Madia Montepulciano d’Abruzzo är ett italienskt rött vin tillverkat av vindruvan Montepulciano och tillverkas i Abruzzo-regionen i centrala Italien. Dessa viner förväxlas ofta med Vino Nobile di Montepulciano, ett vin från Toscana som dock främst produceras av Italiens blåa signaturdruva Sangiovese och inte av druvan Montepulciano.


Den här artikeln handlar om druvan Montepulciano och vinet Madia Montepulciano d’Abruzzo! Vi ska lära oss lite om druvan, provsmaka det fantastiskt prisvärda, smakfulla och mycket typiska Montepulciano d’Abruzzo vinet samt laga en god medelhavsgratäng i Moussaka-stil med nötfärs och auberginer.

Det var så här det började

Tänk lantligt. Tänk vin som fylldes på stora tankar. Tänk billigt och utan några större krav och regler. Ett vin som tillverkades för och kunde drickas av fattiga bönder och kostade lite. Smaken kunde vara si så där.  Men sedan började något hända i mitten på 1900-talet.

madia-monteulciano-dabruzzo-druva

Vingårdarna i Abruzzo antog en tyst överenskommelse om att höja vinets status och kvalitet. Vinproducenterna gjorde en liten revolution för att lyfta Montepulciano från sin stereotypa, lantliga och minst sagt färgglada profil. Och gissa om man lyckades över all förväntan!

Man började tillverka ett väsentligt mycket godare och välgjort vin som fick sin Montepulciano d’Abruzzo DOC klassificering 1968. Idag producerar ca 150 lokala vingårdar minst ett vin i sin portfölj som innehåller regionens primära druvsort Montepulciano och ungefär 80% av certifierad Abruzzo-produktion görs av denna druva. 

Mot slutet av 1900-talet och början av 2000-talet nådde producenterna i Montepulciano d’Abruzzo sin tidiga gjorda överenskommelse. Med råge! Många viner fick fantastisk fin internationell kritik för att de var fruktiga, torra och bjöd på mjuka tanniner. Vinerna blev fort mycket populära och de blev också några av de mest exporterade DOC-vinerna i Italien.

I ett Montepulciano d’Abruzzo DOC vin får upp till 15% Sangiovese blandas tillsammans med Montepulciano, men inte mer, och viner som åldras i mer än två år kallas för Riserva viner.

DOC-regionen Montepulciano d’Abruzzo täcker ett vidsträckt markområde mellan foten av Apenninerna, med berg som mest mäter som mest 2 750 meter över havet och fram till Adriatiska havet. Torra vindar, solkyssta varma dagar och en jord av kalkhaltig lera ger bra förutsättningar för att druvan Montepulciano ska trivas här.

Kort om

  • 800 tusen hektoliter Montepulciano d’Abruzzo DOC produceras årligen
  • 35 kooperativa vinodlingar står för 75% av den produktionen
  • 80% av de regionala vinstockarna planteras ofta i pergolor, så kallade ”pergola abruzzese” så typiskt för Abruzzo

Madia Montepuliano d’Abruzzo DOC 2017

Madia är ett smakfullt, veganvänligt och ett typiskt Abruzzo vin och förstås klassificerat Montepulciano d’Abruzzo DOC. Vinet har det senaste året sedan lanseringen i Sverige blivit ett mycket populärt tillskott bland svenska vinentusiaster, inte minst på grund av prislappen, 69 kr, men det är även ett mångsidigt matvin som förgyller vardagens middag med lite extra lyx.

Just denna årgång, Madia 2017, fick nyligen 92 poäng av 100 från en av världens främsta vinkritiker, James Suckling som tyckte att vinet var ‘livligt, fräscht och prisvärt!’


Madia är tätt och rubinrött i färgen och har en generös fruktdriven arompalett med söta hallon och mogna körsbär och russin, rostad espresso, krämig nougat, örter och vanilj. Detta är ett medelfylligt vin som är snyggt balanserat med bra struktur och distinkt fatkaraktär med lena tanniner och en snygg finish.  


Som matvin passar Madia perfekt till alla rätter i det italienska köket som pizza och pasta med även till lamm och nötkött.


En trendig vingård

På familjevingården Torre Zambra i byn Villamagna började allt 1910 då gammelfarfar Vincenzo kom hit för att köpa en tomt på cirka 20 hektar mark för att kunna plantera sina vindruvor. Och allt gick bra fram till 2:a världskriget då marken och vinstockarna förstördes av de tyska trupperna. Familjen lämnades utblottad och fattig och männen sattes i fångläger. Det var först efter kriget 1947 som man började göra vin igen och man åter gödslade de gamla, förstörda vinstockarna. Först för eget behov, men 1961 buteljerades det första kommersiella vinet från Torre Zambra.

madia-monteulciano-dabruzzo-torre-zambra
en ung generation vinmakare….

Idag drivs denna entusiastiska vingård av familjens tredje generation med Vincenzos son och tillika vinmakaren Riccardo de Cerchio i spetsen samt hans barn och man odlar den blå druvan Montepuliano och den gröna Trebbiano.

Hjärtlig medelhavsgratäng i Moussaka-stil!

Läckert och hälsosamt blir det när auberginer, köttfärs och goda aromatiska färska kryddor lagas ihop till en god gratäng i grekisk stil. Men det är viktigt att avvattna auberginen ordentligt, så att inte gratängen blir för vattnig. Se tips nedan i receptet!

  • 4 små auberginer
  • 1 medelstor lök, hackas
  • 2 vitlöksklyftor, finhackas
  • ca 10 champinjoner, skivas
  • 500 g nötfärs
  • 1 liten påse babyspenat
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1,5 dl rött vin
  • salt & nymalen peppar
  • 2 ägg
  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 200 g grekisk feta
  • kokosolja att steka i
  • Färska medelhavskryddor: basilika, oregano, timjan, persilja i önskad kvantitet, hackas
madia-monteulciano-dabruzzo-gratang
  • Skiva auberginerna ca ½ cm tjocka, salta generöst och avvattna skivorna i en sil i minst 1 timme. Lägg något tungt ovanpå för att skapa lite tryck. Skölj och torka auberginen sedan med kökspapper. Värm ugnen till 180° och smält kokosolja i en kastrull eller wok och stek aubergineskivorna i några minuter tills de börjar bli mjuka.
  • Brun köttfärsen i en stor stekpanna. Tillsätt lök, vitlök och champinjoner och stek ytterligare i några minuter tills allt är mjukt. Häll i det röda vinet och tillsätt sedan de tärnade tomater, tomatpuré och alla kryddor. Till sist, lägg i spenaten och förväll den ett tag.
  • Olja och bröa en ugnsfast form. Första och sista lagret är aubergineskivor och färsblandningen blir ett mellanlager. Smula fetan överst på toppen och vispa ihop ägg, grekisk yoghurt separat i en skål och sprid jämt ovanpå gratängen.
  • Grädda minst 45 minuter och lägg eventuellt folie ovanpå vid slutet, så att gratängen inte bränns vid.

Låt stå i 10 minuter innan du skär upp pajen. 


För mera läsning om vin och matkombinationer:

Dela med sig:

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy