Veckans fråga kommer från Leif i Boden: ”Jag har märkt att jag efter att jag druckit rödvin blir sur i magen, kan få sura uppstötningar och halsbränna. En del påstår att det beror på vinet, men finns det något samband?”
Vi hör också ibland att folk säger att rödvin kan ge sur mage, men det finns faktiskt inga belägg för att problem med sura uppstötningar och halsbränna har något samband med att man dricker rödvin. Forskare från Stanford University School of Medicine i Kalifornien, USA, publicerade redan för några år sedan en klinisk studie om detta. Man ville då se om problemet med sur mage avtog om man skar ner på konsumtionen av rött vin. Sedan dess har flera studier gjorts, alla med samma svar. Rödvin har inget med sur mage att göra.

Och det var den goda nyheten. Vi tror på att vin i lagom mängder inte skadar någon person eller mage.
Men! Med det sagt, så kanske man undrar över varför en del människor säger att de mår dåligt av att dricka vin, även i små mängder. Vin är en naturprodukt. Druvor, jäsning och fatlagring kan ge upphov till olika ämnen som vi kan reagera mot, mycket likt allergiska reaktioner. Här är två av dessa ämnen:
Sulfit
Sulfit, eller svaveldioxid, uppkommer naturligt under jäsningsprocessen, så helt sulfitfria viner existerar nästan inte. Utöver detta kan även sulfit tillsättas i vinet och måste då anges på etiketten. Det finns människor som reagerar mot sulfit. Även om gränsvärdet är 0,7 mg per kilo kroppsvikt, så räcker det med att dricka några glas….
Histamin
Histamin är det andra ämnet som finns i druvor och an uppkomma vid jäsning och vid fatlagring. Människor som är känsliga för histamin klagar exempelvis på migränliknande huvudvärksattacker, utslag och allergiliknande snuva.
Vin är en naturprodukt och de ämnen som man kan reagera emot uppkommer i olika halter beroende på druva, årgång, jäsningsmetod, fat och till och med flaska – även om vi pratar om samma produkt.
Detta kan du hålla ögonen på:
- Är det alltid samma druva jag reagerar mot?
- Handlar det om en viss framställningsmetod som är svår att tåla? Håll utkik på olika populära metoder som exempelvis Passito, Appassimento, Ripasso, Recioto och se hur du reagerar.
- Är det boxviner du dricker? Sulfithalten är oftast är högre i box än på flaska.
- Är det lättare att dricka äldre viner som har några år på nacken? Sulfiten minskar nämligen med åren.
- Är det lättare att dricka röda än vita viner? Sulfithalten är generellt högre i vita än i röda viner.
- Är det lättare att dricka torra viner? Sulfithalten är generellt högre i söta viner.
Så får man hålla på och snäva in när det gäller vad man kan dricka för att inte må dåligt.
Viner för känslig mage

Varför blir man dålig i magen av rödvin?
Rödvin kan irritera magen på grund av alkohol, tanniner, sulfiter och ibland socker. Personer med känslig mage, IBS eller magkatarr kan märka uppblåsthet, obehag eller lös mage efter att ha druckit. Att dricka på tom mage kan göra effekterna starkare.
Vilket rödvin är lättdrucket?
Viner som är lätta, med låga tanniner och mjuka är generellt lättare att dricka. Exempel är Pinot Noir, Beaujolais och Gamay. Dessa viner är mjuka, mindre sträva och mer lättillgängliga, även för känsliga magar.
Vilket rödvin är bra för känslig mage?
Välj låg-tannin och låg-sulfit-viner. Pinot Noir och Merlot är ofta skonsamma eftersom de är lättare, mindre sura och mindre benägna att irritera magen. Att dricka långsamt och tillsammans med mat kan minska magbesvären ytterligare.
Är rödvin dåligt för IBS?
Rödvin är inte automatiskt dåligt, men alkohol, tanniner och sulfiter kan utlösa symtom som uppblåsthet, gaser eller diarré hos känsliga personer. Vissa kan tåla det i måttliga mängder, medan andra bör undvika det.
Kan man dricka vin om man har IBS?
Ja, men med försiktighet. Håll dig till lätta, låg-tannin och låg-alkohol-viner, och drick i måttliga mängder. Var uppmärksam på kroppens reaktioner och undvik att dricka på tom mage för att minska obehaget.
Kan rödvin ge diarré?

För vissa personer kan det göra det. Alkohol och vissa ämnen i rödvin kan påskynda tarmrörelser eller irritera matsmältningen, vilket leder till lös mage eller diarré.
Vilket rödvin är skonsamt för magen?
Mjuka, lättare viner som Pinot Noir, Merlot och Beaujolais brukar vara skonsamma. Viner med lägre alkohol, färre tanniner och minimal mängd sulfiter är bäst för känslig mage.
Vilken alkohol är skonsammast för magen?
Låg-alkoholhaltiga drycker, klara spritsorter och lätta viner är generellt lättare för magen. Undvik viner med högt sockerinnehåll eller kraftig ek, eftersom de kan irritera magen mer.
Kan man dricka vin om man har magkatarr?
Vid magkatarr bör man vara försiktig. Små mängder låg-syra och låg-tannin-viner kan tolereras, men alkohol kan förvärra inflammationen. Att dricka långsamt och tillsammans med mat kan hjälpa, men det är bäst att rådfråga läkare.
Vilken dryck lugnar magen?
e säkraste alternativen är vatten, örtte eller ingefärste. Vissa personer tål även lätta vita viner eller låg-alkohol-viner, men vätska som är skonsam och återfuktande är oftast bäst för att lugna magen.







