Vinets smak påverkas av musik

Som en del av ett riktigt kul experiment, konstaterade en forskare vid namn Adrian North vid Heriot Watt University, att vinupplevelsen förhöjs av smaken men också vilken typ av musik man lyssnar på. Vad lyssnar du på när du dricker vin?

Därefter försökte Adrian North att separera flera typer av musik inom specifika kategorier.

  • kraftfull och tung
  • subtil och raffinerad
  • pigg och uppfriskande
  • fyllig och fräsch

Känner ni igen beskrivningarna? Ganska likt det sätt som man skulle kunna beskriva ett vin på, eller hur?

Adrian North delade sen in testpersonerna i två kontrollgrupper.

En kontrollgrupp drack vin helt utan någon musik alls medan andra testgrupper antingen drack en Cabernet Sauvignon eller Chardonnay medan de lyssnade på de olika musikstilarna i kategorierna ovan. Först fick testgrupperna tycka till om musikstilen.
De som lyssnade på Tjajkovskijs Blommornas vals tyckte att musiken var ”subtil och raffinerad”. Andra lyssnade på en ”fyllig och mjuk” musik som Michael Brooks Slow Breakdown.

Därefter fick de gruppera in vinerna i en av de ovanstående kategorierna.
Men vad hände då? Hur associerade man vinet som dracks till musiken?
Jo, upptäckte att musiken har en kraftfull inverkan på hur vi uppfattar det vin vi dricker. Till exempel: bland de som drack rödvin och lyssnade på Carl Off starka stycke “Carmina Burana” beskrev 60 procent att deras vin var “kraftfullt och tungt.” De som lyssnade på lite mer gladare och jazzigare tongångar som Nouvelle Vague s” Just Can not Get Enough ” tyckte att deras vin smakade ”piggt och uppfriskande”.

Så nästa gång du dricker vin kanske du bör fundera på vad det är för musik som du lyssnar på och har i bakgrunden eftersom du helt kan ändra uppfattning om ditt vin. Man kanske bör välja musik efter vin? Skulle Georges Bizets ”Carmen” fungera bra med en Rioja eller Antonin Dvoržaks Mazurka med en Gewürztraminer?

District 7 Pinot Noir

En läcker kalifornisk pinot noir from Monterey, USA. Vinet produceras av Scheid Family Wines, en av de mest dynamiska producenterna i området.

Artikelnummer: 6578

Typ: Rött Vin

Producent:Scheid Family Wines

Land: Monterey (Kalifornien)

Alkohol:13,5 % %

Pris:125 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Få exklusiva artiklar och nyheter – snabbt och kostnadsfritt

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna