Hem » Vin Fakta » Roussillon – ett soligt vinlandskap i dov ockrafärg
Vin Fakta

Roussillon – ett soligt vinlandskap i dov ockrafärg

Roussillon: ockra staden - Vinjournalen.se

Roussillon är ett distrikt i soliga regionen Languedoc-Roussillon och ligger mellan Spanien, Medelhavet, Pyrenéerna och Corbières-bergen och Roussillon är särskilt känt för sina vackra, röda klippor.

Här finns en mångfald av viner och olika jordmån. Det verkar nästan som om varje druva har sin egen jord och det finns 24 godkända druvor för producenterna att arbeta med. Med sitt karakteristiska lapptäcke av olika terroirs med alla variationer av exempelvis röd och svart jord, lera, sandsten, grus, granit, erbjuder Roussillon ett brett sortiment av viner med mycket särpräglade egenskaper. Den varierande geologiska strukturen samt det varierande mikroklimatet i regionen skänker en unik karaktär till vinerna.

Roussillon har en lång vinhistoria sedan forntiden och kvaliteten verkar bara blir bättre och bättre. Idag görs röda, rosé eller vita viner samt även de söta Vins Doux Naturels fortfarande med samma passion. Roussillon är också Frankrikes mest engagerade region när det gäller ekologisk vinodling och många vinproducenter arbetar med biodynamiska metoder.  

Medelhavets mikroklimat är fantastiskt i den här regionen. Mycket regn på hösten fuktar vinstockarna som ger mycket mogen frukt efter de varma somrarna. Och med mer än 320 soldagar per år med perfekt temperaturvariation är regionen egentligen optimal för vinodling.

I Roussillon finns 2 200 vinproducenter. 5% av världens vinproduktion kommer från denna enda vinregion i Frankrike. Här finns också över 400 vinkooperativ, övervägande privata som erbjuder ett utbud av viner i alla färger, mestadels torra stilla viner och Vins Doux Naturels.

Roussillon: ockra leden - Vinjournalen.se
Ockraleden i Roussillon 

Appellationen Côtes du Roussillon är en Appellation Contrôlée för de röda, vita och roséviner och de klassiska druvorna som används inom vinframställning är framförallt Grenache, Syrah och Mourvèdre men även ibland Cinsault för röda viner. De vita vinerna görs Grenache Blanc, Macabeu men även av Roussanne och Rolle. För det söta Vin Doux används främst Muscat.

Förutom Côtes du Roussillon så finns även andra intressanta appellationer i Roussillon som bland annat Collioure, Côtes du Roussillon Villages, Maury Sec, Rivesaltes, Banyuls Grand, Muscat de Rivesaltes.

Vinerna i Roussillon kan beskrivas som mycket sofistikerade eleganta och harmoniska, både fruktiga och fylliga, ofta har de en kraftfull och komplex karaktär med toner av mörk frukt, peppriga kryddor, fräscha örter och med en hel del tanniner, men viner som också kan vara mineraliska och blommiga och ha friska toner av flinta. Det verkar nästan som om varje lite del och varje vingård har sina exceptionella och unika viner.  De flesta vinerna är dessutom mycket lagringsdugliga.

Några trevliga vingårdar att besöka

gaec-chaluleau - Vinjournalen.se

Gaec Chaluleau

Den ekologiska vingården Gaec Chaluleau ligger i appellationen Languedoc-Roussillon och är på 18 hektar och är odlas en mångfald av druvor som Syrah, Muscat, Old Carignans, Petit Grain och Chardonnay men även Grenache Noir och Gris, Maccabeu, Mourvèdre och Cabernet Sauvignon. Och här producerar oenologe Agnès Pipperno mycket smakfulla röda, vita och roseviner av mycket bra kvalitet.

Några av deras populära viner är AOP Côtes du Roussillon Red, IGP Red Cotes Catalanes, AOP Rivesaltes Ambré, etc. Besökare kommer från hela världen för att se vingården och vinkällaren samt uppleva de vackra provsmakningsrummen och smaka viner. Boka gärna i förväg.

 • Appellation: AOP Côtes du Roussillon Rouge, IGP Rouge Côtes Catalanes, AOP Rivesaltes Ambré
 • Aktivitet/pris: Kontakta dem för prisuppgifter
perdrix - Vinjournalen.se

Domaine de la Perdrix

Vingården Domaine De La Perdrix ligger vid foten av Pyrenéerna med utsikt över vackra Roussillon-kusten. Detta är en familjevingård från 1820-talet och drivs idag av André och Virginie Gil från Partridge-familjen. Här hittar man ett lapptäcke av fin och torr terroir med grova jordar. Man har ett mål, att producera kvalitativa och framför allt eleganta och mycket smakfulla viner med snygga tanniner och lång lagringspotential Man producerar en exklusiv samling av vita, röda och roséviner.

Deras bästa viner inkluderar Field of the Partridge Den Röda Söta Coule och Field of the Partridge Rivesaltes Tuilé 2013. Vingården har vinprovningar varje torsdag under juli och augusti. Här kan man även äta en bit mat och delta i workshops för vinentusiaster som till exempel vinprovningar och lära sig matcha mat och vin.

 • Appellation: AOP Cotes du Roussillon, IGP Côtes catalanes, AOP Muscat de Rivesaltes, AOP Rivesaltes
 • Aktivitet: Vinprovning på Domaine de la Perdrix
 • Pris: Kontakta dem för prisuppgifter

Château Montana

Roussillon: Château Montana - Vinjournalen.se
Château Montana

Château Montana har den vackra och förtrollande omgivningen av Aspres-regionen i de franska Pyrenéerna, bara en kort bilresa från Perpignan och här görs man eleganta och snygga viner, från söta viner med den fruktiga druvan Muscat till riktigt mäktiga och komplexa röda viner.

Patrick Saurels med passion för vinmakeri är ägaren av gården från 1800-talet. Château Montana är en vacker gård och delar renoverades och förskönades 1996 och gården har det bästa av det gamla och det nya. Det är en strategi som också gäller i vingårdarna. De druvor man använder är klassiska sorter som Carignan och Grenache Noir, dock med nyare tillägg som Syrah och Mourvèdre.

Besökare kan få uppleva historien av vinmakeri genom gamla verktyg och det pittoreska vinmuseet här. Man förstår skillnaden mellan dåtiden och det nya sättet att göra vin idag. Dessutom kan du njuta av vinprovning och guidad rundtur i vinkällare.

 • Appellationer: IGP Cotes Catalanes, AOC Côtes du Roussillon, AOC Rivesaltes
 • Aktiviteter: Muséet of Wine, Vine och Traditions
 • Pris: 2,50 €

Domaine Vents du Sud

Roussillon: Domaine Vents du Sud - Vinjournalen.se
Domaine Vents du Sud

Domaine Vents du Sud Estate är en egendom från 2006 genom förvärv av olika delar som idag ingår i gården. Här har man alltid tänkt på kvalitet och man satsar på mångfald av druvor och jord samtidigt som man månar om miljö och då blir det möjligt att utveckla åtta goda, ekologiska viner – utan tillsats av svavel – av de sex druvsorter som man använder sig av. Druvorna skördas givetvis manuellt på morgontimmarna och transporteras sedan i lådor för att bevara druvans säregenhet och kvalitet.

Vinifieringen börjar med nerkylning och sedan tillämpas strikt temperaturkontroll. Pressning och fermentering görs försiktigt. Lagring sker i tankar eller på franska ekfat beroende på vin från 1 till 3 år.

Räkna med att få smaka exklusiva och utsökta viner och det finns också stugor att hyra som har både kök och pool.

 • Appellationer: AOC Rivesaltes, AOC Côtes du Roussillon, AOC Côtes du Roussillon Byar, IGP Muscat sek
 • Aktiviteter: Vinprovning på Domaine Vents du Sud
 • Pris: 9 €

Domaine Sol Payré

Roussillon: Domaine Sol Payré - Vinjournalen.se
Domaine Sol Payré

I södra delen av Languedoc-Roussillon ligger egendomen Domaine Sol Payré och man kan säga att detta är sista vingården innan gränsen till Spanien. Så detta är ett katalanskt land, som familjen Sol-Payré älskar. Här sköter de sina vingårdar med utsikt över Pyrenéerna.

Egendomen har funnits inom samma familj sedan 1913 och nu är man inne på den 5:e generationen vinmakare. Idag är det Jean-Claude och hans fru Pascale, med dotter Margaux och son Bertrand som driver vingården.  2013 firade 100-årsdagen med sloganen “Mostånd!” då man anser att det är viktigt att upprätthålla företagets oberoende, oavsett vilka utmaningar som kan dyka upp.

 • Appellationer: AOC Côtes du Roussillon, AOC Vins Doux Naturels Rivesaltes
 • Aktiviteter: Vinprovning på Domaine Sol Payé
 • Pris: 10 €

Läs mer om mer obskyra franska vinregioner:

Frågor och svar:

Vilka är de vanligaste druvsorterna som används i vinframställningen i Roussillon?

De vanligaste druvsorterna som används i vinframställningen i Roussillon är Grenache, Syrah, Mourvèdre och Muscat.

Vilka är några av de intressanta appellationerna i Roussillon?

Några av de intressanta appellationerna i Roussillon inkluderar Côtes du Roussillon, Collioure, Côtes du Roussillon Villages, Maury Sec, Rivesaltes och Banyuls Grand.

Hur många vinproducenter finns det i Roussillon?

Det finns 2 200 vinproducenter i Roussillon.

Vilken är den mest engagerade regionen i Frankrike när det gäller ekologisk vinodling?

Roussillon är den mest engagerade regionen i Frankrike när det gäller ekologisk vinodling.

Vilken är den mest kända egendomen i Roussillon?

En av de mest kända egendomarna i Roussillon är Domaine de la Perdrix.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.