Den kalla atlantluften har ett starkt inflytande på främst den norra delen av Vinho Verde och regionen har ett tidvis är ganska torrt klimat med medeltemperaturer som på sommaren kan stiga till 35°. De längre svala perioderna ger dock ganska mycket regn och det blöta vädret försvårar vinets mognadsprocess. Man odlar av tradition stockarna längs pergolor på kanterna av fälten. Här odlas så mycket vin att det ibland blir trångt och man kan se vin växa uppför träden för att vinna utrymme för andra grödor. På 1200-talet odlades det vinstockar i regionen, då man inte hade någon vinskatt de första 5 åren. Under 1700-talet växte exporten till övriga Europa, mestadels från regionen Monção. Vinho Verde är den största DOC-regionen i Portugal med 9 underdistrikt som är uppkallade efter städerna och floderna utmed regioinen: Moncão, Lima, Cávado, Ave, Basto, Sousa, Amarrante, Paiva och Baião. Här finns främst småskalig produktion och mindre och riktigt små vingårdar. Generellt anser man att kombinationen av druvor och klimat ger ett rikt, fylligt och komplext vin. Vinho Verde framställer viner av blommiga druvsorter med hög syra som Loureiro, Steely Trajadura, den mineraliska druvan Arinto, den krämiga Avesso samt den fina, kraftigt doftande Alvarinhodruvan som mestadels odlas kring städerna Melgaço och Monção i norr där klimatet är lite torrare. Vinhãodruvan används framförallt till det röda vinet och Vinho Verdes rosévin produceras av druva, som heter Espadeiro. Det vita Vinho Verde har en lätt, fräsch och aromatisk framtoning, ibland lite pärlande med en viss sötma. DOC Vinho Verde finns även som mousserande vin som vuxit i popularitet men produceras även som rödvin, ett mörkt vin som kännetecknas av en lägre alkoholhalt och tillverkas i första hand av Vinhãodruvan.

Är du intresserade av att besöka regionen Vinho Verde? Boka enkelt vinprovning och vingårdsbesök i Minho via WineTourism.com, en sida för vinturism på nätet.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.