Madeira, beläget i Atlanten cirka 1000 kilometer utanför Portugals kust, är en av världens mest unika vinregioner. Med sin vulkaniska jordmån och unika produktionsprocess har Madeira en lång och rik historia av att producera kraftfulla och söta viner som är lika passande för en aperitif som för en dessert. Lär dig mer om denna spännande vinregion och upptäck vilka viner som gör Madeira så speciellt.

Geografi – Madeira vinregion

Madeira består av fyra huvudöar och ett antal mindre öar som alla är vulkaniska i ursprung. Eftersom öarna ligger långt från fastlandet är klimatet unikt med varma somrar och milda vintrar. Dessutom är jordmånen unik och består av vulkanisk aska och basalt som ger vinerna en unik smakprofil.

Druvor som används i Madeira vinregion

Madeira producerar huvudsakligen fyra druvsorter: Sercial, Verdelho, Bual och Malvasia. Sercial är den mest torra av druvorna och används för att producera de torraste Madeiraviner. Verdelho ger en medium torrhet och är perfekt för att producera Madeira som passar som aperitif. Bual är sötare och används ofta till mellansöta Madeiraviner medan Malvasia ger den sötaste Madeiran och är perfekt för efterrätter.

Vinproduktion i Madeira vinregion

Madeiraviner är kända för sin unika produktionsprocess som involverar upphettning och oxidativ lagring. Efter skörd pressas druvorna och lagras i ekfat i minst två år. Därefter värms vinet upp genom en speciell process som kallas “estufagem” som simulerar den historiska metoden att utsätta vinet för höga temperaturer under skeppstransporter. Efter upphettning får vinet mogna i fat i minst 20 år och ofta längre.

Viner från vingregionen Madeira

Madeira kan komma i en rad olika varianter, från torr till söt. De torraste Madeiravinerna fungerar bra som en aperitif, medan de sötare vinerna är perfekta efterrättsviner. Madeira kan också vara vintage eller non-vintage, med vintagevinerna som produceras i utvalda år och non-vintage som är blandningar från olika årgångar.

Är du intresserade av att besöka regionen Madeira? Boka enkelt vinprovning och vingårdsbesök i Madeira via WineTourism.com, en sida för vinturism på nätet.

Frågor och svar om Madeira

Vilka druvor används för att göra Madeira-vin?

De traditionella druvorna som används för att göra Madeira-vin är Sercial, Verdelho, Bual och Malvasia.

Vad är skillnaden mellan de olika typerna av Madeira-vin?

Skillnaden ligger främst i vilken druva som används, samt hur länge vinet har lagrats på fat. Sercial är torrast, följt av Verdelho som är något sötare. Bual är sötare och Malvasia är den sötaste av dem alla.

Varför tillsätter man sprit till Madeira-vin?

Spriten tillsätts för att avbryta jäsningen och på så sätt behålla en del av sockret i druvorna. Det ger också vinet en högre alkoholhalt och ökar dess hållbarhet.

Vilka maträtter passar bra ihop med Madeira-vin?

Madeira-vin passar utmärkt ihop med ost, choklad, nötter och desserter med karamelliserade smaker. Det fungerar också bra som en aperitif eller ett digestif.

Vilka är de främsta egenskaperna hos Madeira-vin?

Madeira-vin har en sötma som balanseras av hög syra och en nötig, karamelliserad smak som utvecklas med åldern. Vinet är också känt för sin höga hållbarhet och kan lagras i hundratals år.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy