Hem » Vin & Mat » Fira Mello med ost & chokladbollar

Fira Mello med ost & chokladbollar

183

Denna vecka är Mello-vecka i hela tre dagar och vi har bestämt oss för att fira ESC i Lissabon med smarriga chokladbollar, både matiga och söta. Sedan håller vi tummarna för Sverige och Benjamin Ingrosso!  Så vi har grävt efter bollar och det är inte vilka bollar som helst. Det är Vinjournalens favoritbollar under de senaste åren som alla paras ihop med ett gott vin eller kanske till och med en likör?

Och gissa om vi har hittat en exklusiv boll till varje personlighet! Vilken boll passar dig?

För hälsofantasten

Dessa franska getostbollar gör du enkelt av Chévre plus ricotta och hackad persilja, pekannötter och tranbär. Receptet till bollarna hittar du här 

Cousins Crisp White |SB 5150 | Robertson, Kapregionen | 69 kr

Vinet vi har valt är Four Cousins Crisp White som är ett vitt, fräscht och torrt vin, med låg alkoholhalt, 9,5% och mycket smakfullt. Och namnet Crisp White pekar precis på hur vinet är – krispigt med en frisk syra. Vinets druvor är främst Colombard med lite Chenin Blanc. Det ger ett lättdrucket vin med fin struktur, mycket välbalanserat och harmoniskt vin. De fräscha fruktaromerna kommer från syrliga äpplen, tropiska frukter, mogna vita persikor och ett stänk av citrus med en lätt mineralisk karaktär. Bakom vinet står det kända vin- och familjeföretaget Van Loveren i Sydafrika med de fyra kusinerna Bussel som är vinmakare, Hennie och Neil har ansvar för vinodlingarna och Phillip leder familjeföretaget, alla med efternamnet Retief.

För lyxputten

Dessa underbara franska Gougères som kommer från Bourgogne har frasig petit choux deg och Gruyère, Comté eller Emmentaler i mitten – helt fantastiskt goda och kan ätas både kalla och varma.  Receptet hittar du här.

Alario Cincault Rosé | SB 4652 | Valle del Itata, Chile | 119 kr 

Att chilenska viner bara blir bättre och bättre är detta vin ett klart bevis på.  Goda Alario Cincault Rosé är ett blekt laxrosa rosévin framställt av 100% Cinsault-druvor från torra odlade gamla vinstockarna i Itata. Druvorna skördades tidigt för att behålla sin friska syra, pressas och mustas sedan långsamt vid låg temperatur. Detta vin är torrt, livligt med en lätt kropp, knappt märkbara frukttanniner, samt en uppfriskande och ljuvlig syra. Näsan avslöjar subtila aromer av syltade smultron och hallon, aningens len och mogen persika samt toner av färsk rosmarin och grapefrukt. Fin längd då den behåller sin krispiga surhet och sina ömtåliga dofter långt efter sista klunken. Vinmakaren heter César Catalán.

För glassnörden

Våra himmelska chokladbollar med glass är helt gudomligt goda speciellt tillsammans med en liten klunk av en elegant chokladlikör. Bollarna är enkla att göra av vaniljglass, mörk choklad, valnötter och apelsinskal. Receptet hittar du här!  

Merrys White Cocolate Irish Cream | SB 601 | Golden Vale, Irland | 139 kr

Krämiga likörer är producenten Merry & Co’s specialitet och alla är gjorda på whisky och färsk grädde som levereras varje dag från det lokala mejeriet till fabriken i Tipperary. Golden Vale är en region känd för sina frodiga gröna ängar och mejerimjölkproduktion från gräsätande kor.

White Chocolate Irish Cream innehåller förutom den färska grädden, sprit och irländsk whisky, vanilj och choklad och den irländska whiskeyn är lagrad i minst tre år på bourbonfat.  Den är krämigt god med en behaglig söt smak. Flaskan är gjord av vackert bärnstensfärgat glas för att skydda det gräddiga innehållet från ljus och behålla smaken av likören.

För chokladgrisen

Dessa veganska chokladbollar är läckra tryfflar som du gör av choklad, nötter, dadlar och kokosolja. God choklad är ganska likt ett gott vin, så välj en smakrik god choklad som är välnyanserad och krämig i munnen. Receptet hittar du längst ner, under texten.

Lorch Riesling Graf von Kanitz | SB 3705 | Tyskland, Rheingau | 175 kr

Denna goda och krisiga ekologiska är en druvtypisk, tysk Reisling när den är som bäst med fruktaromer av äpplen, citrus, lite ros och en toner av rök balanserade med en härliga mineraler, kryddighet och massor av syrlighet. Detta är en kvalitetsriesling och ett mycket prisvärt vin som visar upp en utmärkt struktur och bra längd. Rielingsentusiaster älskar detta vin som produceras av ett familjeföretag sedan generationer, kända Weingut Graf von Kanitz. Här har man odlat Rieslingdruvor sedan länge på en jordmån som består av skiffer och kvartsit, en man odlar även Pinot Noir, PInot Blanc och Gewürztraminer.

Veganska chokladtryfflar:

Kör 2 dl pekannötter och 2 dl valnötter i en matberedare och smula ner. Häll ur och ställ åt sidan.

Kärna ut 10 dadlar och lägg i matberedaren. Kör tills det är småbitar eller det blir en boll.

Blanda i 1 msk kakaopulver och häften av de smulade nötterna och eventuellt lägger i fler nötter efter hand. De nötter som blir över kan du rulla bollarna i till slut.

Blanda allt tills det blir en formbar deg och forma tryffelbollar som du lägger på bakpapper. Ställ i frysen.

Under tiden smält en kaka 150-200 g av mörk mjölkfri choklad tillsammans med 1 msk kokosolja.

Häll den smälta chokladen över bollarna och garnera med nötter, chiliflingor, havssalt, kokos eller grönt machapulver.

Låt stelna.  Lossa bollarna med en gaffel.

Fler läckra efterrätter med vintips hittar du här:

Frågor och svar:

Vad är det som firas under Mello-veckan?

ESC i Lissabon.

Vilka typer av chokladbollar finns det i artikeln?

Matiga och söta chokladbollar.

Vilket vin rekommenderas till de franska getostbollarna?

Four Cousins Crisp White.

Vilken likör passar bra till chokladbollarna med glass?

Merrys White Chocolate Irish Cream.

Vad är receptet på veganska chokladtryfflar?

Pekannötter, valnötter, dadlar, kakaopulver och mörk mjölkfri choklad med kokosolja.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.