Hem » Vin Fakta » Intressanta vintrender de kommande 5 åren

Intressanta vintrender de kommande 5 åren

vintender-rött, vitt och rose

Det är alltid spännande att se vintrender och framtiden an i vinvärlden, som, precis som alla andra branscher påverkas av både konjunktur och klimat. I en rapport om det amerikanska innovativa analysföretaget IWSR, som fokuserar sig på världsmarknaden globalt när det gäller alkoholhaltiga drycker, har man tittat på kommande vintrender som kommer att påverka oss konsumenter på en global basis. Man har tittat på druvor, vinets färg och up-and-coming regioner samt det växande ekologiska utbudet och efterfrågan av ekologiska viner. Vi tycker det är intressant att se in i framtiden och ge en summering av deras analys om vinmarknaden och vi vill fokusera på några av dessa punkter.

Vitt, rött eller rosé?

Vilka vintrender kommer? Hur går det för vinfärgerna nu när klimatet har ändrats så mycket runt om i världen? Vad påverkar våra färgval och hur har det sett ut det senaste året.

Rött vin är fortfarande allas vår preferens och kommer nog alltid att våra det.  Vi dricker ungefär 54% rött vin och v har nog trott att det var mer….  Inget vin bräcker det röda vinet och det ser inte ut som om vi kommer att överge vårt val av rödvin till festliga middagar, men faktum är att volymen för rödvin totalt har minskat med 4% och minskat har det gjort flera år i rad.

vintrender - rosé flaskor

Vitt vin och vi dricker 36% vitt vin, med det segmentet har också minskat i år, efter att efterfrågan har ökat under flera år. Huvudsakligen är det dåliga skördar i Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien och Sydafrika som påverkade efterfrågan på vitt vin. Och detta till förmån för rosévin, kan man nog säga.

Rosévinet har blivit mindre säsongsbetonat, trots dåliga skördar här och där.  Vi väljer att dricka allt mer rosé under hela året, och totalt har rosévinets försäljning ökat med nästan 2%.

Klimatet skapar huvudbry

Klimatet påverkar en stor del av våra vinternder de senaste åren i Europa, men även i stora delar av nya världen, drabbats av extremt väder, hagelstormar varvades med överdrivet hett väder och värmeböljor. I Bordeaux sjönk exempelvis vinproduktionen med 10% förra året, men man förblir ändå positiva och tror att man kan återhämta sig i framtiden. Även delar av Spanien hade det tufft, medan i Italien hade ett superår 2018 och försäljningen ökade med 8%. Inte konstigt, vi älskar italienska viner.

vintender - frost


Vintrender – ekologiska viner

Vi är duktiga på att välja ekologiskt i Sverige. De skandinaviska länderna leder vägen framför andra länder. Totalt har segmentet för ekologiskt vin ökat globalt med 2,4% och vi konsumerar idag totalt 690 miljoner flaskor ekologiskt vin.

Anledningen till detta är förstås många, men största delen beror på att konsumenterna blir alltmer miljömedvetna, efterfrågan ökar och som konsument tittar man lite mer på var vinet odlas och hur, när det gäller besprutning, gödsel i marken och tillsatser i vinet. Föregångare är Skandinavien, även i Danmark och Finland har ekologiskt vin etablerat sig i en allt snabbare takt och där konsumerar man eko-viner till nästan 5% av total vinkonsumtion. Rapporten visar att mer än en femtedel av vinet som såldes i Sverige förra året var ekologiskt.

Men i Sverige är utvecklingen av ekologiskt vin inte bara konsumentdrivet, även Systembolaget arbetar aktivt för att vi ska dricka mer ekologiskt. Systemets försäljningssiffror för första kvartalet 2019 visar en tillväxt på 22% jämfört med samma period förra året.

Vintender när det gäller druvor

Så här ser det ut på popularitetsstegen när det gäller druvorna:

  1. Cabernet Sauvignon
  2. Chardonnay
  3. Sauvignon Blanc

Cabernet Sauvignon behåller sin ställning som den mest utbredda druvan globalt. Den kan med lätthet odlas överallt och har visat sig vara en ganska klimattålig druva. De är främst amerikanska vinkonsumenter som står för cirka en tredjedel av försäljningen här.

vintender - druvor

Chardonnay är också fortfarande en populär druva, men har minskat om än marginellt och Sauvignon Blanc är den tredje mest populära druvan. Sauvignon Blanc var även den första druvan som buteljerades med skruvkork, vilket givetvis banade väg för försäljningen och har faktiskt hjälpt till att etablera Nya Zeeland som en vitvinsproducent att räkna med.

Bland de andra druvor som vill ta sig in på popularitetsstegen märks Chenin Blanc som stigit i försäljning. Druvan är idag den mest planterade druvsorten i Sydafrika.

Olika länder – olika betingelser

Hur ser konsumtionen ut i olika länder? Vilka vintrender kommer, vem säljer till vem?

USA etablerar sig som en av de tio bästa vinproducenterna och ökade även sin vinkonsumtion förra året, trots klimatpåverkan förra året. Exporten minskade med nästan 2%, så det är ti stor del inhemska viner som man dricker. Genom social media och innovativ annonsering har man kunnat göra reklam både för vingårdar, viner och regioner och konsumenterna har nappat. Boxviner är en kategori som fortfarande håller i sig i popularitet.

I Sydafrika har vinmarknaden gått bra. Man har hittat en ny marknad i Kina och ökat sin export med nästan en femtedel. Andra länder i Afrika sneglar mot en stigande import av vin och öl. Namibia och Kenya är intressanta marknader.

I Sydamerika växer vinvolymen alltmer, även om det förstås är Chile som utmärker sig om vinproducent av fantastiska viner under det senaste decenniet där man ökat exporten med en tredjedel sedan 2008. Bra marscherat!

Nu väntar vi på att Sverige ska följa Storbritannien i intresse för att göra vin. Storbritanniens vinindustrin är nu en av världens snabbast växande områden med närmare 100 nya vingårdar på 2 år och vi har ett gynnsammare klimat i Sverige idag.

.

.

Lite mer om trender:  

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.