Veckans fråga kommer från Leif i Boden: ”Jag har märkt att jag efter att jag druckit rödvin blir sur i magen, kan få sura uppstötningar och halsbränna. En del påstår att det beror på vinet, men finns det något samband?”
Vi hör också ibland att folk säger att rödvin kan ge sur mage, men det finns faktiskt inga belägg för att problem med sura uppstötningar och halsbränna har något samband med att man dricker rödvin. Forskare från Stanford University School of Medicine i Kalifornien, USA, publicerade redan för några år sedan en klinisk studie om detta. Man ville då se om problemet med sur mage avtog om man skar ner på konsumtionen av rött vin. Sedan dess har flera studier gjorts, alla med samma svar. Rödvin har inget med sur mage att göra.

Och det var den goda nyheten. Vi tror på att vin i lagom mängder inte skadar någon person eller mage.
Men! Med det sagt, så kanske man undrar över varför en del människor säger att de mår dåligt av att dricka vin, även i små mängder. Vin är en naturprodukt. Druvor, jäsning och fatlagring kan ge upphov till olika ämnen som vi kan reagera mot, mycket likt allergiska reaktioner. Här är två av dessa ämnen:
Sulfit
Sulfit, eller svaveldioxid, uppkommer naturligt under jäsningsprocessen, så helt sulfitfria viner existerar nästan inte. Utöver detta kan även sulfit tillsättas i vinet och måste då anges på etiketten. Det finns människor som reagerar mot sulfit. Även om gränsvärdet är 0,7 mg per kilo kroppsvikt, så räcker det med att dricka några glas….
Histamin
Histamin är det andra ämnet som finns i druvor och an uppkomma vid jäsning och vid fatlagring. Människor som är känsliga för histamin klagar exempelvis på migränliknande huvudvärksattacker, utslag och allergiliknande snuva.
Vin är en naturprodukt och de ämnen som man kan reagera emot uppkommer i olika halter beroende på druva, årgång, jäsningsmetod, fat och till och med flaska – även om vi pratar om samma produkt.
Detta kan du hålla ögonen på:
- Är det alltid samma druva jag reagerar mot?
- Handlar det om en viss framställningsmetod som är svår att tåla? Håll utkik på olika populära metoder som exempelvis Passito, Appassimento, Ripasso, Recioto och se hur du reagerar.
- Är det boxviner du dricker? Sulfithalten är oftast är högre i box än på flaska.
- Är det lättare att dricka äldre viner som har några år på nacken? Sulfiten minskar nämligen med åren.
- Är det lättare att dricka röda än vita viner? Sulfithalten är generellt högre i vita än i röda viner.
- Är det lättare att dricka torra viner? Sulfithalten är generellt högre i söta viner.
Så får man hålla på och snäva in när det gäller vad man kan dricka för att inte må dåligt.
Rött vin för känslig mage – Bästa skonsamma valen
Rödvin kan vara ett härligt inslag i en måltid, men för personer med känslig mage kan det ibland orsaka obehag. Alkohol, tanniner, sulfiter och socker i rött vin kan irritera matsmältningssystemet och leda till uppblåsthet, gaser, lös mage eller till och med diarré. Personer med tillstånd som IBS, gastrit eller allmän magsensitivitet kan märka dessa effekter tydligare, särskilt om de dricker på tom mage. Genom att förstå varför vissa viner utlöser symtom och hur man väljer skonsammare alternativ kan man njuta av rött vin utan obehagliga bieffekter.
Varför rödvin irriterar en känslig mage

De främsta orsakerna till magirritation är alkohol och naturliga ämnen i vin. Tanniner, som bidrar till vinets struktur och strävhet, kan vara hårda mot en känslig mage, medan sulfiter och restsocker kan förvärra obehaget ytterligare. Personer med IBS eller gastrit kan tolerera vissa viner i måttliga mängder, medan andra kan uppleva uppblåsthet, magont eller diarré även av små mängder. Tidpunkt och portionsstorlek är också viktiga: att dricka långsamt och tillsammans med mat kan avsevärt minska risken för magbesvär.
För att minska risken för magirritation gör valet av rätt vintyp stor skillnad:
- Pinot Noir, Beaujolais och Gamay är utmärkta alternativ eftersom de är mjuka, lena och skonsamma även för känsliga magar.
- Merlot är ett annat bra val, ofta med lägre syrahalt och mindre benägen att orsaka irritation.
- Välj viner med lägre alkoholhalt och lägre sulfithalt, då dessa generellt är lättare för magen att hantera.
- Undvik kraftigt ekfatslagrade viner och viner med hög sockerhalt, eftersom de kan vara hårdare och öka risken för magirritation.
Tips för att minska magirritation vid vinkonsumtion

Praktiska strategier kan göra stor skillnad för hur magen reagerar på vin. Måttlighet är nyckeln, och det är bäst att undvika att dricka vin på tom mage. Att kombinera vin med mat saktar ner upptaget och kan minska irritationen. Att vara uppmärksam på sin egen tolerans är också viktigt; att föra anteckningar om vilka viner som orsakar symtom och vilka som fungerar kan hjälpa vid framtida val. I vissa fall kan till och med lätta vita viner eller rödviner med låg alkoholhalt tolereras bättre än fylliga, alkoholstarka röda viner.
För den som behöver ännu skonsammare alternativ finns flera möjligheter som kan stödja en bättre magkomfort:
- Välj skonsamma drycker: Vatten är det säkraste valet, medan örtteer som kamomill- eller ingefärste kan lugna matsmältningen.
- Satsa på lättare viner: Mycket lätta viner eller viner med låg syrahalt kan vara snällare mot magen.
- Undvik irriterande drycker: Kolsyrade drycker, söta drycker och viner med hög sockerhalt eller mycket tanniner kan förvärra symtomen.
Sammanfattningsvis kan rött vin avnjutas av personer med känslig mage om det väljs med omsorg. Välj viner med låg tannin- och sulfithalt, som Pinot Noir, Beaujolais eller Merlot, drick med måtta och kombinera alltid med mat. Genom att lyssna på kroppen och prova skonsammare alternativ kan även personer med IBS eller gastrit njuta av vin på ett bekvämt och ansvarsfullt sätt.







