Tips på läckra, vita sommarviner!

sommarviner-vita-viner-flaska-druvor

Många föredrar vita sommarviner som är något lättare, friska, kalla viner och även om roséviner nu är i säsong, så håller vita viner året om. Men just nu förstås till utematen, grillen och buffén.

Här får du tips på 12 läckra vita viner till grill och enklare sommarmat från hela världen, olika druvor som strama och redan viner gjorda på Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling och en del andra goda druvor, viner som säkert kan bli dina nya favoriter. Denna gång har Jeanette Gardner, redaktör på Vinjournalen.se, provat vinerna.

sommarviner-sex- vita-viner

Fontana Candida Frascati 2019 | nr 2410 | 75 kr

Mycket krispigt och uppfriskande vin!

Frascati är det vita, aromatiska och uppfriskande italienska vinet från kullarna kring staden Frascati, sydost om Rom. Dessa sommarviner har tillverkats här sedan 500-talet f.Kr. Denna Frascati är ett torrt och härligt sommarvin med italiensk passion som funkar mycket bra med vego, kyckling eller annan lätt sommarmat. Fruktiga smaker av sött äpple, saftiga päron och citrusstänk. Kul med lite av den lokala druvan Malvasia del Lazio i blenden också.

Patriarche Bourgogne Chardonnay 2018 | nr 71159| AOC Beaune |115 kr

En fransk solkysst Chardonnay!

Från vincentrumet i Bourgogne och Beaune där man började att göra vin 1780 i synnerhet vita fräscha och mineraliska viner som denna friska och livliga Chardonnay med bra balans och så typiskt för Mâcon-regionen. Eleganta och örtiga toner av gula päron, rostat brioche och smöriga inslag, allt spetsat med vanilj, muskot och vit peppar. Fin fatkaraktär i sluttampen där. Perfekt till en sommarförrätt eller till en panerad torsk.

Domaine Lalande Sauvignon Blanc 2019 nr 75181 | VdP d’Oc 79 kr

Fantastiskt att få så mycket vin för pengarna!

Ett torrt Vin de Pays d’Oc från Languedoc-Roussillon. Sauvignon Blanc och bara är en av de många klassiska druvor som odlas här. Lättdrucket och mycket mångsidigt vin som är druvtypiskt sommarfräscht vin som platsar bra bland våra sommarviner med schysst mineraliskt och fin finish som garanterat passar till alla tillfällen i sommar. Friskt, lite tropiskt och fruktigt med smaker av päron, melon samt lite citruszest. Kör en läcker fetaostsallad till denna!

Leth Duett Riesling Grüner 2019 | nr 4587 | Niederösterreich | 89 kr

Välgjort och balanserat vin!

Populär långkörare på Systemet från familjeproducenten Weingut Leth i Fels am Wagram av två starka vita druvor: Riesling och Grüner Veltliner till nästan hälften var och som ger vinet en hög syrlig fruktighet. Gott aromatiskt vin, fullt av mineraliska toner och intensiva smaker av stenfrukter, exotiska inslag som melon och lime men här finns också en torr krispig örtighet och vinet har en fin finish. Strama och nyanserade smaker som gör sig väl till svårmatchade heta, asiatiska rätter.

Leth Güner Veltliner Familen Reserve 2019 | nr 76570| Niederösterreich |119 kr

Stramt och uppfriskande vin!

Från samma producent, Weingut Leth, kommer deras torra och druvtypiska reserva på enbart Grüner Veltliner som solodruva. Härliga sommarviner och snarlika, men detta är skarpare i framtoningen, kryddigare, mer mineraliskt och inte lika mjukt. Saftiga gula stenfrukter, vit persika och ett stänk av citrus toppat med peppriga och örtiga aromer vilket gör att vinet fungerar bra tillsammans med både fiskar och ljusa kötträtter.

sommarviner-ytterligare-sex-vita-viner-flaska-druvor

Turckheim Pinot Gris Réserve 2018 | nr 2119 |AOC Alsace |99 kr

Fylligt vin med snygg fräschör!

Detta något blommiga vin är gjort på den svala druvan Pinot Gris från Alsace och kooperativet Cave de Turckheim där 216 vinodlare gör utsökta viner. Torrt vin som är friskt, krispigt och elegant. Smaken är lång och med inslag av gula päron, aprikos och söt honung. Superfräscht vin med balanserad syra med en pigg örtighet som passar perfekt till både asiatisk mat och fiskrätter som en fransk dragonkyckling.

Pouilly-Fumé 2019 | nr 5284 | AOP Pouilly Fumé | 169 kr

Välsmakande och syrligt uppfriskande!

Från Loiredalen kommer denna guldiga och aromatiska Sauvignon Blanc med mjuk och subtil blommighet med mineraliska och saltiga toner av flinta. Producenten heter Caves des Perrières. Öppna och exotiska druvtypiska aromer av sköna och gröna bär och frukter, liten rökighet med en ton av nyklippt gräs. Stramt, balanserat vin med hög fruktsyra som du bara måste servera till en bladsallad med gratinerad getost.

Graf von Weyher Sauvignon Blanc Trocken 2019 |nr 2190 | Pfalz | 119 kr

Stilfullt och snyggt vin!

Prisat torr och aromatisk Sauvignon Blanc som förra året korades till ett av de 10 bästa torra vita vinerna i Tyskland. Ljusgul färg med gröna vackra reflexer, är fullt av gula och gröna frukter och bär och krispiga tropisk med toner där örter och grön paprika står för den fina, mineraliska finishen. Välgjort, balanserat vin med en snygg, frisk och fräsch profil rakt igenom. Passar till sommarrätter, vegetariskt och goda ostar.

Lancewood Sauvignon Blanc 2019| nr 77135 | Marlborough | 99 kr

Uppfriskande och läckert vin!

Sauvignon Blanc är den största druvan i Marlborough, Nya Zeelands största vinregion och detta enormt fruktiga och druvtypiska boutique-vin har gjorts i svensk regi kan man säga och på uppdrag av den svenska importören, Domain Wines – vilket verkligen inte gör det sämre. Tvärtom. Detta är en favorit bland våra sommarviner. Det är krispigt, fräscht och mycket aromatiskt gott. Grapefrukt, krusbär, tropiska nyanser och saltstänk av mineral. Perfekt till en varm getostsmörgås med salami och rostade pinjenötter.

Tierhoek Sauvignon Blanc 2017 | nr 6468 | Sydafrika |139 kr

Genomtänkt, elegant och välgjort!

En Sauvignon Blanc är även detta vin från Sydafrika och det är ett verkligt fräscht vin. Som en smäktande frisk sommarfläkt från den lilla ”stora” vingården med samma namn som ligger i det skyddade leopardreservatet. Jag vurmar för nya världens och små vingårdar. Det känns nästan som om de modellerar smaken i varje flaska. Trevligt och torrt vin med tropiska, syrliga frukter och smått blommig mineralitet. Servera till allt från fisk, skaldjur till vego och pasta!

Stoneleigh Latitude Chardonnay 2019 |nr 6360 |Nya Zeeland |129 kr

Komplex och elegant Chard!

Ur Stoneleigh-serien som omfattar många goda druvor som bland annat Riesling och Sauvignon Blanc kommer denna Chardonnay och alla dessa sommarviner har olika smakfulla uttryck. Producenten heter Brancott Estate i Marlborough, ägs av Pernod Ricard. Härlig fatlagrad, fruktig och lite blommig Chardonnay som är ganska fyllig och rund. Förutom gröna päron, citrus och vit persika kan man känna ett stänk av smör, nötter och vanilj i denna mineraliska Chardonnay. Mångsidig matpartner till både fisk och kött.

Carta Vieja Sauvignon Blanc 2019 | nr 44597 |Chile |69 kr

Utmärkt till grillad sparris!

Fruktig och trevlig Sauvignon Blanc från Chile och producent med samma namn. Man kan undra hur producenten får ihop det när man ser till priset, tillverkning, buteljering, frakt, och lågt pris – faktiskt lyckas de få ihop en rätt bra Sauvignon Blanc också. Ungt, enkelt utan krusiduller, kanske lite tunt, men ett krispigt och lätt vin. Tropiska frukter som lime och ananas men också gräs och sparris. Perfekt som aperitif eller till lättare rätter, vego och sommarsallader.

Här får du tips på läckra sommardrinkar:  

Jeanette Gardner
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →

Crémant du Jura

Torr, mycket frisk Cremant från Jura

Artikelnummer:

Typ: Mousserande Vin, Vin

Land: Frankrike, Jura

Alkohol: 12,5 %

Pris: 159 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna