Hem » Vin Skola » Ska man spotta eller svälja vin?

Ska man spotta eller svälja vin?

26_itemthemeimage_5052-jpg - Vinjournalen.se

Att spotta ut vinet på vinprovningar har blivit lite av en trend. Det visar att du bryr dig mer om vinets smak än effekterna av det. Och om man gör en snabb uträkning på hur mycket du annars skulle dricka på en vinprovning känns det faktiskt ganska rimligt om:

  • 40 viner provas
  • Varje smakprov är 5 cl
  • Provningen pågår i 2 timmar

Enligt denna uträkning skulle du, om du väljer att svälja allt vin, få i dig mer än 2,5 vinflaskor under dessa två timmar. Det finns förstås provningar där man smakar ett mindre antal viner, men det blir ändå ganska mycket i slutändan.

En del menar att det finns ett rätt sätt att spotta vin. Detta behöver dock inte stämma så länge ditt sätt gör att du får ut så mycket som möjligt av smaken. Det enda du behöver tänka på är att veta var du har spottkoppen någonstans, och efter att du virvlat runt vinet i munnen (lite som när du använder munskölj fast utan att fokusera på tänderna) kan du helt enkelt spotta ut vinet.

Men bör man alltid spotta? De flesta som smakat ett riktigt speciellt vin någon gång kan nog hålla med om att de finns de viner som bara inte får slösas bort. Stöter du på något sådant vin (eller om du helt enkelt inte har något emot att bli lite berusad) så får du trots allt en annan känsla när du sväljer det. Då når nämligen vinet den bakersta delen av gommen och du får en bättre känsla av hur det skulle vara att dricka ett helt glas av vinet.

Frågor och svar:

Varför spottar man ut vin på vinprovningar?

Att spotta ut vinet visar att man bryr sig mer om vinets smak än effekterna av det.

Hur mycket vin skulle man få i sig om man sväljer allt på en vinprovning med 40 viner?

Enligt uträkning skulle man få i sig mer än 2,5 vinflaskor under två timmar.

Finns det ett rätt sätt att spotta vin?

Det behöver inte stämma så länge man får ut så mycket som möjligt av smaken. Det enda man behöver tänka på är att veta var man har spottkoppen någonstans.

Bör man alltid spotta ut vin på vinprovningar?

De flesta viner kan man spotta ut, men om man stöter på ett riktigt speciellt vin eller inte har något emot att bli lite berusad kan man svälja det.

Vad händer när man sväljer vinet istället för att spotta ut det?

Vinet når den bakersta delen av gommen och man får en bättre känsla av hur det skulle vara att dricka ett helt glas av vinet.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.