Ska man spotta eller svälja vin?

Att spotta ut vinet på vinprovningar har blivit lite av en trend. Det visar att du bryr dig mer om vinets smak än effekterna av det. Och om man gör en snabb uträkning på hur mycket du annars skulle dricka på en vinprovning känns det faktiskt ganska rimligt om:

  • 40 viner provas
  • Varje smakprov är 5 cl
  • Provningen pågår i 2 timmar

Enligt denna uträkning skulle du, om du väljer att svälja allt vin, få i dig mer än 2,5 vinflaskor under dessa två timmar. Det finns förstås provningar där man smakar ett mindre antal viner, men det blir ändå ganska mycket i slutändan.

En del menar att det finns ett rätt sätt att spotta vin. Detta behöver dock inte stämma så länge ditt sätt gör att du får ut så mycket som möjligt av smaken. Det enda du behöver tänka på är att veta var du har spottkoppen någonstans, och efter att du virvlat runt vinet i munnen (lite som när du använder munskölj fast utan att fokusera på tänderna) kan du helt enkelt spotta ut vinet.

Men bör man alltid spotta? De flesta som smakat ett riktigt speciellt vin någon gång kan nog hålla med om att de finns de viner som bara inte får slösas bort. Stöter du på något sådant vin (eller om du helt enkelt inte har något emot att bli lite berusad) så får du trots allt en annan känsla när du sväljer det. Då når nämligen vinet den bakersta delen av gommen och du får en bättre känsla av hur det skulle vara att dricka ett helt glas av vinet.

Brunello di Montalcino Fattoi

Italienarnas egna favoritvin. Ett anrikt, lyxigt och framförallt farligt välsmakande vin som är perfekt till fina middagar. Upplev hjärtat av Toscanas traditioner med denna hänförande dryck. Det här är inget "vardagsvin" och vill man greppa smakens alla nyanser så kanske det är bäst att dricka vinet för sig.

Artikelnummer: 3097

Typ: Rött Vin, Vin

Producent:Az. Agr. Fattoi

Land: Montalcino (Toscana)

Alkohol:14,5 % Vol %

Pris:219 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Nötkött Nötkött

Få exklusiva artiklar och nyheter – snabbt och kostnadsfritt

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna