Hem » Vin Fakta » Sicilien, en italiensk pärla
Vin Fakta

Sicilien, en italiensk pärla

sicilien - utsikt bergen - Vinjournalen.se

Spektakulära landskap, magnifika barocka byggnader, fusionsmat av bästa klass, utsökt vin – och mitt i det hela, flera eldslukarkonstnärer. Det händer alltid något på Medelhavsön och de små systeröarna! Men det betyder inte turisthorder, nej, på Sicilien kan du fortfarande njuta av en avslappnad semester – eller åka på en vild utforskartur. Andiamo!

Grekarna bosatte sig på Sicilien under 800-talet och introducerade druvor i regionen. I dag finns 112 700 hektar vingårdar på Sicilien.

Rödvinsdruvor

Nero d’ Avola Nerello MascaleseTrauben, Haufen, Obst, Halten, och Ernte Frappato Perricone.

Vitvinvinsdruvor

Cataratto, Grillo, Inzolia, Zibibbo (Muscat), och Carricante.

Sicilien producerar ett DOCG- och 23 DOC-viner. Öns enda DOCG-vin är Cerasuolo di Vittoria.

Vintyper

Viner från Mount Etna betraktas som en stjärna av många experter; vulkaniska mineralrika, mörka jordar ger goda DOC-viner. Cerasuolo di Vittoria. Rött vin tillverkat på druvorna Nero d’Avola och Frappato. Djup rubinröd färg kompletterad med uttalade aromer av körsbär och röda bär. Marsala är ett av världens stora berikade viner; tillverkas endast i och runt staden Marsala på Sicilien. DOC Moscato di Pantelleria och DOC Passito di Pantelleria är två populära söta viner.

Dessutom producerar man likörer av citrusfrukter på en av de gårdar vi presenterar.

Platser som du inte får missa.

Om du tar en tur til Sicilien skall du absolut inte missa, Cefalù – där Sicilien är som bäst. Erice – den medeltida juvelen, ett berg tillgängligt med linbana! Gangi – där hus säljs för 1 Euro!

Karta laddas.

Baglio Biata Alagna, experter på Masala-viner

 Image Alt  - Vinjournalen.se

Baglio Biata Alagna äger 50 hektar, uppdelat på ett brett utbud av tomter i kommunerna Marsala, Mazara, Trapani och Salemi. Familjen Alagna producerar värdefulla vinrankor i vinodlingarna som speglar naturen, solen och jorden i området. Marsala vin, en av de viktigaste produkterna på gården, kräver de mikroklimatiska förhållanden som bara Trapani-regionen kan ge.

Guiseppe Alagna hittade Alagna-vingården under första halvan av 1900-talet. Antonio, son till Guiseppe, fortsatte sin fars arbete med passion och beslutsamhet att låta familjeföretaget växa. För närvarande äger Ercole Alagna, sonson till Guiseppe, vingården och han har introducerat moderna jordbruksmetoder på vingårdar och i källaren. Han har också utökat vingårdens mottagningsområde för att vara värd för vinälskare och turister. Med hårt arbete och engagemang har Ercole framgångsrikt sträckt familjeföretaget till norra Europa och USA.

På Baglio Biata Alagna använder produktionspersonalen sig av ett samarbete mellan både traditionella och moderna tekniker. Gården odlar ett stort antal vinstockar, inklusive Zibibbo, Nero d’avola, Grillo, tillsammans med sällsynta Catarratto, Inzolia och Damaschino. De samlar druvor med moderna mekaniska system med hänsyn tagen till naturen. Gården producerar cirka 50 000 liter vin och jäser dem i stål-, cement-, fiberglas-tankar eller stora träfat. Produktionspersonalen använder modern teknik och maskiner, inklusive druvpressning, för förfining av slutprodukten.

Du kan planera en resa till Baglio Biata Alagna för att smaka på de goda röda, vita, och dessertvinerna vinerna på gården i ett vackert naturlandskap. Ett besök, där rundtur och vinprovning ingår, kostar 10 Euro.

Gurrieri, med en fantastisk utsikt

 Image Alt  - Vinjournalen.se

Gurrieri-vingården ligger i Chiaramonte Gulfi, i Ragusa-provinsen, i regionen Vittoria,. Deras nedåtgående sluttningar, kännetecknade av lera, skimrande mark och broderade av vingårdsrader, ger besökaren en paradisisk utsikt. Smakbara viner från vingården Gurrieri berättar historien och skönheten i Hybleaen-bergen, i sydöstra delen av Sicilien.

Verkligheten för Gurrieri-godset började 2010 när Giovanni och Angela ägde vingården. Vicenzo och Graziella, föräldrarna till Giovanni har 50 års erfarenhet av vinframställning och stödjer sin son. Paret började odla vinstockar på 3,2 hektar mark i Chiaramonte Gulfi och Mazzarrone. Senare hyrde de tre hektar mer på landsbygden i Chiaramonte Gulfi. Vinodlingen har blivit en återspegling av den traditionella jordbruks- och landsbygdens kallelse i Ragusa-regionen. För närvarande hanterar Graziella den administrativa delen av vingården. Giovanni’s sons arbetar också med engagemang och passion och introducerar exceptionella viner till världen.

Familjen Gurrieri använder traditionella metoder för vinproduktionen. Med största omsorg odlar familjen 60% Nero d’Avola och 40% Frappato i sina frodiga vingårdar. Tillsammans med det odlar de Grillo och Syrah av hög kvalitet. De är autentiska producenter av unika röda viner. För varje etikett producerar de cirka 3000 flaskor vin.

Du kan planera en kort resa till Gurrieri för att upptäcka smaken av röda sicilianska årgångar. Att besöka gården och prova de utsökta vinerna kostar 30 Euro.

Limonio, producerar likörer

Limonio

Limonios gårds historia är ett sekel gammalt. Idag hanterar den fjärde generationen av Russo-familjen Limonio godset. Giusy och Rita, tillsammans med sina syskon Valeria och Vincenzo förvaltar gården med största omsorg och hängivenhet. Gården Limonio täcker ett område på 50 hektar av landsbygden i Partinico.

Historien om Limonio började med farfar Francesco som brukade sälja färska citrusfrukter på Sicilien. Senare introducerade Vincenzo – son till Francesco, specialtekniker för att skörda citrusblomma. Han förde också in moderna metoder i företaget för att utvinna oljor för många kosmetiska-, konfektyr och läkemedels-företag. 1980 stoppade företaget sin produktion på grund av Sovjetunionens kollaps men senare 1990 återupprättade Russo-familjen familjeföretaget.

Limonios sortiment av likörer innehåller för närvarande tio erbjudanden. Ägaren använder den finaste kvaliteten på citroner, apelsiner, mandariner, mullbär, stickiga päron och laurbär från Palermo-regionen för att producera sina likörer. Produktionspersonalen utövar ekologiskt jordbrukpå sina odlingsområden. På Limonio använder de monosorterande Cerasuola för att odla olivlundar, skördade på land på sex hektar, för att producera olja. Hittills distribuerar företaget sin olivolja och den berömda likören Digéstif Amaro till ungefär 26 länder världen över – USA, Japan och Ryssland, för att bara nämna några.

Om du vill njuta av smaker och arom, som är oöverträffade på hela Sicilien, kan du planera din semester till företaget Limonio. Besök ,ed visning och vinprovning kostar 10 Euro.

Poggio Di Bortolone

3cc0543e-bottles-of-wine-from-bortolone-scaled - Vinjournalen.se

Poggio di Bortolone ligger i det kuperade området mellan Hyblaean-bergen och Gela-slätten. Nära staden Chiaramonte Gulfi, i Ragusa-provinsen, på sydöstra Sicilien. Gården omfattar 60 tunnland, och har förutom vackra vingårdar även olivlundar. Den ligger i ett unikt landskap som genomflöds av floden Para Para.

I slutet av 1700-talet hittade familjen Cosenza Poggio di Bortolone efter Siciliens övergång från feodalismen. Sedan dess går äganderätten till gården från far till son. För närvarande äger Pierluigi Cosenza, son till Ignazio, gården. Cirka 1970 bytte Ignazio inriktning till gården och bytte namnet till Poggio di Bortolone. Han introducerade sin första årgång 1982 med en gammal etikett som skildrar herrgården och källarna. Under 80-talet introducerade faderen till Pierluigi flera innovationer i källarna. Han ersatte gamla ek- och kastanjfat med versioner av rostfritt stål. År 2005 fick vingården statusen Denomination of Origin Controlled and Guaranteed (DOCG).

I mer än ett sekel har familjen Cosenza använt marken för att odla vinstockar, olivlundar och vete. På de 15 hektar vingårdar odlar de Nero d’Avola, Syrah, Cabernet och Petit Verdot tillsammans med Grosso Nero. De producerar röda och rosé- viner av hög kvalitet.

Om du är en passionerad vinentusiast kan du planera några dagars resa till Poggio di Bortolone. Rundtur på gården inklusive vinprovning kostar 20 Euro.

Tenuta Di Castellaro

Tenuta Di Castellaro

Gården ligger på Lipari, den största av de fantastiska Eoliska öarna, straxt norr om Sicilien. Tenuta di Castellaro är ett monument som ägnas åt landskapet, konst & kultur, arkitektur och teknik med avseende på territorium och natur. De frodiga raderna med vinstockar vetter mot nordvästlig riktning, varför vinodlingarna av vind och havsbris. De unika druvorna som odlas på 30 hektar mark ger olika arom i omgivningen.

Vingårdarna ligger i Piana di Castellaro, ett område fullt av vinodlingshistoria och traditioner. Sedan 2005 delar Michele Giannetti och Alessandro Dal Piaz ägandet till Tenuta di Castellaro. De har konverterat tre historiska ruiner – Pomice, Ossidiana och Caolino – nedsänkta i vingårdarna till mikrobostad. De är välutrustade med alla bekvämligheter och faciliteter med hänsyn till naturen. Pomice-ruinen ligger i ett privilegierat läge, omgiven av frodiga vingårdar. Ossidiana-ruinen ligger i ett område där man kan bevittna den magiska solnedgången på Lipari, medan den charmiga Alta-vingården omger Caolino.

Tenuta Di Castellaro odlar ett stort utbud av druvor, som inkluderar fruktig Nero D’avola, Moscato och Alicante. Det odlar också en unik variation av vinstockar, som Corinto, Malvasia Delle Lipari och Carricante. De har organisk certifiering för att producera prisbelönta röda och vita viner, tillsammans med smakliga rosé- och dessertviner.

Sätt en fot i paradiset genom att planera en kort semester till Tenuta Di Castellaro och njut av dess läckra viner, i kombination med regionala delikatesser på Sicilien. Vinprovning och guidning på ägorna kostar 35 Euro

Tenuta La Favola, på sydligaste delen av ön.

33c6ba28-tenuta-la-favola-vineyard - Vinjournalen.se

Tenuta La Favola ligger på landsbygden söder om Noto, på den sydligaste punkten av Sicilien, i ett område som heter Buonivini. De imponerande vingårdarna, olivplantagen, stenväggar och experimentella organiska fälten täcker ett område på 19 hektar. Gatorna mellan raderna med vinstockar är vita av kalksten, och på på natten lyser månen upp landskapet.

På 1800-talet flyttade Giuseppe Di Natale från Syracuse till Pachino. Han köpte flera fastigheter, inklusive Buonivini-gården, där han odlade Nero d’Avola-vinstockar, skapade olivplantage och odlade johannesbrödträd. 1908 tog Don Corrado, son till Giuseppe över familjeföretaget och fortsatte sin fars arbete med stor passion och hängivenhet. När Corrados dotter Maria gifte sig, överförde han gården till sin dotter och svärson som medgift. De utökade verksamheten och ändrade senare 2002 vingårdsnamnet till Tenuta La Favola.

I över fyra generationer har familjen tagit hand om biologisk mångfald och använder förnybar energi för att producera vin. På Tenuta La Favola odlar ägarna en mängd olika vinstockar, inklusive Nero d’Avola och Frappato, tillsammans med unika Syrah och Grillo. Gården har en italiensk och schweizisk organisk certifiering för att producera läckra röda, vita och dessertviner. För närvarande kan gårdens källare innehålla upp till 1200 hektoliter vin.

Om du är hängiven vinälskare kan du planera en kort semester i Ragusa-regionen på Sicilien och upptäcka läckra viner från Tenuta La Favola. Rundtur på gården och vinprovnig kostar 15 Euro.

Tenuta Valle Delle Ferle, i hjärtat av den äldsta historiskt dokumenterade vinrutten

e56ab903-tenuta-valle-delle-ferle-estate-overview - Vinjournalen.se

I hjärtat av den äldsta historiskt dokumenterade vinrutten ligger Valle delle Ferle vingården en kort bilresa från Caltagirone, längs vägen som förbinder Niscemi och Caltagirone, som ligger cirka 50 km till Vittoria DOCG-regionen.

Tenuta Valle delle Ferle är vingården som producerar viner under Cerasuolo di Vittoria DOCG-status, med röda vinstockar av högsta klass, till exempel Frappato och Nero d’Avola druvor. För närvarande äger Claudia och Andrea ägodelen Valle delle Ferle. Med full respekt för naturen producerar de högkvalitativa röda och roséviner med traditionella vinodlingsmetoder i Caltagirone-regionen. Gårdens vingårdar utvidgas till ett område på 10 hektar, där ägarna odlar två unika druvsorter – Frappato och Nero D’Avola. Förutom viner producerar vingården också läcker grappa och extra jungfruolja. Bland de olika olivtyperna är den främsta sorten som gården odlar TondaIblea, den står för 500 växter, odlade med ekologiska jordbruksmetoder.

Källaren är omgiven av vackra olivlundar och rader med vinstockar och ligger i hjärtat av vingården. Med hänsyn till de historiska traditionerna är källaren nu utrustad med modern teknik för vinframställning för att producera unika ekologiska viner. Här sker en mjukpressning av de valda klasserna, följt av jäsningen i fat. När de primära faserna av vinproduktionen är klar lagras vinerna i tunnor för effektiv raffinering och mognad.

Vinprovning samt rundtur kostar 15 Euro.

Vigna Di Pettineo, 20 hektar vinodling

929fd43f-vineyard-harvesting-process-in-vigna-di-pettineo - Vinjournalen.se

Vigna di Pettineo ligger i Cerasuolo di Vittoria, i provinsen Ragusa. Vinodlingen sträcker sig över ett område på totalt 25 hektar, varav vingårdar täcker 20 hektar. Vingårdarna, omgiven av vackra olivträdodlingar och fruktträdgårdar, lämnar en hisnande upplevelse till besökarna. De blommande buskarna som omkretsar flera hektar av vingårdarna ger en pittoresk utsikt över landskapet.

Före 60-talet var Vigna di Pettineo en liten landsby där många människor odlat i århundraden. Massimo Maggio och Barbara startade familjetraditionen med vinframställning och erbjöd viner med en kraftfull känsla för terrotoriet.

För odling av vingårdar, oliver och citrusfruktträd har ägarna valt organisk jordbruksmetod genom att skapa ett biologiskt mångfaldssystem. På Vigna di Pettineo odlar personalen ett brett utbud av vinstockar, noggrant utvalda för att bibehålla organoleptiska egenskaper hos territoret. De odlar unika Nero d’Avola, tillsammans med Grillo och Frappato helt efter gamla metoder. De har en certifiering för att tillhandahålla röda och vita ekologiska viner, i kombination med mousserande, efterrätts och förstärkta viner.

Om du är en dedikerad vin- och naturälskare kan du planera en resa till Vigna di Pettineo-vingården och njuta av några exceptionella viner. Du kan också koppla av och njuta av den vackra utsikten över den frodiga landsbygden. Rundtur på gården och provsmakning av vinerna kostar 20 Euro.

Riofavara

riofavara-fence-in-front-of-winery_hyfllt - Vinjournalen.se

Vingården slog för första gången upp portarna 1920, men har sedan dess förändras och utvecklats till att bli en av Italien’s främsta vingårdar. Hit kan du åka på besök och även stanna över natten, då vingården har sitt egna hotell. Ta med hela familjen hit på en upplevelse de sent ska glömma!

  • Appellationer: – DOC Noto
  • Aktiviteter: Fantastiskt provsmakning av deras viner, samt rundtur kring ägorna
  • Pris: €30 per person

Sicilien är fantastiskt, men italien har så mycket mer

Italien är, liksom dess viner fantastiskt. Läs mera om landets övriga vinregioner.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.