Filmtips: Bittra druvor – dokumentär om vinvärldens största svindlare

Om du inte redan har uppmärksammat den spännande dokumentären Bittra druvor, så bänka dig framför tv:n ikväll! Dokumentären handlar om storsvindlaren Rudy Kurniawan, en mycket ung, mycket rik och väldigt smart vinsamlare som duperade vinvärlden genom att köpa och sälja dyra årgångsviner på auktioner. Han kunde spendera så mycket som 1 miljon dollar i månaden och köper auktionspartier av gamla och fina samlarviner. Det var bara det att de viner som han samtidigt sålde på auktion var falska viner. Det kunde till exempel handla om sällsynta viner som en flaska Château Mouton-Rothschild från 1945 för 48.259 dollar eller sex flaskor Domaine Georges Roumier Bonnes Mares från 1923 som vid en auktion för 95 tusen dollar. I april 2007 sände Kurniawan flera magnumflaskor av Château Le Pin från 1982 på Christies auktion i Los Angeles. Alla var falska.

Rudy Kurniawan kom snabbt upp i svindlande belopp! Hur kunde han lura så många av vinvärldens främsta experter genom sin inövade trovärdighet, sin karisma och sitt stora nätverk av vinkännare? Varför gick alla på allt som han sa?

När man började misstänka att brott förelåg, arresterades Kurniawan i sitt hem i Arcadia, Kalifornien av FBI den 8 mars 2012 och man startade en rättegång mot honom, där även flera vinproducenter och experter vittnade.

Missa inte den här dokumentären om vinvärldens kanske största bedrägeri! Se en trailer på engelska här nedan eller se dokumentären på SvtPlay är självklart svensktextad.Länken till hela dokumentären har du här!

Frågor och svar:

Vad handlar dokumentären “Bittra druvor” om?

Dokumentären handlar om storsvindlaren Rudy Kurniawan som duperade vinvärlden genom att köpa och sälja falska dyra årgångsviner på auktioner.

Hur kunde Rudy Kurniawan lura så många av vinvärldens främsta experter?

Han kunde lura experterna genom sin inövade trovärdighet, sin karisma och sitt stora nätverk av vinkännare.

När arresterades Rudy Kurniawan och varför?

Han arresterades den 8 mars 2012 i sitt hem i Arcadia, Kalifornien av FBI när man började misstänka att brott förelåg.

Vilka vittnade under rättegången mot Rudy Kurniawan?

Flera vinproducenter och experter vittnade under rättegången mot honom.

Var kan man se dokumentären “Bittra druvor”?

Man kan se dokumentären på SvtPlay, som är svensktextad.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.