximénez och Moscatel), DO JEREZ-XÉRÈS-SHERRY. Oberikade viner i Jerez, unga vita från Montilla och torra vita i Malaga. Oxidativt och biologiskt åldrande viner, vilket ger högre koncentration och en karaktäristisk doft. Viner från södra Spanien som Palomino med neutrala aromer men med förmåga att uttrycka landskapets naturliga omgivning i unga viner.

Övrigt

Om du reser till Andalusien bör du inte missa att besöka naturscenariona i;

Doñana nationalpark (HUELVA, SEVILLE OCH CÁDIZ)

Parken är 543 kvadratkilometer stor, varav 135 kvadratkilometer är skyddat område. Landskapet består av laguner, sandstränder, buskskogar, träskmarker och sanddyner. Parken erbjuder utmärkta levnadsförhållanden för vattenlevande fåglar som flamingos, vit och svart stork, tranor, silkeshäger och skedstorkar. I parken finns också flera utrotningshotade djurarter, bland annat den sällsynta panterlon och spansk kejsarörn. Av kejsarörnen finns idag endast ett hundratal kvar och cirka 25 stycken av dessa lever i nationalparken.

LA BREÑA Y MARISMAS DE BARBATE (Cadiz)

En nationalpark på 5077 hektar, som består av både land- och vattenområden längs med atlantkusten. Det mest typiska för nationalparken är höga klippor som går ner till havet. Dessa klippor utgör en naturlig häckningsplats för många olika fågelarter

Tabernas deserts

Detta är ett ökenområde i Andalusiens inre delar, kanske mest känt för att flera kända amerikanska westernfilmer spelats in här. Bland annat flera av Clint Eastwoods, något missvisande så kallade “Spagettiwestern”, missvisande beroende på att de spelades in i Tabernas deserts i Spanien, inte i Italien Området varierar mellan höga berg och sanddyner och ansågs därmed av filmproducenten vara en idealisk plats för att illustrera den amerikanska western.

Karta laddas

Bodega F. Schatz

Bodega F. Schatz ligger bland de vackra bergen i vinodlingsregionen Serrania de Ronda. Ursprungligen kom familjen från södra Tyrolen och flyttade sedan till Korb i södra Tyskland. Familjen Schatz producerat toppklassviner sedan 1641.

Vinerna från F. Schatz är kända för att vara behagliga och fruktiga och ha en elegant arom. De påverkas av stockarnas livsmiljö, skapad av ett speciellt mikroklimat och balansen mellan de naturliga reaktionerna i vingården och på vineriet. Odlingen och produktionen av ekologiskt vin kontrolleras av CAAE-organisationen (Comité Andaluz de Agricultureura Ecológica) som ofta utför analyser på gården.

Druvorna som de odlar är Chardonnay, Lemberger, Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot, Petit Verdot och Moscatel Negro.

Vinerna från Bodeg F Schatz k’nnetecknas av bra balans med mogna tanniner och mjuk surhet. När de har dekanterats uppnår de en bättre syresättning och en större utveckling av livliga och naturliga aromer. Bodega F. Schatz, tillhör underzonen ”Serranía de Ronda” i ursprungsbeteckningen D.O. “Sierras de Malaga”

Friedrich Schatz, nuvarande ägaren till vingården förvärvade familjens vinframställningsverksamhet 1982, med avsikt att producera sofistikerade viner. Han återplanterade olivvingårdar, som en gång odlades av iberier och romare i staden Acinipo. Ägaren har också introducerat modern teknik i källaren, tillsammans med grundlig renovering av de olika rummen.

Bodega F. Schatz odlar Finca Sanguijuela på en tre hektar vingård. Det är en gård med nio mycket högkvalitativa vinstockar, varav samtliga används för att producera sex ekologiska viner. Våra viner är inte bara organiska, de är också biodynamiska och naturliga utan några tillsatta sulfiter.

De typer av viner som Bodegas F. Schatz producerar är läckra röda och vita viner, samt ett myucket torrt rosévin.

Skörden är till 100% manuell och innebär ingen mekanisk process, detta för att få endast de bästa druvorna. I den moderniserade källaren använder ägaren emellertid avancerade metoder, till exempel krossning av druvor med maskiner, följt av jäsning i öppna fat i en vecka. För lagring och åldrande av vin använder gården franska, slovenska och amerikanska ekfat. Efter tillräckligt åldrande och förfining, buteljeras vinet och placeras i buteljeringsrummet.

Vinprovning och rundtur på gården kostar 25 Euro och då ingår provning av fyra till sex röda och vita viner.

Bodegas Cruz Conde

Armékommandanten Rafael Cruz Conde grundade källaren 1902 för att producera, lagra och försälja de bästa vinerna från Montilla-Moriles-området: generösa viner, vita viner, Pedro Ximenez söta viner och brandies. Som ett resultat av den intensiva vinaktiviteten blev Cruz Conde en av de viktigaste vingårdar i området, utrustad med en fantastisk infrastruktur. Aktivitetsutvecklingen möjliggjorde byggandet av en underjordisk källare sammansatt av 6 välvda rum och andra källare med en exceptionell arkitektur. Den kända konstnären Julio Romero de Torres, från samma stad dedikerade sin mest kända målning “Den Cordovanska kvinnan” till vineriet 1930 och sedan dess har verket ingått i gårdens logotype och finns på alla etiketter.

Vingårdarna består till största del av Pedro Ximenez som representerar 90 procent av druvproduktionen i D.O.-området. Tack vare regionens varma klimat får druvorna en mycket hög sockerhalt som gör att vinerna efter jäsning får en naturlig alkohokhalt på upp till 14,5 procent. Produkterna går under namnen ANIS LA CORDOBESA, FINO CRUZ CONDE, VINO DULCE PEDRO XIMENEZ 1902 och GRAN BRANDY CRUZ CONDE.

2004 anlade man en ny källare för att lagra den egenproducerade kvalitetsvinägern. All produktion ¨på gården följer standarden för ISO 9001/9002.

En rundtur på gården består av visning av gården jäsningskällaren, lagringskällarna och avsluta med en provning av fyra till sex viner i den källare som kallas “The Sacrity”. Till vinerna får man även lokala ssnacks. 12 Euro kostar visningen och provningen.

Bodega Ramos-Paul

Bodega Ramous-Paul beskriver sin verksamhet närmast poetiskt, “Det förflutna har utsikt över vingårdarna som förblir trogna mot sina förfäder även i dag. Det är det förflutna som ger den perfekta tillflyktsorten för tillväxt under dess vaktande blick. Historien om Acinipo, Rondas romerska amfiteater i vinlandet, tar omsorg om arvet under våra fötter”. Kan man på ett vackrare sätt beskriva sitt arv? Man fortsätter på samma linje med att beskriva sina viner som viner med själ och fortätter med “De första fröna planterades av hoppfulla händer. Dessa samma händer strävar nu efter att ta hand om varje gren och kluster som om de var ett barn. År efter år skördar dessa känsliga händer försiktigt den dyrbara frukt som vinstockarna har att ge oss”.

Vingårdarna ligger på en höjd av tusen meter mellan bergskedjorna Grazalema och Ronda i södra Spanien. Det är ett enastående läge med ett privilegierat mikroklimat för odling, produktion och lagring av viner.

Den tillräckliga mängden nederbörd i regionen medför speciella egenskaper, vilket gör Ramos-Paul-viner till världens toppklassviner.

Vinodlingens historia är århundraden gammal, byggd med den romerska arkitekturen. Som barn var den nuvarande ägarens intresse för druvodling och vinproduktion lovvärt. Till och med i ung ålder arbetade hon på fälten med sina föräldrar och sådde de första fröna. I dag tar hon hand om grenarna och vinstockarna som om de är hennes barn. Hennes motto är, “Jorden gör vin, och människan borde inte blanda sig i. Moder Jord matar oss, tar hand om oss och skyddar oss, ”. Det är det som skiljer henne från andra vinproducenter i regionen.

Gården tillverkar två olika rödviner, tillverkade på olika kombinationer av Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Syrah och Merlot.

Personalen använder manuella metoder för att plocka druvor i 19-kilos lådor, och endast de högkvalitativa druvorna flyttas till källaren för jäsning. För lagring och åldring av viner har vinkällaren franska ekfat, belägna i tunnlarna under Acinipo.

Om du vill besöka Bodega Ramous-Paul, kostar visning och provning 25 Euro.

Bodega Robles

Familjen Robles har ägnat sig åt att producera viner sedan 1927. i och med upprättandet av Bodegas Robles. Vinodlingen ligger i Montilla, en stad i södra Spanien, i provinsen Córdoba. Ledningen av vingården sköts nu av den tredje generationen av familjen.

I slutet av nittiotalet ändrades kärnvärdena för vinodlingen, i och med att tredje generationen tog över och bytte till organisk vinodling och användning av inhemska jästar för vinframställning. Gårdens nya varudeklaration blev, “vi är anhängare av återvinning snarare än framsteg”. Ägaren arbetade med nationella och internationella byråer och universitet för att lära sig organiska metoder som antogs i Robles vingårdar för att bli helt organiska. De odlar druvsorterna Verdejo och Pedro Ximenez i sina vingårdar. Vinrankorna är mycket väl underhållna för att säkerställa att fruktens kvalitet är utmärkt vilket i sin tur garanterar fantastiska viner. Vinerna tillverkas med hjälp av de ursprungliga druvorna som finns på vingårdarna. De producerar vita och berikade viner i källaren. Ägarna är extremt medvetna om hur vingården och källaren har påverkan på miljön och har därför försökt minska koldioxidavtrycket varje år.

På  vingården ägnar sig arbetssteamet som leds av oenologen Rocío Márquez och vingårdsmannen Vicente Martínez Robles särskild uppmärksamhet åt användningen av inhemska jästar och fysisk bearbetning av vinet. På detta sätt är jäsningen av gårdens viner utarbetad med inhemska jästar som finns i vingårdens jord och når vingården fäst vid druvskinnet. Det är därför den ekologiska vården av gårdens vingård är så viktig: jästarna är huvudsakligen ansvariga för att vinet uttrycker vad det är, och omvandlar sockerarter i druvmusten till alkohol. När man talar om viner som lyckas uttrycka en identitet betraktas de inhemska jästarna som nästan en måsteplikt.

För dessa ansträngningar har vingården och dess personal fått olika utmärkelser som ett erkännande för deras gröna initiativ. Dessutom har de konsekvent ekologiska vinerna som tillverkas här vunnit flera priser för att erkänna deras överlägsna kvalitet. Vinodlingen är ett bra ställe att besöka för vinälskare och förespråkare för ekologiskt jordbruk. Du har här en fantastisk möjlighet att lära dig och också smaka på några fantastiska viner.

Gården producerar ett 40-tal olika viner och om du vill besöka den kostaar det 10 Euro. För det får du ett kort besök på vingården, en föreläsning om utveckling av en organisk vingård, samt se källarna och provsmaka fyra olika viner från gården.

Läs mer om ett stor urval av vingårdar i Andalusien som går att besöka på Winetourism.com. Du kan även läsa och jämföra vingårdar med vinprovningar i Andalusien samt få ytterligare information vad som ingår och pris för olika aktiviteter.

Frågor och svar om Andalusien

Produceras Andalusien vin?

Andalucien är en region i sydöstra Spanien som är känt för sol och bad, kultur, mat, olivolja och självklart fantastiska vinodlingar. I Andalusien finns det cirka 40 000 hektar vinodlingar, där det framställs 16 olika viner med den geografiska beteckningen (Vinos de la Tierra).

Vad är ett Malaga vin?

Malagavin är ett väldigt sött vin som huvudsakligen består av Moscatel- och Pedro Ximénez-druvor. Regionens geografiska läge bidrar till mycket söta druvor som efter skörd torkas innan pressning, vilket ger vinerna sin karaktäristiska söta smak och höga alkoholnivå. Vindruvorna får odlas på andra ställen i landet men måste lagras i Malaga för att få kallas Malagavin.

Producerar Ronda vin?

Det produceras vin andalusien på många olika ställen i regionen. Ronda är en kommun med ett mikroklimat vilket gör området perfekt för att odla vin. Ronda blir allt populärare som vinproducent och odlar idag runt 200 olika viner.

Kan man besöka vingårdar Andalusien?

Det finns betydligt fler än en vingård Andalusien som är värt att besöka. Oavsett om du vill besöka en specifik vingård Ronda eller allmän vingård Malaga region så finns det massor med härliga alternativ som är öppna för besökare. En typisk Vingård andalusien brukar ha mat- och vinprovningar för besökare och vissa erbjuder även övernattningar.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

One Comment

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.