Hem » Vin & Mat » Mousserande Chardonnay & heta chiliräkor!
|

Mousserande Chardonnay & heta chiliräkor!

mousserande Chardonnay - frontbild med 2 sprudlande glas - Vinjournalen.se

Och nu: en mousserande Chardonnay i glaset och heta chiliräkor på tallriken.

Intressant tycker vi, att Australien har sina egna alper! I vinregionen Alpine Valleys i södra delen av Victoria, den näst minsta delstaten i Australien men trots detta är det en delstat som har en otrolig variation när det gäller klimat. Här finns även soliga milslånga surfstränder. I Victoria finns också fantastiska viner och massor av vingårdar som odlar en mångfald av druvor.

Alpine Valleys är ett spännande vindistrikt!

Vinregionen Alpine Valleys har ett bra varierat klimat och en lång odlingsperiod. Här har man i generationer gjort en mängd intressanta viner med en fruktig, intensiv och uppfriskande smak och med en härlig, naturlig syra. Alpine Valleys erkändes formellt som officiell vinregion år 2000 och är idag ett av de ​​äldsta vinområdena i Victoria som har flest bördiga vingårdar på en hög nivå upp till 600 meter över havet.

mousserande Chardonnay - alperna - Vinjournalen.se

I detta mesoklimat frodas hela 32 olika druvsorter, blå och gröna druvor, allt från klassiska franska druvor som Merlot, som utgör den största delen, följt av Chardonnay, Shiraz och Cabernet Sauvignon, till italienska druvor som Sangiovese, Barbera och Nebbiolo och till mer ovanliga druvor som Friulano, Verdelho och Petit Manseng, bara för att nämna några druvor.

Gapstedt Wines och mousserande Chardonnay

I Alpine Valleys ligger Gapstedt Wines som grundades på sena 90-talet och som är en av de ca 50 etablerade odlarna med vingårdar i de alpina trakterna i detta område. Sju vinfamiljer gick ihop och grundade vinföretaget. De senaste 20 åren har man med framgång tillverkat många kvalitetsviner och vunnit 26 fantastiska vintroféer och 83 guldmedaljer i olika vintävlingar, både hemma i Australien och på internationella vintävlingar. Sedan 2015 drivs företaget av Gapsted Wines av Matt Fawcett som också är chefsvinmakare. Gapstedt Wines finns representerat i de två välrenommerade vindistriktena King Valley och Alpine Valleys. Man tillverkar torra röda och vita stilla viner av klassiska och med sällsynta druvor som Fiano och Saperavi. Man gör även söta, fruktiga viner som exempelvis Moscato och starkviner som portvin och läckra mousserande viner förstås, som Tobacco Road Sparkling Chardonnay. I företagets populära Cellar Door serveras goda luncher och här hålls även vinprovningar.

Eleganta Tobacco Road Sparkling mousserande Chardonnay!

En flaska bubbel till ett pris långt under hundralappen och som är så god som champagne? Absolut! Torra, mousserande Tobacco Road Sparkling Chardonnay är ett fräscht och elegant mousserande vin gjort till 100% av världens mest populära och mångfacetterade vitvinsdruva, champagnedruvan Chardonnay. Då kan det inte bli bättre, mer förstklassigt än detta mousserande och fruktiga vin med lyxkänsla och som är producerat enligt charmatmetoden, där vinet fått jäsa i rostfria trycktankar. Ett spännande vin när man får en känsla av både Champagne och Prosecco i gommen. Ett modernt bubbel med fräsch profil!

mousserande Chardonnay

Tobacco Road Sparkling Chardonnay är ett lysande exempel på producentens goda och prisvärda viner. Detta är ett fräscht och mineraliskt vin som bjuder på trevliga och intensivt rena toner av aromer som friska citronskal, syrliga äpplen och päron med ett stänk av kaprifol och örter som körvel och dragon. Vinet har en bra struktur och en fin balans mellan syra och frukt samt en uppfriskande finish.

Dessa härliga bubblor i denna Chardonnay passar alldeles utmärkt som välkomstdrink eller om man själv vill unna sig lite festkänsla. Kan även serveras till många olika maträtter som av fisk, skaldjur, kyckling eller asiatiska rätter och allehanda tilltugg på buffébordet.

Tobacco Road Sparkling Chardonnay (nr 7942) finns på hyllan i över 400 Systembutiker runt om i landet.

Heta räkor med chili, vitlök och koriander till mousserande Chardonnay

Woka enkelt och snabbt! Veckans matfokus för Tobacco Road Sparkling Chardonnay ligger på räkor och vinet lämpar sig mycket bra till kryddstarkt och asiatiskt. Här har vi kryddat räkorna med en limemarinad av chili och koriander. Du som inte gillar koriander kan utelämna den eller ersätta med hackad bladpersilja. Servera med basmatiris om du önskar.

mousserande Chardonnay - heta chiliräkor - Vinjournalen.se

Till räkorna 

 • 700 g råa, skalade räkor, lämnat sista snutten på svansen 
 • olivolja
 • salt och peppar 

Till limemarinaden 

 • 1 hel liten vitlök, pressad
 • 2 dl hackad färsk koriander
 • 2 cm skalad ingefära, riven
 • 1 lime, pressa saften 
 • 1 msk torrt vitt vin, gärna Chardonnay
 • 3 msk matolja

Dessutom (måtten är beroende på hur starkt du föredrar)

 • 2-3 vårlökar, skivas tunt
 • 1-2 röda chilifrukter (med eller utan kärnor)
 • 3-4 klyftor vitlök, skalade och skivade tunt
 • 1 näve färsk hackad koriander till

Skala och skölj räkorna. Vi har lämnat kvar en liten vit av svansen. Torka räkorna väl med kökspapper. Lägg räkorna i en skål, salta och peppra, ställ in i kylen i väntan på marinaden.

Rör ihop limemarinadens ingredienser och häll över räkorna. Ställ in i kylen igen i ca 1 timme.

Under tiden timar du för att koka riset, så det står klart. Du kan hålla det varmt en stund under lock på kall kokplatta.

Skiva vitlöksklyftorna, vårlöken samt chilifrukterna. Ställ undan på en tallrik.

Nu fiskar du med hålslev upp räkorna och lägger på en tallrik. Spar marinaden!

Använd gärna en wok. Fräs snabbt 3 delar av de skivade vårlökarna, 3 delar av chilifrukterna och 3 delar av vitlöksklyftorna i matolja en stund. Spar resten av de tre ingredienserna till slutet.

Tillsätt räkorna och woka vidare i någon minut.

Sleva i lite av marinaden åt gången i woken och woka ihop allt tills du är nöjd med smaken och konsistensen. Grönsakerna ska ha lite tuggmotstånd men vara genomfrästa.

Till sista fräser du snabbt med det sista av vitlöksskivorna, chilifrukterna och vårlöken.  Garnera med koriander.

Hitta fler recept med räkor och vin:

Frågor och svar:

Vilken druva används för att göra Tobacco Road Sparkling Chardonnay?

Chardonnay-druvan används till 100% för att göra Tobacco Road Sparkling Chardonnay.

Vilken metod används för att producera Tobacco Road Sparkling Chardonnay?

Vinet produceras enligt charmatmetoden, där vinet fått jäsa i rostfria trycktankar.

Vilken mat passar bra till Tobacco Road Sparkling Chardonnay?

Vinet passar bra till kryddstark och asiatisk mat, fisk, skaldjur, kyckling och tilltugg på buffébordet.

Vilken vinregion ligger Alpine Valleys i?

Alpine Valleys ligger i Victoria, Australien.

Vilket vinföretag tillverkar Tobacco Road Sparkling Chardonnay?

Tobacco Road Sparkling Chardonnay tillverkas av Gapsted Wines, som ligger i Alpine Valleys i Victoria, Australien.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.