Hem » Vin Tips » Vintips från Pfalz & fylld kycklingrulle!

Vintips från Pfalz & fylld kycklingrulle!

pfalz - fyllda filéer

Vi berättar om vinregionen Pfalz, tipsar och provar två prisvärda vita viner med olika druvor till en panerad kycklingfilé med spenat, soltorkade tomater och Mozzarella. Receptet hittar du längst ner i artikeln!

Pfalz - floden Rhen

Pfalz i siffror

Regionen Pfalz, vid floden Rhen, är en av de viktigaste vinproducerande regionerna i västra Tyskland. regionen gränsar mot Rheinhessen i norr och franska Alsace i söder. På kartan är detta en rektangulär region som är 75 km lång och 25 km bred och ungefär 10 000 vinodlare odlar vindruvor över cirka 23 500 ha mark.  Så ser den geografiska bilden ut.

Pfalz - druvan Riesling

Vilka druvor odlas här?

Riesling är förstås den populäraste och även internationellt framgångsrika, tyska druvan, även här i regionen och Pfalz har blivit en viktig kugge, både när det gäller Rieslingviner i kvantitet och av kvalitet. Till nästan hälften odlas Riesling. Men även andra druvor som Tysklands mest populära rödvinsdruva, Pinot Noir eller Spätburgunder som den heter på tyska, då Pinot Noir viner det senaste decenniet rönt alltmer uppmärksamhet.

Åter andra druvor som odlas, fast i mindre kvantitet, är Pinot Blanc, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Chardonnay. Dornfelder, Müller-Thurgau, Gewürztraminer, Portugieser och Kerner är några av de många andra druvor som odlas i mindre kvantiteter. Övervägande produceras vita viner till 60%, resten är röda viner.

Konkurrensfördel – Pfalz!

Vinproducenterna i Pfalz har de senaste 20 åren verkligen utvecklat sin vinstilar. Man har också anpassat till att framställa fler torra Rieslingviner än söta, som det var tidigare. När det gäller Pinot Noir har Pfalz-producenterna lyckats att utveckla vinerna till att bli mer fylliga och runda. Förutom Riesling och Pinot Noir viner så ser man ett ökande intresse för det tyska mousserande Sekt vinet, även på internationell basis.  

Pfalz - vinträdgård

Vinturismen i Pfalz

Självklart betyder vinturismen mycket för regionens ekonomi. Deutsche Weinstraße är en vacker och pittoresk vinstig som redan skapades 1935 och som drar mycket turister varje år. Regionen anordnar ett flertal populära vin- och matevenemang som årligen besöks av flera hundratusentals turister. Att besöka vingårdar med guidade turer och provsmakning av viner, står självklart också högt i kurs hos besökare.  

Vill du se utbudet i Pfalz, priser och hitta boende, så tipsar vi om att besöka sajten Winetourism där du kan hitta vinaktiviteter över hela världen och boka provningar och turer direkt med vingården via nätet.

Riesling eller Sauvignon Blanc?

Två vita druvor med så olika. Vad man föredrar är förstås individuellt. Vi har valt en torr Riesling så att den blir mer snarlik till Sauvignon Blanc. Men vad skiljer dem åt? Riesling är en mildare och neutralare druva och doftar inte lika intensivt som Sauvignon Blanc som kan upplevas som mer aromatisk mer aromer som äpplen, gräs, limefrukter, peppar och eller mineraler. Tyska Riesling är mer kända för att vara skarpa och friska oftast med aromer som honung, citrus och persika.

Pfalz - 2 viner

Reichsrat von Buhl Riesling Trocken 2016 | nr 72093 | 129 kr

Reichsrat von Buhl Riesling är ett torrt vin som utstrålar rena, kristallklara toner rakt igenom i både doft och smak. Med ledning av Mathieu Kauffmann, tidigare champagnehuset Bollinger, så förvånas man inte över vinernas strama och torra starkt drivna mineralitet. Till 100% produceras vinet av gamla Riesling-stockar. Spontanjäsning i stål ger den rena, mineraliska tonen och ger förklaring till vinets extrema skärpa och friskhet. Fruktbouquet av grapefrukt, citrongräs, te. Krispigt, saftigt och läckert vin.

Vingården Reichsrat von Buhl har varit familjeägt i över 150 år,  grundad 1849. Vingården producerar allt orters viner och är ekologiskt certifierat och under åren har producenten varit aktiv för en naturlig och hållbar produktion.

Graf von Weyher Sauvignon Blanc Trocken 2019 | nr 2190 | 119 kr

Graf von Weyher Sauvignon Blanc Trocken är till 100% tillverkat av Sauvignon Blanc och är ett torrt, ljusgult och vackert vin med sina gröna nyanser i glaset. Harmoniskt och välbalanserat med all den smak och doft som anstår ett ungt kvalitetsvin. Aromatiskt läckert av gröna äpplen, lime, gräs, grön paprika och krusbär. Vinet är harmoniskt, komplext och har en stram mineralisk fräschör och en lång finish.

Vinet kommer från den prisade familjevingården Weingut Graf von Weyher med anor från 1788 och som ligger på Südliche Weinstraße i Pfalz, på terrasserna vid floden Rhen. Vingården drivs av pappa Otmar med sönerna Peter och Jürgen Graf.

pfalz - fyllda filéer

Panerad kycklingfilé med spenat, soltorkade tomater och Mozzarella

Att fylla kycklingfiléer med en god fyllning brukar definitivt göra succé på middagen. Du kan självklart fylla med vad du vill, exempelvis pesto, getost, avokadosmet … Banka ut kycklingfléerna, helst med kötthammare men slå inte för kraftfullt, så det inte trasar sig.  

Du kan också baka kycklingrullarna i ugnen på 180° i 30 minuter.

Du behöver 

 • 6 bitar kycklingfilé utan skinn
 • 2 dl inlagda soltorkade tomater, grovhackas
 • 2 dl Mozzarella, smulas eller rivs fint
 • 2 dl färsk babyspenat, hackas
 • 1 tsk finrivet citronskal
 • salt och peppar
 • 2 tsk torkade italienska örter (basilika/oregano)
 • 1 pressad vitlöksklyfta
 • olivolja
 • 1 ägg
 • 2 msk mjöl
 • 3 dl ströbröd
 • kökssnöre eller tandpetare

Gör så här

Gör iordning och sätt på grillen.

Börja med det 1:a bröstet och gör alla bröst likadana.

Klipp 3 längder av kökssnöret ca 20 cm långa eller lägg fram 2-3 tandpetare per filé. Lägg 1 kycklingfilé på en skärbräda mellan 2 ark av plastfolie eller vaxat papper och banka ut den till ca 1-1,5 cm tjocklek. Inte för tunt, då är risken att filén delas och går sönder. Salta och peppra filén på båda sidorna. Bred spenat tunt över bröstet. Strö över lite citronskal. Blanda de hackade soltorkade tomaterna med den pressad vitlöksklyftan och bred över spenaten och avsluta med lite smulad Mozzarella på toppen.

Rulla nu försiktigt ihop filén till en rulle, men ”sömmen” neråt. Knyt nu snörlängderna kring kycklingrullarna eller stick hop dem med tandpetare.Gör lika med alla filéerna.

Vispa ihop ägget med mjölken. Lägg ströbröd på en tallrik. Doppa varje kycklingrulle först i ägget och panera därefter i ströbrödet.

Grilla 15 minuter. Har du en köttermometer bör den mäta ca 65-70° när filéerna är klara. Klipp bort snörena eller ta bort tandpetarna och skär igenom varje filé försiktigt en eller flera gånger. Servera med en god marinarasås, svarta oliver och pasta eller ris.

Mer om tyska viner:

Frågor och svar:

Vilka druvor odlas i vinregionen Pfalz?

Riesling är den populäraste druvan, men även Pinot Noir, Pinot Blanc, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Dornfelder, Müller-Thurgau, Gewürztraminer, Portugieser och Kerner odlas i mindre kvantiteter.

Vilka vinstilar har utvecklats i Pfalz de senaste 20 åren?

Vinproducenterna har utvecklat fler torra Rieslingviner och mer fylliga och runda Pinot Noir-viner. Det tyska mousserande Sekt-vinet har också ökat i popularitet.

Vad betyder vinturismen för Pfalz?

Vinturismen är viktig för regionens ekonomi och lockar många turister varje år. Besökare kan njuta av guidade turer och provsmakningar på vingårdar samt delta i vinoch matevenemang.

Vad skiljer Riesling och Sauvignon Blanc åt?

Riesling är mildare och neutralare med aromer som honung, citrus och persika. Sauvignon Blanc är mer aromatisk med dofter av äpplen, gräs, limefrukter, peppar och mineraler.

Vilka viner rekommenderas till den panerade kycklingfilén?

Reichsrat von Buhl Riesling Trocken 2016 och Graf von Weyher Sauvignon Blanc Trocken 2019 rekommenderas som prisvärda vita viner till kycklingrullen.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.