Hem » Okategoriserade artiklar om vin » Selected by Vinjournalen: Sommarens bästa rosébox!
|

Selected by Vinjournalen: Sommarens bästa rosébox!

fronttest - Vinjournalen.se

Detta är en exklusiv provning av bästa rosébox – där endast de bästa är goda nog!

Vi svenskar har en enorm tur, för det finns så många goda roséviner på box varje sommar. Men har du noterat att det även finns ett gäng goda roséviner året om numera. Och finns de på hyllan så finns det konsumenter, roséentusiaster, som gärna tar en klunk rosé även om det svävar ner en snöflinga.

Faktum är att vi har så många goda roséboxar att det bara har lanserats 3 nya boxar hittills detta år! Vi ville förstås betygsätta de nya boxarna men tittar samtidigt hur de jämför sig med 3 ”gamla” godingar och populära storsäljare från tidigare år.  Samtliga boxar ligger på 3000 ml.


Vi testade dessa boxar!

Nylanserade roséboxar som har premiär!

  • Perdeberg Rosé (nr 50001) Sydafrika, 219 kr
  • Jacob’s Creek Crisp Rosé (nr 6413) Australien, 229 kr
  • La Boca Rosé (nr 3155) Argentina, 199 kr

Populära favorit-rosé-boxar från tidigare år!

  • Puy Chéri Syrah Rosé  (nr 2209) Frankrike, 209 kr
  • Casas Patronales Rosé Cabernet Sauvignon Merlot (nr 6896) Chile, 195 kr
  • Mulderbosch Cabernet Sauvignon Rosé  (nr 74050) Sydafrika, 249 kr


Vår vinpanel!  

Som vanligt provas vinerna av vår testpanel från i Stockholm som består av vinentusiaster i olika åldrar, vanliga människor i olika åldersgrupper, precis som du och jag.

  • Erik, revisor
  • Sylvia, PR-assistent
  • Pia, receptionist
  • Derek, egenföretagare
rosébox: vår testpanel


Testpanelens första intryck:

Sylvia:  Jag dricker gärna ett rosévin någon gång hela året om och jag kan verkligen hålla med om att de flesta rosévinerna som säljs hos oss är riktigt goda! Jag tyckte det blev en tuff match mellan de nya boxarna!

Erik: Jag är ingen rosé-entusiast. Alls. Men jag är positivt överraskad och tror att min fru denna sommar kommer att konkurrens om roséboxen. Genomgående mycket fräscha viner!

Derek: Kul att testa enbart roséviner som omväxling! Alla dessa viner var torra, fruktiga och riktigt goda, tycker jag.

Pia: Jag tyckte också om dessa boxar, men måste då ändå säga att variationen var liten och inte lika markant som när i exempelvis provar röda eller vita viner. Tycker priset håller i stort sätt samma nivå, smaken är också genomgående torr och frisk på alla viner. Det skiljer inte så mycket och det gör det tufft att framhäva ett vin framför ett annat.

rosébox: nya boxar

Perdeberg Rosé (nr 50001) Sydafrika, 219 kr

Från Perdeberg Winery i Western Cape, Sydafrika, som även gör det populära röda ”Zebra-vinet”, kommer denna nylanserade ljust rosa skapelse av två druvsorter, främst Chenin Blanc spetsat med lite Shiraz, allt paketerat i vacker box. Torrt och fruktigt vin som andas sommar. Här finns goda favoritbär som körsbär, söta smultron, hallon med syrlig citrus och mogen vattenmelon. Lätt vin som har en fin syra och med fördel kan serveras om apéritif eller tillsammans med en caesarsallad eller en laxtoast.   

Jacob’s Creek Crisp Rosé (nr 6413) Australien, 229 kr

Även denna rosé, från Jacob’s Creek Wines, i Australien är en god och fräsch rosé som osar av bär och frukter som smultron, vit persika, röda vinbär och blodapelsin. Lite mer spännande blir det också av den lilla örtigheten av citronmeliss och rosmarin. Nästan bara gjort av en poppisdruva, Shiraz, ger detta vin en kär och omtyckt stil. Trevligt som välkomstdrink eller tillsammans med mysig bruschetta på tomat och getost.   

La Boca Rosé (nr 3155) Argentina, 199 kr

En riktigt god rosé till från nya världen och familjevingården Montlaiz i Mendoza i Argentina. Lite skalkontakt ger vinet en ljust orangerosa färg. Här doftar det av mogna fruktiga aromer som persika, jordgubbar och blodapelsin. De söta örterna ger mersmak. Lite udda druvsorter förutom Chardonnay som de lokala druvorna Pedro Gimenez och Bonarda. Fräscht och fruktig återhållsam rosé med trevlig syra och fin eftersmak. Mycket prisvärt. Passar bra att servera till lättare tilltugg men också till en grillad kyckling eller vegopasta.    

rosébox: bästa boxar från förra öret

Puy Chéri Syrah Rosé (nr 2209) Frankrike, 209 kr

Förra årets stora succé i rosésortimentet kommer från franska vinkooperativet Foncalieu i Languedoc-Roussillon och vi kan säga att denna blekrosa rosé håller än! Denna ganska aromatiska, fylliga och rosé bjuder på en härlig frisk stark syrlighet med fin eftersmak. Aromerna bärs upp av mogna hallon, söta jordgubbar och blodgrape. Fräscht och smakrik ljust rosa rosé av druvan Syrah ger äkta provencalsk känsla. Gott till buffén med allehanda smårätter, en sallad Nicoise eller varför inte till bit nygrillad röding?  

Casas Patronales Rosé Cabernet Sauvignon Merlot (nr 6896) Chile, 195 kr

Från Valle Central och producenten patronales i Chile kommer denna trevliga rosé som blivit en storsäljare på grund av smaken och priset. Fräsch och frisk rosé av mogna hallon, blodapelsin och nektarin samt blad av svarta vinbär. Fin stark syra, mindre fyllig och gjord av druvorna Cabernet sauvignon och Merlot som också ger vinet en något kraftigare rosa nyans. Fruktigt och bärigt vin om passar perfekt till lätta maträtter som exempelvis en het kycklingsallad, grillade grönsaksspett eller en italiensk caponata på aubergine och oliver. 

Mulderbosch Cabernet Sauvignon Rosé (nr 74050) Sydafrika, 249 kr

Frisk veganrosé av mörkare orangerosa färg gjort av mogna jordgubbar, vattenmelon och blodapelsin. Vinet kommer från kända Mulderbosch Vineyards, i Western Cape i Sydafrika. Mycket skalkontakt och stark druva, Cabernet Sauvignon, trevlig smak av gélehallon samt extremt fin syra och fyllighet gör detta vin till ett starkt och mångsidigt matvin i sommar.  Prova till både grillad fisk och kyckling eller en pizza bianca som baseras på getostkräm.  

Mer info om roseviner!

Frågor och svar:

Vilka roséboxar har provats i testet?

Perdeberg Rosé, Jacob’s Creek Crisp Rosé och La Boca Rosé är de nylanserade boxarna som har provats. Puy Chéri Syrah Rosé, Casas Patronales Rosé Cabernet Sauvignon Merlot och Mulderbosch Cabernet Sauvignon Rosé är de populära favoriterna från tidigare år som också har testats.

Vilka druvor används i Perdeberg Rosé?

Perdeberg Rosé är gjort av två druvsorter, främst Chenin Blanc spetsat med lite Shiraz.

Vilken rosébox var förra årets stora succé?

Puy Chéri Syrah Rosé från Foncalieu i Languedoc-Roussillon i Frankrike var förra årets stora succé.

Vilken rosébox är gjord av druvorna Cabernet Sauvignon och Merlot?

Casas Patronales Rosé Cabernet Sauvignon Merlot från Valle Central i Chile är gjord av druvorna Cabernet Sauvignon och Merlot.

Vilken rosébox är gjord av druvan Cabernet Sauvignon och kommer från Mulderbosch Vineyards i Sydafrika?

Mulderbosch Cabernet Sauvignon Rosé är gjord av druvan Cabernet Sauvignon och kommer från Mulderbosch Vineyards i Western Cape i Sydafrika.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.