Hem » Vin Skola » Utmaning: ett gott vin med mindre alkohol!

Utmaning: ett gott vin med mindre alkohol!

Four Cousins Crisp White - frontbild med flera olika viner i glas

Ett vin med mindre alkohol kan var räddningen när man väljer att stanna inne och inte röra sig för mycket ute folk. Men enligt läsarna så blir det också ganska mycket vin som man dricker. Då känns det som ett fräscht och gott alternativ att välja ett lättare alternativ om man hittar ett alternativt vin som smakar gott. Och säkerligen har vi alla våra favoritalternativ bland öl, vin och spritdrycker vid det här laget.

Man ser tydligt att låg- och alkoholfria viner verkligen tagit sig in på marknaden både på Systemets hyllor och utbudet verkar successivt växa med fler viner än någonsin tidigare. I Systembolagets sortiment finns totalt 133 produkter som inkluderar, öl, vin, cider, aperitif och muster, men ingen alkoholfri sprit eller spritdrycker med lägre alkohol än så länge.

Det finns förstås också ett digert utbud av i matbutikerna av bra alkoholfria viner.

Four Cousins Crisp White - man väljer  vin med mindre alkohol

Men hur ska man kunna välja ett vin med mindre alkohol när det finns så många alternativa viner att välja på? Vi frågade läsarna om det var enklare att hitta godare viner bland de vita eller röda vinerna? Svaret bland läsarna var entydigt: det var lättare att hitta ett gott vin med lägre alkohol som var rött.

Det fick oss att tänka på hur man väljer vin egentligen. Varför väljer just ett speciellt vin? Väljer man efter priset, etiketten, ett tips från någon eller tar vi bara första bästa flaskan på hyllan?

Hur kan man försäkra sig om att välja ett gott och dynamiskt vin, ett säkert kort så att man, trots lägre alkoholhalt ändå vara helt säker på att man får med sig en god flaska vin hem. Lägre alkohol i ett vin betyder inte alltid att viner endast smakar fruktsaft. Ett vin med mindre alkohol kan vara lika smakfullt och även innehålla härliga aromer.

Så vi antog utmaningen och kom upp med ett bra sätt att säkert kunna ”smakvärdera” ett vin som vi inte känner till sedan tidigare. Ett enkelt och lätt sätt i 4 smart steg! Och vi har hittat ett lätt vitt, fräscht och torrt vin, med låg alkoholhalt, och högt i smakvärde! Resultatet blev vinet Four Cousins Crisp WhiteSå här gjorde vi:

Steg 1 – välj en bra druva!

Ja, eller kanske två fantastiska druvor och som i detta fall den gamla medeltida franska druvan Colombard i en blend med lite Chenin Blanc. Colombard är en beprövad men ganska neutral druva som både används för viner och för att göra världens bästa konjak. En mycket flexibel druva som sägs vara en korsning mellan druvorna Gouais Blanc and den mångsidiga Loire-druvan Chenin Blanc som är en enormt fin blanddruva i vin med mindre alkohol som Four Cousins Crisp White! Chenin Blanc gör torra och halvtorra, både stilla viner, mousserande och dessertviner eftersom den är något komplex och tillför ofta aromer som exempelvis bivax, ingefära, citrus och jasmin: Inte helt fel och druvan är en riktig tillgång i detta vin. Vilken fullträff!

Steg 2 – välj ett soligt land!

Sydafrika. Det kan knappast bli soligare och båda druvorna växer här i den bördiga dalen kring staden Robertson i Western Cape, eller som sydafrikanarna själva kallar den ”the valley of wine and roses”. Robertson ett av de mest kända vinproducerande områdena i landet med sina häftiga och fruktdrivna viner. Säkert för sitt torra, heta klimat som pendlar mellan 30° sol och svalare vindar från Indiska oceanen bara 90 km bort. Detta ger extremt goda och mogna premiumdruvor som växer på rika, alluviala och mycket kalkrika jordar som ger fina mineralrika vita viner. Här fans det såklart ett vin med mindre alkohol. Vilken fullträff!

Four Cousins Crisp White - 4 kusiner dricker vin med mindre alkohol

Steg 3 – välj en välkänd vingård!

Vinet Four Cousins Crisp White kommer från den populära vingården Van Loveren i Robertson. Bakom vinet står – och precis som namnet säger – fyra kusiner, Four Cousins: Bussel som är vinmakare, Hennie och Neil har ansvar för vinodlingarna och Phillip leder familjeföretaget Van Loveren, alla med efternamnet Retief. Det var under 60-talet som företaget började koncentrera sig på en ordentlig affärsverksamhet och främst då på vin. Man började producera mycket söta viner och vita, torra viner.  

Det finns mycket att berätta om detta vinföretag som är många om att arbeta med schyssta värderingar och socialt ansvar i ett tufft samhällsklimat. För vd:n Phillip Retief, är det en självklarhet att förenkla och förbättra livet och vardagen för de familjer som arbetar på vingården och därför har man startat sociala, kulturella och pedagogiska projekt, bland annat köpt en vingård på 138 hektar till sina 116 anställda där 52% idag äger och driver vingården själva. Delar av företagets vinst skänks också till South Africa Wildlife College för att bevara djurlivet. Behöver vi säga att Van Loveren är Fair Trade ackrediterade? Ytterligare en fullträff!

Four Cousins Crisp White - flaska vin med mindre alkohol

Steg 4 – och hur smakar vinet?

Four Cousins Crisp White är Van Loverens stora internationella och modern storsäljare, ett vitt vin med 9,5 % i alkoholhalt. I detta vin är det förstås kombinationen av druvorna Colombard och Chenin Blanc som ger ett fräscht, friskt och krispigt vin som känns både välbalanserat och harmoniskt med en fin torr och mineralisk karaktär. De fräscha fruktaromerna kommer från syrliga äpplen, tropiska frukter, mogna vita persikor och ett stänk av citrus. Ett mycket lättdrucket och okomplicerat ungt vin med fin struktur. Vilken fullträff!

Prova gärna det vinet Four Cousins Crisp White, vore spännande att höra vad du tycker!

Läs mer om köpbeteende:

Frågor och svar:

Vilka alternativa viner finns det med mindre alkohol?

Det finns ett digert utbud av bra alkoholfria viner både på Systembolaget och i matbutikerna.

Vilken typ av vin är det lättare att hitta med lägre alkoholhalt, rött eller vitt?

Enligt läsarna är det lättare att hitta ett gott vin med lägre alkoholhalt som är rött.

Hur kan man försäkra sig om att man väljer ett gott vin med mindre alkohol?

Man kan följa ett enkelt och lätt sätt i 4 steg: välja en bra druva, välja ett soligt land, välja en välkänd vingård och smaka på vinet för att bedöma dess smakvärde.

Vilken druva används i vinet Four Cousins Crisp White?

Vinet Four Cousins Crisp White är en blend av de gamla medeltida franska druvorna Colombard och Chenin Blanc.

Vilka smaker och karaktär har vinet Four Cousins Crisp White?

Vinet har en fräsch, frisk och krispig karaktär med syrliga äpplen, tropiska frukter, mogna vita persikor och en hint av citrus. Det är ett lättdrucket och okomplicerat vin med fin struktur.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.