Att spotta ut vinet på vinprovningar har blivit lite av en trend. Det visar att du bryr dig mer om vinets smak än effekterna av det. Och om man gör en snabb uträkning på hur mycket du annars skulle dricka på en vinprovning känns det faktiskt ganska rimligt om:

  • 40 viner provas
  • Varje smakprov är 5 cl
  • Provningen pågår i 2 timmar

Enligt denna uträkning skulle du, om du väljer att svälja allt vin, få i dig mer än 2,5 vinflaskor under dessa två timmar. Det finns förstås provningar där man smakar ett mindre antal viner, men det blir ändå ganska mycket i slutändan.

En del menar att det finns ett rätt sätt att spotta vin. Detta behöver dock inte stämma så länge ditt sätt gör att du får ut så mycket som möjligt av smaken. Det enda du behöver tänka på är att veta var du har spottkoppen någonstans, och efter att du virvlat runt vinet i munnen (lite som när du använder munskölj fast utan att fokusera på tänderna) kan du helt enkelt spotta ut vinet.

Men bör man alltid spotta? De flesta som smakat ett riktigt speciellt vin någon gång kan nog hålla med om att de finns de viner som bara inte får slösas bort. Stöter du på något sådant vin (eller om du helt enkelt inte har något emot att bli lite berusad) så får du trots allt en annan känsla när du sväljer det. Då når nämligen vinet den bakersta delen av gommen och du får en bättre känsla av hur det skulle vara att dricka ett helt glas av vinet.

Vinjournalen.se rekomenderar

Domaine des Pasquiers

Domaine des Pasquiers

Artikel:2298Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

RegionCôtes du Rhône (CdR)Årgång2020ProducentDomaine des PasquiersDruvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol15 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy