Roussillon – ett soligt vinlandskap i dov ockrafärg

Roussillon: ockra staden

Roussillon är ett distrikt i soliga regionen Languedoc-Roussillon och ligger mellan Spanien, Medelhavet, Pyrenéerna och Corbières-bergen och Roussillon är särskilt känt för sina vackra, röda klippor.

Här finns en mångfald av viner och olika jordmån. Det verkar nästan som om varje druva har sin egen jord och det finns 24 godkända druvor för producenterna att arbeta med. Med sitt karakteristiska lapptäcke av olika terroirs med alla variationer av exempelvis röd och svart jord, lera, sandsten, grus, granit, erbjuder Roussillon ett brett sortiment av viner med mycket särpräglade egenskaper. Den varierande geologiska strukturen samt det varierande mikroklimatet i regionen skänker en unik karaktär till vinerna.

Roussillon har en lång vinhistoria sedan forntiden och kvaliteten verkar bara blir bättre och bättre. Idag görs röda, rosé eller vita viner samt även de söta Vins Doux Naturels fortfarande med samma passion. Roussillon är också Frankrikes mest engagerade region när det gäller ekologisk vinodling och många vinproducenter arbetar med biodynamiska metoder.  

Medelhavets mikroklimat är fantastiskt i den här regionen. Mycket regn på hösten fuktar vinstockarna som ger mycket mogen frukt efter de varma somrarna. Och med mer än 320 soldagar per år med perfekt temperaturvariation är regionen egentligen optimal för vinodling.

I Roussillon finns 2 200 vinproducenter. 5% av världens vinproduktion kommer från denna enda vinregion i Frankrike. Här finns också över 400 vinkooperativ, övervägande privata som erbjuder ett utbud av viner i alla färger, mestadels torra stilla viner och Vins Doux Naturels.

Roussillon: ockra leden
Ockraleden i Roussillon 

Appellationen Côtes du Roussillon är en Appellation Contrôlée för de röda, vita och roséviner och de klassiska druvorna som används inom vinframställning är framförallt Grenache, Syrah och Mourvèdre men även ibland Cinsault för röda viner. De vita vinerna görs Grenache Blanc, Macabeu men även av Roussanne och Rolle. För det söta Vin Doux används främst Muscat.

Förutom Côtes du Roussillon så finns även andra intressanta appellationer i Roussillon som bland annat Collioure, Côtes du Roussillon Villages, Maury Sec, Rivesaltes, Banyuls Grand, Muscat de Rivesaltes.

Vinerna i Roussillon kan beskrivas som mycket sofistikerade eleganta och harmoniska, både fruktiga och fylliga, ofta har de en kraftfull och komplex karaktär med toner av mörk frukt, peppriga kryddor, fräscha örter och med en hel del tanniner, men viner som också kan vara mineraliska och blommiga och ha friska toner av flinta. Det verkar nästan som om varje lite del och varje vingård har sina exceptionella och unika viner.  De flesta vinerna är dessutom mycket lagringsdugliga.

Några trevliga vingårdar att besöka

Gaec Chaluleau

Den ekologiska vingården Gaec Chaluleau ligger i appellationen Languedoc-Roussillon och är på 18 hektar och är odlas en mångfald av druvor som Syrah, Muscat, Old Carignans, Petit Grain och Chardonnay men även Grenache Noir och Gris, Maccabeu, Mourvèdre och Cabernet Sauvignon. Och här producerar oenologe Agnès Pipperno mycket smakfulla röda, vita och roseviner av mycket bra kvalitet.

Några av deras populära viner är AOP Côtes du Roussillon Red, IGP Red Cotes Catalanes, AOP Rivesaltes Ambré, etc. Besökare kommer från hela världen för att se vingården och vinkällaren samt uppleva de vackra provsmakningsrummen och smaka viner. Boka gärna i förväg.

 • Appellation: AOP Côtes du Roussillon Rouge, IGP Rouge Côtes Catalanes, AOP Rivesaltes Ambré
 • Aktivitet/pris: Kontakta dem för prisuppgifter

Domaine de la Perdrix

Vingården Domaine De La Perdrix ligger vid foten av Pyrenéerna med utsikt över vackra Roussillon-kusten. Detta är en familjevingård från 1820-talet och drivs idag av André och Virginie Gil från Partridge-familjen. Här hittar man ett lapptäcke av fin och torr terroir med grova jordar. Man har ett mål, att producera kvalitativa och framför allt eleganta och mycket smakfulla viner med snygga tanniner och lång lagringspotential Man producerar en exklusiv samling av vita, röda och roséviner.

Deras bästa viner inkluderar Field of the Partridge Den Röda Söta Coule och Field of the Partridge Rivesaltes Tuilé 2013. Vingården har vinprovningar varje torsdag under juli och augusti. Här kan man även äta en bit mat och delta i workshops för vinentusiaster som till exempel vinprovningar och lära sig matcha mat och vin.

 • Appellation: AOP Cotes du Roussillon, IGP Côtes catalanes, AOP Muscat de Rivesaltes, AOP Rivesaltes
 • Aktivitet: Vinprovning på Domaine de la Perdrix
 • Pris: Kontakta dem för prisuppgifter

Château Montana

Roussillon: Château Montana
Château Montana

Château Montana har den vackra och förtrollande omgivningen av Aspres-regionen i de franska Pyrenéerna, bara en kort bilresa från Perpignan och här görs man eleganta och snygga viner, från söta viner med den fruktiga druvan Muscat till riktigt mäktiga och komplexa röda viner.

Patrick Saurels med passion för vinmakeri är ägaren av gården från 1800-talet. Château Montana är en vacker gård och delar renoverades och förskönades 1996 och gården har det bästa av det gamla och det nya. Det är en strategi som också gäller i vingårdarna. De druvor man använder är klassiska sorter som Carignan och Grenache Noir, dock med nyare tillägg som Syrah och Mourvèdre.

Besökare kan få uppleva historien av vinmakeri genom gamla verktyg och det pittoreska vinmuseet här. Man förstår skillnaden mellan dåtiden och det nya sättet att göra vin idag. Dessutom kan du njuta av vinprovning och guidad rundtur i vinkällare.

 • Appellationer: IGP Cotes Catalanes, AOC Côtes du Roussillon, AOC Rivesaltes
 • Aktiviteter: Muséet of Wine, Vine och Traditions
 • Pris: 2,50 €

Domaine Vents du Sud

Roussillon: Domaine Vents du Sud
Domaine Vents du Sud

Domaine Vents du Sud Estate är en egendom från 2006 genom förvärv av olika delar som idag ingår i gården. Här har man alltid tänkt på kvalitet och man satsar på mångfald av druvor och jord samtidigt som man månar om miljö och då blir det möjligt att utveckla åtta goda, ekologiska viner – utan tillsats av svavel – av de sex druvsorter som man använder sig av. Druvorna skördas givetvis manuellt på morgontimmarna och transporteras sedan i lådor för att bevara druvans säregenhet och kvalitet.

Vinifieringen börjar med nerkylning och sedan tillämpas strikt temperaturkontroll. Pressning och fermentering görs försiktigt. Lagring sker i tankar eller på franska ekfat beroende på vin från 1 till 3 år.

Räkna med att få smaka exklusiva och utsökta viner och det finns också stugor att hyra som har både kök och pool.

 • Appellationer: AOC Rivesaltes, AOC Côtes du Roussillon, AOC Côtes du Roussillon Byar, IGP Muscat sek
 • Aktiviteter: Vinprovning på Domaine Vents du Sud
 • Pris: 9 €

Domaine Sol Payré

Roussillon: Domaine Sol Payré
Domaine Sol Payré

I södra delen av Languedoc-Roussillon ligger egendomen Domaine Sol Payré och man kan säga att detta är sista vingården innan gränsen till Spanien. Så detta är ett katalanskt land, som familjen Sol-Payré älskar. Här sköter de sina vingårdar med utsikt över Pyrenéerna.

Egendomen har funnits inom samma familj sedan 1913 och nu är man inne på den 5:e generationen vinmakare. Idag är det Jean-Claude och hans fru Pascale, med dotter Margaux och son Bertrand som driver vingården.  2013 firade 100-årsdagen med sloganen “Mostånd!” då man anser att det är viktigt att upprätthålla företagets oberoende, oavsett vilka utmaningar som kan dyka upp.

 • Appellationer: AOC Côtes du Roussillon, AOC Vins Doux Naturels Rivesaltes
 • Aktiviteter: Vinprovning på Domaine Sol Payé
 • Pris: 10 €

Läs mer om mer obskyra franska vinregioner:

Jeanette Gardner
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →

La Dame de Malescot

Ett magiskt gott vin av högsta kvalitet! Château Malescot-St-Exupéry är ett 3ème Cru Classé slott i Margaux och är idag ett av de bäst bevarade och kvalitetsdrivna Margaux cru. Vinet La Dame de Malescot är slottets andravin.

Artikelnummer: 5491

Typ: Rött Vin

Land: Bordeaux, Frankrike

Alkohol: 13,5 %

Pris: 349 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna