All photos from the trailer of SOMM 3

Gissa om vi kommer att bänka oss framför TVn inför den 3:e dokumentären i serien SOMM har nu snart har premiär. Vi har förhandstittat lite på den tredje delen av denna kritikerrosade vindokumentären och här får vi träffa några av de spännande personer som spelat en viktig roll för att forma vinindustrin av idag; vinkritikern Jancis Robinson, Steven Spurrier, vinkritiker och redaktör och han med Judgement of Paris 1976, master sommelieren Fred Dame och Dustin Wilson, även han master sommelier och det är bara några av de viktigaste vinpersonligheterna av vår tid och som kommer till tals i filmen.

Bra att veta är att den första “SOMM” filmen släpptes 2012 och där fick man följa fyra mästar sommelier fram till deras tuffa examen. 2015 kom uppföljaren “SOMM: Into the Bottle”, om allt som behövs och hur man gör för att skapa goda viner.

I SOMM 3 får vi följa med över fantastiska landskap, klättra över vinstockar och kliva ner i murriga vinkällare. Som vanligt är det regissören Jason Wise som gjort även denna del och det tror vi borgar för en riktig kunskapsspäckad nagelbitare.

Vi får analysera siffror som intäkter och kostnader i industrin, se rankingar, vara med på provsmakningar, träffa mästarna bakom vinerna. Och denna djupdykning är förmodligen lite mer lärorikt och faktaspecifikt än en ‘vaddå-bok¨’ om ‘château’.

Ni som kommer ihåg den tidigare ”SOMM – In the bottle” så är del 3 en lika informationsintensiv dokumentär och minst lika spännande. Jason Wise kan verkligen det här med att göra vindokumentärer som håller och ledsagare genom filmen är söta Madeline Puckette från Wine Folly som håller ångan uppe rätt bra och förklarar allt knepigt på sitt lättsamma sätt.

Här tar man också upp frågan om gamla och nya vinvärlden i ett nytt fräscht perspektiv. Man märker att det händer så mycket här.

Utan att ge ifrån oss för mycket info om själva filmens kritiska punkter, så kan vi ändå säga att detta är en kul, bra och mycket informativ vindokumentär som skiljer sig från de tidigare två filmerna och den tar upp nya heta frågor inom vinindustrin. En sak går ändå som en kristallklar tråd genom filmen: allt som har med vin att göra är subjektivt och mycket personligt. Långt ifrån klassificeringar, kritik och etiketter. Filmen har glädje! Allt handlar egentligen om vad DU får för känslor när du smakar ett vin.

Dels kommer filmen ‘SOMM 3’ att visas genom screenings tillfällen globalt på olika platser under hela oktober och november, men filmen kommer även att publiceras på digitala plattformar om några veckor som iTunes och vi tänka oss även på Amazon som de tidigare SOMM-filmerna. I Sverige har Netflix sänt de första två delarna, så det är nog troligt att del 3 kommer finnas även där.

TIPS: Har du en kompis i USA kan du skicka efter DVDn som kostar $ 4.99 (säljs just nu enbart i USA) och be de skicka den till dig.  I så fall klicka här!

Men så länge kanske du får nöja dig med en försmak och den officiella trailern

Fler tips på vinfilmer hittar du här:

Vinjournalen.se rekomenderar

Domaine des Pasquiers

Domaine des Pasquiers

Artikel:2298Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

RegionCôtes du Rhône (CdR)Årgång2020ProducentDomaine des PasquiersDruvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol15 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy