Upptäck den lilla men spännande vinregionen Basilicata i södra Italien. Med sin unika geografi och traditionella tillverkningsmetoder, har regionen skapat viner som sticker ut från mängden. Lär dig om de lokala druvsorterna, historien och stilar av Basilicata-viner och upptäck varför de är värda att upptäcka.

Geografi – Basilicata vinregion

Basilicata ligger i södra Italien, mellan Apenninerna och Joniska havet. Regionen är känd för sin karga och kuperade terräng, vilket har gjort det svårt att odla grödor. Men de lokala vinmakarna har anpassat sig till den utmanande terrängen och skapat vinrankor på sluttningarna i dalarna. Klimatet är medelhavsklimat med varma somrar och milda vintrar.

Druvor som används i Basilicata vinregion

Basilicata är känd för sina unika lokala druvsorter, inklusive Aglianico, Malvasia och Greco. Aglianico-druvan är särskilt viktig och odlas på de branta sluttningarna runt vulkanen Monte Vulture. Denna druva ger kraftfulla röda viner med hög syra och tanniner. Malvasia-druvan används för att skapa söta eller halvtorra vita viner, medan Greco-druvan används för att skapa friska och mineraliska vita viner.

Vinstilar i vinregionen Basilicata

Basilicata-viner är kända för sin komplexitet och karaktär. Aglianico-druvan ger viner med hög tanninstruktur och syra, som kan åldras under lång tid. Vinerna har ofta smaker av mörka frukter, lakrits och tobak. Malvasia-viner har en söt smak och en fruktig karaktär, medan Greco-viner har en frisk syra och smaker av citrus och mineraler. Dessutom produceras det mousserande viner i regionen.

Basilicata är en spännande vinregion i södra Italien, känd för sina unika lokala druvsorter och traditionella tillverkningsmetoder. Aglianico-druvan ger kraftfulla röda viner med hög tanninstruktur och syra, medan Malvasia och Greco-druvorna används för att skapa söta, fruktiga eller mineraliska vita viner. Basilicata-vinerna är kända för sin karaktär och komplexitet, och är ett måste att prova för alla vinälskare som vill upptäcka nya och spännande viner.

Är du intresserade av att besöka regionen Basilicata? Boka enkelt vinprovning och vingårdsbesök i Basilicata via WineTourism.com, en sida för vinturism på nätet.

Frågor och svar om Basilicata:

Vilka druvor är vanligast förekommande i viner från Basilicata?

De vanligaste druvorna som används för att producera viner från Basilicata är Aglianico, Malvasia och Moscato.

Vilka är de mest kända vinerna från Basilicata?

Aglianico del Vulture och Aglianico del Taburno är de mest kända vinerna från Basilicata.

Vilken är den största utmaningen för vinproducenter i Basilicata?

Vilken är den största utmaningen för vinproducenter i Basilicata?

Vilken är den mest kända vinregionen i Basilicata?

Den mest kända vinregionen i Basilicata är Vulture, som ligger på en vulkanisk platå.

Vilken smakprofil kan man förvänta sig från viner från Basilicata?

Viner från Basilicata är ofta kraftfulla och smakrika, med höga tanniner och en mörk färg. De kan ha smaker av svarta vinbär, lakrits och choklad, samt en kryddig ton från fatlagring.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy