Hem » Vin Tips » Vin och musik – ett magiskt samspel av känslor!

Vin och musik – ett magiskt samspel av känslor!

169 - Vinjournalen.se

Kan musik höja upplevelsen av ett bra vin? Och i så fall vilken musik passar till vilket vin?

 Image Alt  - Vinjournalen.se

För något år sedan skrev Vinjournalen om en intressant undersökning ”The effect of Background Music on the Taste of Wine” där psykologiprofessorn Adrian North vid Heriot Watt University funnit att hörseln kan vara den ”den bortglömda smaken”.

Adrian North ger vetenskapligt stöd för tesen när han menar att musik påverkar vår smak och hur vi upplever ett vin när vi dricker det. Den tesen verkar också bli en kommande trend inom vin och livsmedelsindustrin.

Nu har franska vinföretaget AdVini, som företräder prestigefulla franska terroirviner, utvecklat ett spännande upplevelsekoncept kring vin och musik. Tour de Chambre är en vandring i musikens tecken och nyligen introducerades konceptet i Sverige.

Så här gjordes premiäreventet

 Image Alt  - Vinjournalen.se
Elizabeth Pezon, produktchef, Spring Wine & Spirits

Vi ringde till Elizabeth Pezon, produktchef hos den svenska vin- och spritimportören Spring Wine & Spirits som representerar 7 av AdVinis vinhus och frågade vad som hände under vin- och musikeventet.

– Vi gjorde en Tour de Chambre, där man vandrade mellan fyra rum, lyssnade på fyra olika musikstilar som jazz, opera, klassisk musik och disco. I varje rum smakade man på ett vin och lyssnade till en speciell musikstil för att skapa en förhöjd upplevelse i samklang med musiken, berättar Elizabeth som varit involverad i konceptet.

Elisabeth själv är sommelier och har en gedigen bakgrund som bland annat restaurangchef och av att sätta ihop vinlistor.

– Vi ville se om vi tydligt kunde förmedla nya känslor och hitta ett samband mellan musiken och vinet, men tänker man efter så har kopplingen mellan musik och vin ju alltid funnits där. Till exempel en Chablis med klassisk musik eller en Châteauneuf-du-Pape med opera är ju klassiska kombinationer. I Frankrike har man exempelvis jazzfestivaler i både de stora vinregionerna Languedoc och i Saint-Émilion. Och kanske får man bilden av en rosé från Provence när man hör lite chill out beat, typ Ibiza Lounge Disco.

 Image Alt  - Vinjournalen.seEn flodvåg av känslor

Det är en spännande upptäckt, att man har kommit fram till att musik faktiskt kan förhöja smakerna i vinet och att man då kan hitta nya, outforskade smaker.

På eventet fick de olika vinhusen presentera sina viner. Som professionell konferencier valde man Niklas Lindblad och musiken var sedan noga utvald för att passa varje vinstil. Musiken orkestrerades av Patrik Cornelius, ägaren av Bistro Wasahof som också är musiker.

– Det var spännande att se olika reaktioner från de personer som deltog. Utan tvekan väcker både vin och musik starka känslor. Det var helt otroligt att se denna flodvåg av känslor, en del reagerade så starkt och var tvungna att lämna operarummet i tårar, berättar Elizabeth.

 Image Alt  - Vinjournalen.seSå här håller du en ”mini Tour de Chambre” hemma:

Tillsammans med vänner kan du med mat, vin och musik utforska hörseln som ”den bortglömda smaken”.

Tour de Chambre-konceptet går att anpassa så att du kan vara konferencier och ”experten i rummet” för att ledsaga dina vänner och hålla i en magisk upplevelse.  Prova får du se!

Du kan utgå från eventet som hade ett utmärkt vinval eller kombinera efter eget huvud. Så här såg det ut på AdVinis Tour de Chambre med några av deras valda viner och musik.

Jazz

Musik –52nd Street heme, Thelonius Monk

Vin –  Mas Mellot Organic Rosé | art nr 2728 | Languedoc-Roussillon | 87 kr

Opera

Musik – La ci darem la mano, aria ur Don Giovanni av Mozart

Vin – Lirac Les Chenaies | art nr 2214 | Côtes du Rhône | 115 kr

Klassiskt

Musik – op 20 no 4, Stråkkvartett av Joseph Haydn

Vin – L Chablis | art nr 79925 | Bourgogne, Chablis |149 kr

Disco

Musik –  Deep House IBIZA | Sunset Mix (Chill house mix) (”) som ersätter DJ Sofia Skogquists mix av klubblåtar på eventet.

Vin – Gassier (Box)| art nr 2237 | Coteaux d’Aix-en-Provence | 235 kr

AdVini, etablerat av Jeanjean-familjen år 2010, är den franska ledaren inom terroirvin och äger över 2 300 hektar vingårdar i hela Frankrike och Sydafrika.

Vin- och spritimportören Spring Wine & Spirits är ett helägt dotterbolag till Spendrups Bryggeri och representerar ett 80-tal vin- och spritproducenter på den svenska marknaden.

Läs mer om att uppleva vin på olika sätt:

Frågor och svar:

Kan musik påverka smaken av vin?

Ja, en undersökning har visat att musik kan påverka vår smak och hur vi upplever ett vin när vi dricker det.

Vilken musik passar till vilket vin?

Det beror på vilken typ av vin det är, men exempelvis kan en Chablis passa bra med klassisk musik och en Châteauneuf-du-Pape med opera.

Vad är Tour de Chambre?

Tour de Chambre är ett upplevelsekoncept kring vin och musik som utvecklats av franska vinföretaget AdVini. Det innebär en vandring i musikens tecken där man smakar på olika viner och lyssnar till olika musikstilar för att skapa en förhöjd upplevelse.

Hur kan man hålla en ”mini Tour de Chambre” hemma?

Man kan bjuda in vänner och utforska hörseln som ”den bortglömda smaken” genom att kombinera mat, vin och musik. Man kan vara konferencier och ”experten i rummet” för att ledsaga sina vänner och hålla i en magisk upplevelse.

Vilka viner och musikstilar valdes på AdVinis Tour de Chambre?

På AdVinis Tour de Chambre valdes Mas Mellot Organic Rosé med jazzmusik, Lirac Les Chenaies med opera, L Chablis med klassisk musik och Gassier (Box) med disco. Musikvalen var noga utvalda för att passa varje vinstil.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.