Hem » Vin Fakta » Tips: prisbelönta vinfilmer och dokumentärer!
Vin Fakta

Tips: prisbelönta vinfilmer och dokumentärer!

vinfilmer - kille ser på tv med vinglas - Vinjournalen.se

Vi tipsar om vinfilmer! Sitter du i självvald isolering, stannar hemma och har brist på idéer, så kan du alltid streama några vinfilmer och glömma bort tiden ett tag. Under åren har det gjorts fantastiska filmer, både underhållande och lärorika spelfilmer och dokumentärer om vin. De flesta finns att ladda ner eller streama på betalkanalerna eller hyra från Amazon Prime. Perfekt sätt att fördriva tiden på.

Sideways, 2004 – oldie but goldie!

Legenden bland vinfilmer, en oscarsbelönad och mycket rolig film om två medelålders män, författaren Miles och hans vän Jack, en avdankad skådespelare som spelas av Paul Giamatti och Thomas Haden Church. De förstärker sin vänskap genom att åka på en road trip genom Kaliforniens vingårdar. Under resans gång pratar de om sina liv, sina lyckanden och misslyckanden, medan de provar sig igenom Kaliforniens rika vinutbud. Men resan blir inte riktigt som de tänkt sig…

Kan hyras på SF Anytime. 

vinfilmer - Sideways - Vinjournalen.se
Sideways

Saint Amour, 2016 – Frankrikes svar på “Sideways”!

Den lysande, franske skådespelaren, vinmakaren och krögaren, Gérard Depardieu, har huvudrollen i denna film som handlar om Bruno och hans pappa Jean som årligen besöker den internationella lantbruksmässan i Paris tillsammans. Jean hoppas att hans son kommer att ta över familjens gård, men sonen är mer intresserad av att dricka vin än att sköta en vingård. De lyckas lämna vardagslivet för att åka runt i olika franska vinregioner. Att Depardieu spelar övertygande kan bero på att han själv ägt ett flertal vingårdar i Loiredalen.

Kan hyras på SF Anytime. 

Sour Grapes, 2016 – fänglande, realistisk dokumentär!

En dokumentär om vinbedrägaren Rudy Kurniawan som med hjälp av ett digert och ovetande nätverk av prominenta vinpersonligheter lyckades med att lura hela vinvärlden i vad som nog kan kallas den största vinskandalen i mannaminne. Genom att förfalska riktigt fina viner, som han sedan sålde på kända auktioner för miljoner. Bland annat sålde han Clos St. Denis Grand Gru med en fiktiv årgång och ett flertal magnumflaskor av Château Lafleur i en begränsad årgång 1947 – fast det var fler flaskor än vad som hade producerats. Men hur kunde detta hända?

Finns på Netflix.

Bottle Shock, 2008 – spännande drama baserad på riktiga händelser!

Bäst bland vinfilmer, enligt många. Välgjord film om tävlingen Judgment of Paris 1976, där de kaliforniska vinerna från Chateau Montelena besegrade toppviner från Frankrike i en blindprovning som anordnades av vinlegenden Steven Spurrier. Bland annat med den utmärkte med numera bortgångne skådespelaren Alan Rickman som spelar Spurrier och man följer honom när han provar viner i Napa Valley. Historiskt perspektiv om vinframställning i Kalifornien på 70-talet.

Finns på Amazon Prime Video.

vinfilmer - Bottle shock - Vinjournalen.se
Bottle Shock

Red Obsession, 2013 – rött godis från gamla världen!

En stor del av världens mest exklusiva finviner som fått en mystisk status i världen produceras på vingårdarna i Bordeaux. Red Obsession är en historisk dokumentär som berättar om Bordeauxtillverkarnas svårigheter att producera just den typen av vin som är så efterfrågat i världen, framför allt hos den kinesiska överklassen där speciella Bordeauxviner står för rikedom, makt och inflytande och när Kinas nyrika trissar priserna till stratosfäriska nivåer. Filmen drar från Bordeaux till Peking och undersöker bakgrunden för den vinproducerande huvudstaden – dess historia och moderna utmaningar samt den ökända falska marknaden i Fjärran Östern. Berättare i dokumentären är Russel Crowe.  

Kan hyras på SF Anytime. 

Barolo Boys, The Story of a Revolution, 2014 – revolutionerande!

Detta är en dokumentärfilm och en historia om en grupp unga vinproducenter som sedermera kom att kallas för Barolo Boys, som på 1980- och 90-talet dramatiskt förändrade Barolo-viner i Langhe, nordvästra Italien. Filmen visar de senaste trettio åren med tekniska innovationer och förändringar i berättelsen om Barolo och gjorde dem till de bästa röda vinerna i världen, framställda av druvan Nebbiolo. Och detta beror till stor del på Barolo Boys. En exposé över tekniska innovationer och intressanta förändringar inom den italienska vinvärlden. Dokumentären har vunnit Wine Travel Food Prize 2014 för den bästa filmen med vin- och mattema.

Finns att på Amazon Prime Video.

vinfilmer - Bourgogne - Vinjournalen.se
Vår vingård i Bourgogne

Vår vingård i Bourgogne, 2017 – spännande franskt familjedrama!

Vinfilmer med familjetema är alltid ok. Här en spelfilm om Jean som är 30 år och har spenderat det senaste decenniet med att resa världen runt efter att han klippt banden med sin familj och barndomsregionen Bourgogne. Bosatt utomlands, kallas han plötsligt tillbaka till Frankrike, då han får veta att hans pappa är dödligt sjuk. Det är slutet på sommaren och den annalkande druvskörden ger Jean möjlighet att återförenas med sin syster Juliette och hans bror Jérémie för att komma överens om vingårdens framtid.

Kan hyras på SF Anytime. 

vinfilmer - Bourgogne - Vinjournalen.se
Vår vingård i Bourgogne

Our Blood is wine, 2018 – dåtid och nutid i Georgien!

Charmig dokumentär om Georgiens vinproduktion. Filmen skildrar vinlivet på landsbygden i Georgien och berättar om vinodlingstraditioner som är mer än 8000 år gamla. Förr hälldes druvsaft i lerkrukor i jordkällare för att det skulle lagras och jäsas under vintern. Än idag använder man denna framställningsmetod med hjälp av lerkärl,. Det resulterade i att just den metoden lades till på UNESCOs immateriella kulturarvslista. Intervjuer med vinmakare och filmen ger även en inblick i det moderna Georgien av idag.

Finn på Apple Itunes och på Amazon

Wine Country 2019 – skoj i Napa!

Suveränt spelad film med ett gäng tjejer som en gång för länge sedan arbetat som servitriser på en pizzeria och nu planerar att fira en 50-årig födelsedag i Napa i Kalifornien tillsammans. Men trots idoga planering i minsta detalj, så allt går inte allt som planerat. Bra komiker, en rad förvecklingar, konflikter, hemligheter, kvinnlig vänskap, humor och mängder av vin!

Finns på Netflix.

Läs mer om:

Frågor och svar:

Vilka typer av vinfilmer och dokumentärer finns det?

Det finns både underhållande och lärorika spelfilmer och dokumentärer om vin.

Var kan man hitta dessa vinfilmer och dokumentärer?

De flesta finns att ladda ner eller streama på betalkanalerna eller hyra från Amazon Prime.

Vilken är den mest kända vinfilmen?

“Sideways” från 2004 är en legendarisk och oscarsbelönad film om två medelålders män som åker på en road trip genom Kaliforniens vingårdar.

Vilken dokumentär handlar om en stor vinskandal?

“Sour Grapes” från 2016 handlar om vinbedragaren Rudy Kurniawan som lurade hela vinvärlden i den största vinskandalen i mannaminne.

Vilken dokumentär handlar om vinproduktion i Georgien?

“Our Blood is Wine” från 2018 är en charmig dokumentär som skildrar vinlivet på landsbygden i Georgien och berättar om vinodlingstraditioner som är mer än 8000 år gamla.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.