När vin kommer i kontakt med luften sker en kemisk reaktion som kan påverka smaken. Därför försöker vintillverkare förhindra detta efter fermenteringen av vinet, främst genom att välja en bra återförslutningsmetod och ibland genom att addera svaveldioxid som kan stabilisera de kemiska reaktionerna. Denna svaveldioxid kan vid för hög dosering maskera en del av vinets smak och doft och bör därför undvikas. Professor Andrew Waterhouse och hans team på University of California at Davis upptäckte efter en granskning av vinets kemiska föreningar att man kunde binda vinets oxideringskatalysatorer med hjälp av joner som kallas kelatorer. Genom att på så sätt kontrollera oxideringsprocessen kan man förhindra att till exempel viner som bör drickas unga förstörs, men man kan också påskynda oxideringen i viner som mår bra av att lagras länge.
Ny metod kan kontrollera oxidering av vin
Vill du ha vårt nyhetsbrev?
Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.
Fler artiklar
Experten tipsar: Rött vin till laxExperten tipsar: Vin till laxExperten tipsar: Rött vin till fiskTips på rött vin till oxfiléExperten tipsar: Vin till räkor och skaldjurPerfekt vin till din pastaExperten tipsar: Vin till skaldjurDe bästa vita vinerna när risotto står på menynExperten tipsar: vin till lammVin till fisk: en nybörjarguide
Naturvin – vad vill vi veta?När skördar man vindruvor?Allt du behöver veta om vitt vins hållbarhetBrunello di Montalcino – Toscanas stolthetExakt vad är ett DOCG-vin från Italien?Jura har aldrig varit så trendigt som det är idag!Champagne i tid och otid – dock vid rätt temperaturKalorisnålt vitt vin för gemene manVad är skillnaden mellan Gamla och Nya Världens viner?Hur många kalorier innehåller rosévin?
Vill du börja med att samla på viner?Är du nybörjare på vin?Så tillverkas vin (steg för steg)Vinprovning hemma – tips och ideérAmarone: vilka druvor används i det berömda italienska vinet ?Åh nej, nu gick korken av!Vad är egentligen terroir?Läs allt om Chianti Classico – ett vinområde i hjärtat av ToscanaSå blandar du den perfekta sangrianVad är Brut Champagne?
Moscato d’Asti & goda vintips!Fiffigt tips: Sätt en sked i champagnen!Har du fått kork i vinet?Makalös mat att äta till AmaroneExperten tipsar: Olika sorter av torrt vitt vinFinns det ett perfekt vin att servera till hummer?Utmärkta vintips till asiatisk matVarför är Bourgogneviner så speciella?Vintips till indisk matDe bästa rödvinssorterna till rödvinssås