Tips på läckra, vita sommarviner!

sommarviner-vita-viner-flaska-druvor

Många föredrar vita sommarviner som är något lättare, friska, kalla viner och även om roséviner nu är i säsong, så håller vita viner året om. Men just nu förstås till utematen, grillen och buffén.

Här får du tips på 12 läckra vita viner till grill och enklare sommarmat från hela världen, olika druvor som strama och redan viner gjorda på Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling och en del andra goda druvor, viner som säkert kan bli dina nya favoriter. Denna gång har Jeanette Gardner, redaktör på Vinjournalen.se, provat vinerna.

sommarviner-sex- vita-viner

Fontana Candida Frascati 2019 | nr 2410 | 75 kr

Mycket krispigt och uppfriskande vin!

Frascati är det vita, aromatiska och uppfriskande italienska vinet från kullarna kring staden Frascati, sydost om Rom. Dessa sommarviner har tillverkats här sedan 500-talet f.Kr. Denna Frascati är ett torrt och härligt sommarvin med italiensk passion som funkar mycket bra med vego, kyckling eller annan lätt sommarmat. Fruktiga smaker av sött äpple, saftiga päron och citrusstänk. Kul med lite av den lokala druvan Malvasia del Lazio i blenden också.

Patriarche Bourgogne Chardonnay 2018 | nr 71159| AOC Beaune |115 kr

En fransk solkysst Chardonnay!

Från vincentrumet i Bourgogne och Beaune där man började att göra vin 1780 i synnerhet vita fräscha och mineraliska viner som denna friska och livliga Chardonnay med bra balans och så typiskt för Mâcon-regionen. Eleganta och örtiga toner av gula päron, rostat brioche och smöriga inslag, allt spetsat med vanilj, muskot och vit peppar. Fin fatkaraktär i sluttampen där. Perfekt till en sommarförrätt eller till en panerad torsk.

Domaine Lalande Sauvignon Blanc 2019 nr 75181 | VdP d’Oc 79 kr

Fantastiskt att få så mycket vin för pengarna!

Ett torrt Vin de Pays d’Oc från Languedoc-Roussillon. Sauvignon Blanc och bara är en av de många klassiska druvor som odlas här. Lättdrucket och mycket mångsidigt vin som är druvtypiskt sommarfräscht vin som platsar bra bland våra sommarviner med schysst mineraliskt och fin finish som garanterat passar till alla tillfällen i sommar. Friskt, lite tropiskt och fruktigt med smaker av päron, melon samt lite citruszest. Kör en läcker fetaostsallad till denna!

Leth Duett Riesling Grüner 2019 | nr 4587 | Niederösterreich | 89 kr

Välgjort och balanserat vin!

Populär långkörare på Systemet från familjeproducenten Weingut Leth i Fels am Wagram av två starka vita druvor: Riesling och Grüner Veltliner till nästan hälften var och som ger vinet en hög syrlig fruktighet. Gott aromatiskt vin, fullt av mineraliska toner och intensiva smaker av stenfrukter, exotiska inslag som melon och lime men här finns också en torr krispig örtighet och vinet har en fin finish. Strama och nyanserade smaker som gör sig väl till svårmatchade heta, asiatiska rätter.

Leth Güner Veltliner Familen Reserve 2019 | nr 76570| Niederösterreich |119 kr

Stramt och uppfriskande vin!

Från samma producent, Weingut Leth, kommer deras torra och druvtypiska reserva på enbart Grüner Veltliner som solodruva. Härliga sommarviner och snarlika, men detta är skarpare i framtoningen, kryddigare, mer mineraliskt och inte lika mjukt. Saftiga gula stenfrukter, vit persika och ett stänk av citrus toppat med peppriga och örtiga aromer vilket gör att vinet fungerar bra tillsammans med både fiskar och ljusa kötträtter.

sommarviner-ytterligare-sex-vita-viner-flaska-druvor

Turckheim Pinot Gris Réserve 2018 | nr 2119 |AOC Alsace |99 kr

Fylligt vin med snygg fräschör!

Detta något blommiga vin är gjort på den svala druvan Pinot Gris från Alsace och kooperativet Cave de Turckheim där 216 vinodlare gör utsökta viner. Torrt vin som är friskt, krispigt och elegant. Smaken är lång och med inslag av gula päron, aprikos och söt honung. Superfräscht vin med balanserad syra med en pigg örtighet som passar perfekt till både asiatisk mat och fiskrätter som en fransk dragonkyckling.

Pouilly-Fumé 2019 | nr 5284 | AOP Pouilly Fumé | 169 kr

Välsmakande och syrligt uppfriskande!

Från Loiredalen kommer denna guldiga och aromatiska Sauvignon Blanc med mjuk och subtil blommighet med mineraliska och saltiga toner av flinta. Producenten heter Caves des Perrières. Öppna och exotiska druvtypiska aromer av sköna och gröna bär och frukter, liten rökighet med en ton av nyklippt gräs. Stramt, balanserat vin med hög fruktsyra som du bara måste servera till en bladsallad med gratinerad getost.

Graf von Weyher Sauvignon Blanc Trocken 2019 |nr 2190 | Pfalz | 119 kr

Stilfullt och snyggt vin!

Prisat torr och aromatisk Sauvignon Blanc som förra året korades till ett av de 10 bästa torra vita vinerna i Tyskland. Ljusgul färg med gröna vackra reflexer, är fullt av gula och gröna frukter och bär och krispiga tropisk med toner där örter och grön paprika står för den fina, mineraliska finishen. Välgjort, balanserat vin med en snygg, frisk och fräsch profil rakt igenom. Passar till sommarrätter, vegetariskt och goda ostar.

Lancewood Sauvignon Blanc 2019| nr 77135 | Marlborough | 99 kr

Uppfriskande och läckert vin!

Sauvignon Blanc är den största druvan i Marlborough, Nya Zeelands största vinregion och detta enormt fruktiga och druvtypiska boutique-vin har gjorts i svensk regi kan man säga och på uppdrag av den svenska importören, Domain Wines – vilket verkligen inte gör det sämre. Tvärtom. Detta är en favorit bland våra sommarviner. Det är krispigt, fräscht och mycket aromatiskt gott. Grapefrukt, krusbär, tropiska nyanser och saltstänk av mineral. Perfekt till en varm getostsmörgås med salami och rostade pinjenötter.

Tierhoek Sauvignon Blanc 2017 | nr 6468 | Sydafrika |139 kr

Genomtänkt, elegant och välgjort!

En Sauvignon Blanc är även detta vin från Sydafrika och det är ett verkligt fräscht vin. Som en smäktande frisk sommarfläkt från den lilla ”stora” vingården med samma namn som ligger i det skyddade leopardreservatet. Jag vurmar för nya världens och små vingårdar. Det känns nästan som om de modellerar smaken i varje flaska. Trevligt och torrt vin med tropiska, syrliga frukter och smått blommig mineralitet. Servera till allt från fisk, skaldjur till vego och pasta!

Stoneleigh Latitude Chardonnay 2019 |nr 6360 |Nya Zeeland |129 kr

Komplex och elegant Chard!

Ur Stoneleigh-serien som omfattar många goda druvor som bland annat Riesling och Sauvignon Blanc kommer denna Chardonnay och alla dessa sommarviner har olika smakfulla uttryck. Producenten heter Brancott Estate i Marlborough, ägs av Pernod Ricard. Härlig fatlagrad, fruktig och lite blommig Chardonnay som är ganska fyllig och rund. Förutom gröna päron, citrus och vit persika kan man känna ett stänk av smör, nötter och vanilj i denna mineraliska Chardonnay. Mångsidig matpartner till både fisk och kött.

Carta Vieja Sauvignon Blanc 2019 | nr 44597 |Chile |69 kr

Utmärkt till grillad sparris!

Fruktig och trevlig Sauvignon Blanc från Chile och producent med samma namn. Man kan undra hur producenten får ihop det när man ser till priset, tillverkning, buteljering, frakt, och lågt pris – faktiskt lyckas de få ihop en rätt bra Sauvignon Blanc också. Ungt, enkelt utan krusiduller, kanske lite tunt, men ett krispigt och lätt vin. Tropiska frukter som lime och ananas men också gräs och sparris. Perfekt som aperitif eller till lättare rätter, vego och sommarsallader.

Här får du tips på läckra sommardrinkar:  

Frågor och svar

Vad finns det för lättdrucket vitt vin?

Det finns många olika typer av lättdrucket vin. Vitt vin, mousserade viner och rosé är de som oftast förknippas med lättdruckna vin, men även milda röda viner som serveras vid lägre temperaturer kan vara bra alternativ.

Vad är ett sommarvin?

Ett sommarvin får gärna vara ett lättdrucket vin som känns uppfriskande i sommarvärmen. När man pratar om sommarvin menar man oftast vit vin, rosévin och olika typer av mousserade viner.

Vad passar till ett lätt vitt vin?

Vad för tilltugg och mat som passar till ett vit vin varierar en hel del beroende på vilket vin det är. Ett vitt vin lättdrucket till passar i regel väldigt bra till till milda fiskrätter, vegetariska och lätt kryddade kycklingrätter.

Kan man spetsa vitt vin?

Vita viner går att spetsat till på många sätt och för att passa till olika festligheter och tillfällen. spetsas vitt till glöggfesten med en god vitvinsglögg eller till sommarfesten med en vitvinsdrink.

Var kan man köpa bourgogne Chardonnay patriarche 2020?

Detta vin går att köpa på systembolaget för 129 kronor.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.