Grekland

Grekland har vintradition sedan 4000 år. Viner från Grekland kommer från vingårdar över hela fastlandet och många av öarna. Hälften av druvorna används till vin, andra hälften äts direkt. Cabernet Sauvignon och Chardonnay odlas men även inhemska sorter såsom de blå Mavrodafni, Xinomavro, Limnio och Agiorgitiko (kallas känd St. Georges) och de gröna Savatiano, Roditis och Assyrtiko samt Moshofilero. Viner från Grekland följer lagstiftning helt i enlighet med övriga EU. Grekland är mest känt för Retsina som smaksätts under jäsningen med kåda från pinjetall.

Det mest karakteristiska för grekiskt vin är dess fokus på inhemska druvsorter. Med över 200 inhemska sorter, erbjuder Grekland ett mångfaldigt spektrum av smaker och aromer. Några av de mest kända druvorna inkluderar Assyrtiko, en citrusfruktig och mineraldriven vit druva från ön Santorini, och Agiorgitiko, en röd druva känd för sina rika, fruktiga viner från regionen Nemea.
Grekland har en vinindustri som både hedrar tradition och omfamnar innovation. Medan många producenter håller fast vid traditionella vinframställningsmetoder, inklusive användningen av amforaer för lagring, har flera av dem också investerat i modern vinframställningsteknologi för att förbättra kvaliteten på sina viner.

Introduktion till viner från Grekland

Grekland kan skryta med en av de äldsta vintraditionerna i världen, och ändå förblir dess viner relativt okända för många internationella vinälskare. Men grekiskt vin, med sin rika historia, unika druvsorter och ökande kvalitet, är definitivt värt att upptäcka. Från aromatiska vita viner till kraftiga, kryddiga röda, erbjuder Grekland en mängd vinstilar som passar alla smaker.

Vinregioner

Grekland har många distinkta vinregioner, var och en med sin egen unika terroir och druvsorter. Här är några av de mest framstående:

Santorini:

Denna vulkaniska ö i Egeiska havet är mest känd för sina vita viner från druvan Assyrtiko. Viner från Santorini är kända för sin distinkta mineralitet och höga syra.

Nemea:

Belägen på Peloponnesos halvön, är Nemea hem för Agiorgitiko, en röd druva som producerar allt från ljusa, fruktiga viner till kraftiga, åldrade röda viner.

Naoussa och Amyndeon:

Dessa regioner i norra Grekland är kända för sina röda viner från druvan Xinomavro, som ofta jämförs med Nebbiolo från Italien.

Kreta:

Greklands största ö erbjuder en rad olika vinstilar, från friska vita viner till kraftiga röda, gjorda på en mängd olika druvsorter.

Odlingsförhållanden över hela landet

Greklands varierade geografi och klimat ger en mängd olika odlingsförhållanden. Från de svala bergen i norra Grekland, till de torra, vindpinade öarna i Egeiska havet, erbjuder varje region unika förutsätt för vinodling. Den karga, vulkaniska jorden på Santorini, till exempel, hjälper till att producera de distinkt mineraliska vitvinerna som regionen är känd för.

De varma somrarna och milda vintrarna i större delen av landet är idealiska för att odla druvor, och den långa växtsäsongen ger druvor tillräckligt med tid att mogna och utveckla komplexa smaker.

Vinets historia och vinproduktion

Vinproduktionen i Grekland sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden, med vittnesbörd från antikens Grekland och Minoiska civilisationen. Vin spelade en central roll i antikens grekiska kultur och religion, och det antika Grekland var en av de första regionerna i världen att ha ett system för att klassificera vin.

Greklands vinindustri upplevde en nedgång under Ottomanska rikets styre, men har sett en återupplivning under de senaste decennierna. Moderna grekiska vinproducenter har strävat efter att höja kvaliteten på sina viner och sätta Grekland på kartan som en producent av fina viner.

I dag producerar Grekland en mängd olika vinstilar, från traditionella “retsina” viner, kryddade med tallharts, till fina, åldrade röda och vita viner. Greklands unika druvsorter och rika vinodlingshistoria, kombinerat med moderna vinframställningstekniker, gör det till en spännande destination för varje vinälskare.

Perfekt vinkombination: Fem rätter att para ihop med Grekisk viner

Assyrtiko och Grilled Octopus:

Assyrtiko, ett syrligt och mineralrikt vitt vin från ön Santorini, parar utmärkt med en tallrik grillad bläckfisk. Vinets syrlighet balanserar det rika havssmaken av bläckfisk, och dess mineraltoner framhäver smaken av det saltiga havet.

Agiorgitiko och Lamb Souvlaki:

Agiorgitiko är ett rött vin från regionen Nemea på Peloponnesos. Dess röda frukttoner och mjuka tanniner gör det till ett utmärkt val för lamm souvlaki, ett populärt grekiskt grillspett. Vinet kompletterar lammet utan att överväldiga det, och dess kryddiga undertoner förstärker smakerna i marinaden.

Xinomavro och Moussaka:

Xinomavro är ett rött vin med fast struktur och hög syrahalt, perfekt för att möta moussaka, en rik och komplex auberginebaserad gryta. Vinets djup och kryddighet kompletterar den robusta köttfärssåsen, medan dess syrahalt hjälper till att rensa gommen.

Retsina och Tzatziki:

Retsina är ett unikt grekiskt vitvin smaksatt med tallharts. Dess distinkta smak parar väl med tzatziki, den populära grekiska såsen gjord på yoghurt, gurka, vitlök och dill. Retsinans tallnoter och syrlighet kontrasterar vackert med tzatzikins kryddiga och svala smaker.

Mavrodafne och Baklava:

Mavrodafne är ett sött rött vin från Patras, känt för sina kraftiga toner av torkad frukt och krydda. Det gör ett utsökt par med baklava, den klassiska grekiska desserten gjord av filodeg, nötter och honung. Vinets sötma matchar väl baklavas, medan dess rikedom hjälper till att balansera dessertens krispiga textur.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.