Vindistriktet sydvästra Frankrike är det 5:te största i landet, men kanske det minst kända. Sud-Ouest, som det heter på franska, ligger som namnet säger i det sydvästra hörnet av landet. Med Atlanten i väster, Bordeaux i norr, Pyrenéerna i söder och Medelhavet i öst täcker det ca 16 000 hektar. Det är inte bara den minst kända vinregionen, det är också den minst befolkade delen av Frankrike. Om du reser hit kommer du att hitta vacker natur, små lantliga byar och en härligt avslappnad livsstil. Och vingårdar förstås!

Snabbmeny för denna artikel

Ett stort och varierat distrikt

Det är en varierad region, med många olika jordmåner och klimattyper. Det gör att det också är möjligt att odla många olika druvsorter. Till exempel de berömda druvorna Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Merlot i norra delarna, nära området Bordeaux. Längre söderut odlas av tradition druvor som Fer Servadou och Tannat, betydligt mindre kända sorter som också ger utomordentliga viner.

Det här stora distriktet är uppdelat i flera delar, och varje del i ett stort antal appelationer. Det är omöjligt att räkna upp alla, men några av de viktigaste är; Bergerac, Cahors, Côtes de Duras, Côtes de Marmandais, Gaillac, Béarn, Côtes du Frontonnais och Buzet.

Vissa delar av Sud-Ouest producerar viner som påminner mycket om Bordeaux. De håller samma höga kvalitet, men går ofta att få för ett bättre pris. Det går att hitta riktiga fynd! Det här distriktet har länge levt i skuggan av Bordeaux, men börjar bli mer och mer erkänt och kan stå stolt på egna ben.

Här produceras alla sorters vin man kan tänka sig. Mycket röda viner av hög klass, söta vita viner, torra vita viner, roséviner och mousserande vita viner.

Följ oss på en resa till några vingårdar:

Domaine Larroude – Vita viner av ovanliga druvor

Den här gården som inte ligger så långt ifrån spanska gränsen har varit i familjen Estoueigts ägo sedan 1889. Julien Estoueigt tog över 1980 och sedan dess har de satsat på att framställa viner med en bättre och bättre kvalitet. Jordmånen och de varma vindarna här gynnar vinodlingen och gör att vinerna mognar bättre. Sedan 2014 är deras produktion helt och hållet ekologisk, och de använder druvor som är speciella för det här området. Exempelvis odlar de Camaralet, som är en druva som är väldigt ovanlig. De framställer vita viner.

 • Appelation: Jurançon
 • Upplevelser: Guidad tur med vinprovning
 • Pris: 3€

Chateau Maresque – Världens bästa vingård?

En av de allra äldsta vingårdarna i Frankrike, med en historia som sträcker sig över 3 decennier. Chateau Maresque som ligger i Gaillac är välsignad med en terrior som är unik och ett mycket fördelaktigt klimat. Lera och kalksten, och sydliga sluttningar ger perfekta förutsättningar för att odla vin. Och det gör man här, med den äran! De har vunnit ett stort antal priser för deras exceptionella viner framställda av traditionella och sällsynta druvsorter. De producerar röda, vita, rosé och mousserande viner.

 • Appelation: AOP Gaillac
 • Upplevelser: Rundtur med vinprovning
 • Pris: 5€ (men gratis om man köper vin)

Domaine les Roques de Cana – Med historia från romartiden

Här har man odlat vin i mer än 2000 år, och har specialiserat sig på röda viner på druvan Malbec. Redan på Jesu tid var vin gjort av Malbec-druvan känt som det bästa vinet i hela Romarriket. Vin från Cahors har också en plats i den kristna historien då det använts i katolska mässor under 8 decennier.

Det har en djup färg med mörklila och blodröda toner, och här odlar man idag med miljövänliga metoder. Inga kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel används på den här gården.

 • Appelation: Cahors
 • Upplevelser: Rundtur och vinprovning
 • Pris: 10€

Château Plat Faisant – Tredje generationen vinodlare

Serge Bessières och hans fru Caroline är tredje generationen vinproducenter på Chateau Plat Faisant, en vingård i appelationen Cahors. Något som är speciellt just med Cahors är att här används inte alls de annars populära druvorna Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc. På den här gården odlas enbart druvan Malbec och de framställer druvrena röda viner och roséviner.

 • Appelation: AOP Cahors
 • Upplevelser: Guidad tur med vinprovning
 • Pris: Kontakta dem för pris

Domaine de Beyssac – Ekologisk vinproducent i Garonne

Här odlas Merlot, Cabernet Franc, Abouriou och Cot med ekologiska metoder på Beyssacs sluttningar. Frédéric Broutet och hans fru Veronica har valt att dra ner på produktionen för att istället satsa på kvalitet. Alla druvor skördas för hand och fraktas i små lådor för att undvika att druvorna skadas i hanteringen. De producerar röda viner och roséviner.

 • Appelation: AOC Côtes du Marmandais
 • Upplevelser: Guidad tur med vinprovning
 • Pris: Kontakta dem för pris

Något annat än vin?

Kanske är inte alla i familjen lika vin-tokiga? Eller kanske är det bara trevligt med lite variation. Även om vin kanske är det bästa med Frankrike är det inte allt. Det finns en hel del mer att njuta av, och staden Bayonne är ett mysigt ställe att besöka i den här delen av landet. Här finns trivsamma restauranger med traditionell mat och dryck. För den kulturellt intresserade finns museum med orginaltavlor av berömda konstnärer som Rembrandt, van Dyck och Botticelli. Det finns också en gågata i de gamla kvarteren där de har små butiker som säljer lokala specialiteter. Bayonne ligger dessutom inte långt från havet, så en dag på stranden är fullt möjligt. Och för den som vill vara mer aktiv går det att lära sig surfa, det finns många surf-skolor här på Atlantkusten.

Lite ytterligare lästips:

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy