Hem » Vin Fakta » Rosa Prosecco har historisk världspremiär!

Rosa Prosecco har historisk världspremiär!

Rosa Prosecco ett glas rosa prosecco - Vinjournalen.se

Prosecco är i dag världens mest sålda mousserande vin, så du har väl inte missat att rosa Prosecco har gjort sitt intåg i Sverige lagom till jul? Vi korar december 2020 som en rosa månad – några flaskor är redan här och fler är på väg! 

Italien tillverkar absolut mest mousserande vin i hela världen med en årsproduktion av 660 miljoner flaskor och prominenta prosecco-producenter som exempelvis Castelforte, Castelmare, Casteloro och Cornaro gör den – nu finns de första flaskorna på Systembolaget till alla bubbelfans stora glädje!

Men det finns endast 1 (!) rosé Prosecco i fasta sortimentet! Många flaskor är bveställningsvara, men är det inte likt Bolaget att missa vad som säkerligen kommer att kallas för den största försäljningen av bubbelviner någonsin? Worldwide!

Inte ens presentbutikerna släpar efter för intresset är enormt stort!

Rosa Prosecco - presentpåsar - Vinjournalen.se

Presentpåsar finns hos Partykungen och MyPerfectDay

I Storbritannien som ha en stor import av Prosecco och där man dricker mest Prosecco i hela världen, har intresset varit så stort, att konsumenter fått anteckna sig på kölistor fr att överhuvudtaget garanteras att få tag på en flaska rosa Prosecco.  ´

Italien producerade 600 miljoner flaskor av skörden årgång 2018 och globalt gissar man att försäljningen kommer att öka med ytterligare 50 miljoner antal flaskor eller till och med mer. Hittills har man tillverkat c:a 20 miljoner flaskor rosa Prosecco DOC från årgång 2019 och mellan 40 och 50 miljoner flaskor av årgång 2020.

Varför har det inte funnits rosa Prosecco tidigare?

På grund av en rad tuffa restriktioner! Hittills har reglerna varit mycket strikta och man inte fått producera rosa Prosecco. Men det har under flera år tjafsats en hel del hit och dit kring de regler och om vilka druvor som kommer att få användas. Detta kan definitivt kallas för något ganska unikt i vinvärldens historia. Men nu är alla rörande överens och Consorzio Tutela Prosecco DOC i Treviso och italienska myndigheter har gett klartecken. Efter en italiensk lagändring under året är det nu äntligen tillåtet att producera och sälja rosa Prosecco. Och precis som den vanliga Proseccon som vi redan älskar kommer även den rosa Proseccon med kvalitetsbeteckningen DOC.

Reglerna gäller främst druvorna för man har tills nu endast fått använda sig av den gröna druvan Glera, som innan 2009 också hette Prosecco. Men det blev förmodligen för snurrigt. Prosecco är ju både en geografisk beteckning, Prosecco DOC (står för Denominazione di Origine Controllata) görs endast i ett specifikt område men det är också en stil av mousserande vin. Tack vare den nya lagändringen får man nu även använda 15% av den blå druvan Pinot Nero (Pinot Noir) för att via druvskalen få fram den rosa färgen. 

Faktum är att många Prosecco DOC-producenter redan har ett mousserande rosévin i sin portfölj. De har bara inte fått lov att använda ursprungsbeteckningen DOC tidigare.

Om konsortiet Prosecco DOC

Prosecco beviljades status och kontrollerad ursprungsbeteckning den 17 juli 2009 och Prosecco DOC-konsortiet i Treviso (Consorzio di Tutela della Denominazione di Origine Controllata Prosecco) skapades den 19 november samma år för att samordna och hantera alla regler kring Prosecco DOC.

Konsortiet omsluter och verkar för olika tillverkargrupper som vingårdar, både enskilda och associerade vinodlare, både stilla och mousserande vinproducenter, för att säkerställa att beteckningen fortsätter att expandera och se till att produktionsreglerna följs.

Rosa Prosecco en parad av flaskor - Vinjournalen.se
Några exempel på rosa Prosecco som finns att handla nu!

Hur ser reglerna ut kring Prosecco rosé?

För att få beteckningen Prosecco DOC för en rosé Prosecco måste vissa specifika regler självklart följas. Exempelvis:

  • Druvorna som får användas är fortfarande främst druvan Glera och 10% -15% Pinot Nero.
  • Avkastning ska ligga på 18 ton per hektar för druvan Glera och 13,5 ton per hektar för druvan Pinot Nero.
  • Försäljning av vinet tillåts från och med den 1 januari året efter skörden.
  • En andra jäsning måste ske i ståltankar enligt den italienska Martinotti-metoden även kallad Charmat-metoden i minst 60 dagar.
  • Färgen ska vara en mer eller mindre en intensivt glänsande rosa färg med ett ihållande skum.
  • Restsocker från Brut Nature och en sockerhalt som är mindre än 12g per liter till Extra Dry med en sockerhalt på mellan 12 och 17g per liter.  
  • Det måste stå ordet ”Millesimato” samt årgången (minst 85% av druvorna från det året)på etiketten. Namnet på den nya rosé Proseccon kommer då alltså att vara ”Prosecco spumante rosé millesimato”.

Lite finlir: det finns två kvalitetsbeteckningar ursprungsbeteckningen DOC och DOCG som betyder kontrollerad och garanterat ursprungsbeteckning. Det finns två Prosecco Superiore DOCG:  Conegliano Valdobbiadene och Asolo som just för tillfället inte deltar i det rosa projektet.  

Behåller Rosé-Prosecco de fina karaktärsdragen som finns i Prosecco?

Absolut! Förvänta dig något minst lika fräscht och uppfriskande som den ”vanliga” Prosecco. Det är ju först och främst druvan Glera som det handlar om och vi vet ju sedan länge att den har en blommig och fruktig karaktär, oftast finns aromer av äpple och päron. Tack vare Pinot Nero så får man fler aromatiska smaktoner som exempelvis hallon, jordgubbar, persika, melon, mango, kiwi, citron, blodgrape, röda vinbär, olika örter, eventuella jästiga toner är det smaker som vi hittar i de rosa flaskorna.

Den rosa Proseccon ska serveras väl kyld till ca 6-8 grader och den blir fin som välkomstdrink eller som aperitif. Den fungerar också bra till charkuterier som parmaskinka och salami, likväl kan man servera den till en ostbricka.

Läs mer om Italiens mousserande viner:

Frågor och svar:

Vad är Prosecco och varför är rosa Prosecco ett stort genombrott?

Prosecco är världens mest sålda mousserande vin och rosa Prosecco är ett stort genombrott eftersom det tidigare varit förbjudet att producera rosa Prosecco på grund av strikta regler.

Vilka druvor används för att göra rosa Prosecco?

För att göra rosa Prosecco används främst druvan Glera och 10-15% Pinot Nero.

Vilka regler måste följas för att få beteckningen Prosecco DOC för en rosé Prosecco?

För att få beteckningen Prosecco DOC för en rosé Prosecco måste vissa specifika regler följas, exempelvis att avkastningen ska ligga på 18 ton per hektar för druvan Glera och 13,5 ton per hektar för druvan Pinot Nero.

Vilka karaktärsdrag kan man förvänta sig av rosa Prosecco?

Rosa Prosecco har liknande karaktärsdrag som vanlig Prosecco, med en blommig och fruktig karaktär och aromer av äpple och päron. Tack vare Pinot Nero får man också fler aromatiska smaktoner som hallon, jordgubbar och persika.

Vilka maträtter passar bra att servera med rosa Prosecco?

Rosa Prosecco passar bra att servera som välkomstdrink eller aperitif, och fungerar också bra till charkuterier som parmaskinka och salami, samt till en ostbricka.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.