Även tyska vinetiketter pekar på region, producent, druva och år. Men förutom detta finns också en mängd andra specifika termer när det gäller tyskarnas Qualitätswein, det vill saga när det gäller själva kvaliteten på vinet, som kan var bra att veta. Exempelvis indikera man gärna när druvorna skördas och mognadsnivå på druva i olika steg:
Kabinett
Är ett ungt, ganska omoget vin, skördas tidigt, ofta med lägre alkoholhalt och är också det lättaste vinet.
Spätlese
Även dessa viner verkar unga. Druvor har plockats när de inte är helt mogna, dock lite senare än Kabinett.
Auslese
Ett finare vin tillverkat av utvalda druvor som skördas sent och ger vinet en viss sötma.
Beerenauslese
Betyder “val av druvor” och då menar man sötma och är botrytiserade viner, angrepp av ädelröta, vilket anses fint. Detta är oftast söta viner passar bra som dessertvin.
Trockenbeerenauslese
Viner av druvor som har individuellt skördats, de har skrumpnat ihop och drabbats hårt av ädelröta. Ger mycket söta viner med komplexa dofter och smaker.
Bortsett från de mognadsnivå på druva lan du läsa termerna ”trocken” (torrt) och ”halbtrocken” (halvtorrt) på tyska etiketter. Viner, där vingården står nämnd på etiketten, måste enligt gällande tyska etiketteringsregler vara torra. Förutom ovanstående nivåer finns även Eiswein, som skördas väldigt sent på året när druvorna är frostiga.