Medelhavsgratäng med trendiga vinet Madia

madia-monteulciano-dabruzzo-front

Madia Montepulciano d’Abruzzo är ett italienskt rött vin tillverkat av vindruvan Montepulciano och tillverkas i Abruzzo-regionen i centrala Italien. Dessa viner förväxlas ofta med Vino Nobile di Montepulciano, ett vin från Toscana som dock främst produceras av Italiens blåa signaturdruva Sangiovese och inte av druvan Montepulciano.

Den här artikeln handlar om druvan Montepulciano och vinet Madia Montepulciano d’Abruzzo! Vi ska lära oss lite om druvan, provsmaka det fantastiskt prisvärda, smakfulla och mycket typiska Montepulciano d’Abruzzo vinet samt laga en god medelhavsgratäng i Moussaka-stil med nötfärs och auberginer.

Det var så här det började

madia-monteulciano-dabruzzo-druva

Tänk lantligt. Tänk vin som fylldes på stora tankar. Tänk billigt och utan några större krav och regler. Ett vin som tillverkades för och kunde drickas av fattiga bönder och kostade lite. Smaken kunde vara si så där.  Men sedan började något hända i mitten på 1900-talet.

Vingårdarna i Abruzzo antog en tyst överenskommelse om att höja vinets status och kvalitet. Vinproducenterna gjorde en liten revolution för att lyfta Montepulciano från sin stereotypa, lantliga och minst sagt färgglada profil. Och gissa om man lyckades över all förväntan!

Man började tillverka ett väsentligt mycket godare och välgjort vin som fick sin Montepulciano d’Abruzzo DOC klassificering 1968. Idag producerar ca 150 lokala vingårdar minst ett vin i sin portfölj som innehåller regionens primära druvsort Montepulciano och ungefär 80% av certifierad Abruzzo-produktion görs av denna druva. 

Mot slutet av 1900-talet och början av 2000-talet nådde producenterna i Montepulciano d’Abruzzo sin tidiga gjorda överenskommelse. Med råge! Många viner fick fantastisk fin internationell kritik för att de var fruktiga, torra och bjöd på mjuka tanniner. Vinerna blev fort mycket populära och de blev också några av de mest exporterade DOC-vinerna i Italien.

I ett Montepulciano d’Abruzzo DOC vin får upp till 15% Sangiovese blandas tillsammans med Montepulciano, men inte mer, och viner som åldras i mer än två år kallas för Riserva viner.

DOC-regionen Montepulciano d’Abruzzo täcker ett vidsträckt markområde mellan foten av Apenninerna, med berg som mest mäter som mest 2 750 meter över havet och fram till Adriatiska havet. Torra vindar, solkyssta varma dagar och en jord av kalkhaltig lera ger bra förutsättningar för att druvan Montepulciano ska trivas här.

madia-monteulciano-dabruzzo-pergola
Pergola abruzzese

Kort om

  • 800 tusen hektoliter Montepulciano d’Abruzzo DOC produceras årligen
  • 35 kooperativa vinodlingar står för 75% av den produktionen
  • 80% av de regionala vinstockarna planteras ofta i pergolor, så kallade ”pergola abruzzese” så typiskt för Abruzzo

Madia Montepuliano d’Abruzzo DOC 2017

Madia är ett smakfullt, veganvänligt och ett typiskt Abruzzo vin och förstås klassificerat Montepulciano d’Abruzzo DOC. Vinet har det senaste året sedan lanseringen i Sverige blivit ett mycket populärt tillskott bland svenska vinentusiaster, inte minst på grund av prislappen, 79 kr, men det är även ett mångsidigt matvin som förgyller vardagens middag med lite extra lyx.

madia-monteulciano-dabruzzo-poäng

Madia är tätt och rubinrött i färgen och har en generös fruktdriven arompalett med söta hallon och mogna körsbär och russin, rostad espresso, krämig nougat, örter och vanilj. Detta är ett medelfylligt vin som är snyggt balanserat med bra struktur och distinkt fatkaraktär med lena tanniner och en snygg finish.  

Madia är ett fantastiskt välgjort vin som först har lagrats på ståltankar för att därefter lagras i betongkärl och senare 10 månader på franska ekfat för att avsluta med en flasklagring på minst 6 månader.

Just denna årgång, Madia 2017, fick nyligen 92 poäng av 100 från en av världens främsta vinkritiker, James Suckling som tyckte att vinet var ‘livligt, fräscht och prisvärt!’
Som matvin passar Madia perfekt till alla rätter i det italienska köket som pizza och pasta med även till lamm och nötkött.

Madia finns i fasta sortimentet på Systembolaget.

madia-monteulciano-dabruzzo-torre-zambra
en ung generation vinmakare….

En trendig vingård

På familjevingården Torre Zambra i byn Villamagna började allt 1910 då gammelfarfar Vincenzo kom hit för att köpa en tomt på cirka 20 hektar mark för att kunna plantera sina vindruvor. Och allt gick bra fram till 2:a världskriget då marken och vinstockarna förstördes av de tyska trupperna. Familjen lämnades utblottad och fattig och männen sattes i fångläger. Det var först efter kriget 1947 som man började göra vin igen och man åter gödslade de gamla, förstörda vinstockarna. Först för eget behov, men 1961 buteljerades det första kommersiella vinet från Torre Zambra.

Idag drivs denna entusiastiska vingård av familjens tredje generation med Vincenzos son och tillika vinmakaren Riccardo de Cerchio i spetsen samt hans barn och man odlar den blå druvan Montepuliano och den gröna Trebbiano.

madia-monteulciano-dabruzzo-gratang
madia-monteulciano-dabruzzo-gratang

Hjärtlig medelhavsgratäng i Moussaka-stil!

Läckert och hälsosamt blir det när auberginer, köttfärs och goda aromatiska färska kryddor lagas ihop till en god gratäng i grekisk stil. Men det är viktigt att avvattna auberginen ordentligt, så att inte gratängen blir för vattnig. Se tips nedan i receptet!

  • 4 små auberginer
  • 1 medelstor lök, hackas
  • 2 vitlöksklyftor, finhackas
  • ca 10 champinjoner, skivas
  • 500 g nötfärs
  • 1 liten påse babyspenat
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1,5 dl rött vin
  • salt & nymalen peppar
  • 2 ägg
  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 200 g grekisk feta
  • kokosolja att steka i
  • Färska medelhavskryddor: basilika, oregano, timjan, persilja i önskad kvantitet, hackas

Skiva auberginerna ca ½ cm tjocka, salta generöst och avvattna skivorna i en sil i minst 1 timme. Lägg något tungt ovanpå för att skapa lite tryck. Skölj och torka auberginen sedan med kökspapper.

Värm ugnen till 180°.

Smält kokosolja i en kastrull eller wok och stek aubergineskivorna i några minuter tills de börjar bli mjuka.

Brun köttfärsen i en stor stekpanna. Tillsätt lök, vitlök och champinjoner och stek ytterligare i några minuter tills allt är mjukt. Häll i det röda vinet och tillsätt sedan de tärnade tomater, tomatpuré och alla kryddor.

Till sist, lägg i spenaten och förväll den ett tag.

Olja och bröa en ugnsfast form. Första och sista lagret är aubergineskivor och färsblandningen blir ett mellanlager.

Smula fetan överst på toppen och vispa ihop ägg, grekisk yoghurt separat i en skål och sprid jämt ovanpå gratängen.

Grädda minst 45 minuter och lägg eventuellt folie ovanpå vid slutet, så att gratängen inte bränns vid.

Låt stå i 10 minuter innan du skär upp pajen. 

Upptäck fler goda pajer från Vinjournalen.se:

Madia Montepulciano d’Abruzzo

God och smakrik Montepulciano från Abruzzerna i Italien.

Artikelnummer: 280201

Typ: Rött Vin, Vin

Land: Abruzzo, Italien

Alkohol: 13,5 %

Pris: 79 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna