Lombardiet – en vinregion värd att upptäcka Lombardiet är en vinregion i norra Italien som ofta hamnar i skuggan av de mer kända regionerna som Toscana och Piemonte. Men i Lombardiet finns det mycket att upptäcka för den som gillar vin. Regionen är känd för sina mousserande viner och röda viner av hög kvalitet. Här är en guide till Lombardiets vinlandskap, druvor och viner att hålla utkik efter.

Geografi: Lombardiets mångfaldiga landskap

Lombardiet är en region i norra Italien med en varierande geografi som sträcker sig från alperna i norr till Poslätten i söder. Berg och dalar avlöser varandra, och detta påverkar odlingsförhållandena för de olika druvsorterna. En stor del av regionen ligger vid foten av de italienska alperna, där solen skiner ofta och där hög höjd och kalla nätter gör att druvorna mognar långsamt. Bergskedjan skapar också en barriär som skyddar vinodlingarna från kalla nordliga vindar.

Druvor: Från Nebbiolo till Chardonnay

Lombardiet odlar många olika druvsorter som ger olika smaker och karaktärer åt regionens viner. En av de mest kända druvorna är Nebbiolo som är en viktig druva i området Valtellina, en dal längst upp i de italienska alperna. Där produceras friska, syrliga och aromatiska röda viner med hög syra och tanniner. En annan känd druva i Lombardiet är Chardonnay som odlas runt Franciacorta. Där produceras mousserande viner av hög kvalitet som ofta jäser på flaskan, precis som champagne.

Vinerna: Röda viner och mousserande viner

Lombardiet är mest känt för sina mousserande viner, speciellt de som produceras i Franciacorta och Oltrepò Pavese. Där produceras mousserande viner av hög kvalitet som jäser på flaskan precis som champagne. Valtellina, på andra sidan, är känd för sina röda viner av Nebbiolo druvan. Där produceras fruktiga och strama viner med hög syra och tanniner. Andra kända viner från Lombardiet inkluderar Amarone della Valpolicella, som produceras i grannregionen Veneto, men också i Lombardiet runt Gardasjön.

Vinmakare och producenter: Familjeägda vingårdar

Lombardiet är fyllt av små och medelstora familjeägda vingårdar som ofta har hållit på i generationer. Många av dessa producenter är specialiserade på att göra vin av hög kvalitet som visar upp regionens varierande geografi och unika druvor.

Är du intresserade av att besöka regionen Lombardiet? Boka enkelt vinprovning och vingårdsbesök i Lombardiet via WineTourism.com, en sida för vinturism på nätet.

Frågor och svar om Lombardiet

Vilka är de vanligaste druvorna som används för att göra vin i Lombardiet?

Lombardiet är känt för att producera vin av många olika druvsorter, men de vanligaste druvorna är Nebbiolo, Barbera, Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Blanc och Pinot Grigio.

Vilken är den mest kända DOCG-vinet från Lombardiet?

Den mest kända DOCG-vinet från Lombardiet är Valtellina Superiore, som görs av druvan Nebbiolo och kommer från Valtellina-dalen i norra Lombardiet.

Vad är en unik druva som endast odlas i Lombardiet?

En unik druva som endast odlas i Lombardiet är druvan Chiavennasca, som är en lokal variant av Nebbiolo-druvan som används för att göra Valtellina-viner.

Vilken är den största underregionen i Lombardiet för vinproduktion?

Den största underregionen i Lombardiet för vinproduktion är Oltrepò Pavese, som ligger söder om staden Pavia och är känd för sina mousserande viner och Pinot Noir-viner.

Vilken är den vanligaste stilen av rött vin som produceras i Lombardiet?

Den vanligaste stilen av rött vin som produceras i Lombardiet är en lätt och fruktig stil av rödvin, gjord på druvan Barbera. Detta vin kan ha olika beteckningar som Barbera d’Alba, Barbera d’Asti eller Barbera di Monferrato.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy