Hem » Vin Tips » Veckans cocktail – tropiska Blue Hawaii

Veckans cocktail – tropiska Blue Hawaii

Kommer denna blå cocktail verkligen från Hawaii? Vi tänker direkt på Elvis i filmen med samma namn. Men nej, den här supergoda drinken uppfanns 1957 av bartendern Harry Yee på Hilton Hawaiian Village i Waikiki. Anledningen var att tillverkare för holländska Curaçao-likörer ville ha en komponerad drink med en ljusblågröna färgen som ser ut som det genomskinliga ljusblågröna vattnet kring beacherna i Hawaii. Harry gjorde då precis en sådan drink som de ville ha, garnerad med en ananasskiva och drinkparaply men kanske med ett lite annorlunda drinkrecept än hur vi gör den idag.

Men det var Harry som gav drinken sitt namn, Blue Hawaii, mest för att ge Hawaii en liten knuff som semestermål kring en tid då massor av amerikaner reste dit. All turism centrerade på beacherna på Waikiki. Då var den omkring 100 000 turister, idag är det 7 miljoner som besöker ön varje år. Vi undrar verkligen om alla har smakat den här goda drinken…

Visst känns detta som en tropisk beachdrink, men det kan ju också vara så att man av någon anledning måste servera just en blå drink, och då passar ju den här perfekt!

Blå Hawaii kan göras av ljus rom och ibland med vodka, ananasjuice, blå Curaçao, sötsur blandning och kokoslikör. Garnera med blomma, ananasskiva eller någon annan tropisk frukt.

Drinken är gärna lite söt och sur, men för bästa resultat håller man det naturligt och pressar färsk ananas eftersom den är mer syrlig än söt och tillsätter lite sirap istället. Och det är just ananasen som ger drinken sin blågröna ton.

Så här gjorde vi vår Blue Hawaii:

  • 2 cl ljus rom Havanna Club (SB5111)
  • 2 cl Bols Blå Curaçao likör (SB612)
  • 2 cl kokoslikör Piña Colada (SB772)
  • 4 cl färskpressad ananas
  • massor av is

Gör drinken i en cocktail shaker.  Blanda rom, blå Curaçao, kokoslikör, ananassaft och fyll på is.

Skaka och sila upp på ett glas. Garnera.

Här hittar du fler historier och cocktailrecept:

Frågor och svar:

Vem uppfann Blue Hawaii-cocktailen?

Bartendern Harry Yee uppfann Blue Hawaii-cocktailen 1957 på Hilton Hawaiian Village i Waikiki.

Varför ville tillverkare för Curaçao-likörer ha en komponerad drink med en ljusblågrön färg?

Tillverkarna ville ha en drink med en ljusblågrön färg som ser ut som det genomskinliga ljusblågröna vattnet kring beacherna i Hawaii.

Vad är ingredienserna i Blue Hawaii-cocktailen?

Ingredienserna i Blue Hawaii-cocktailen är ljus rom, blå Curaçao-likör, kokoslikör, färskpressad ananas och is.

Varför är ananasen viktig för att ge drinken sin blågröna ton?

Ananasen är viktig för att ge drinken sin blågröna ton eftersom den är mer syrlig än söt och tillsätter lite sirap istället.

Vad kan man använda för att garnera Blue Hawaii-cocktailen?

Man kan garnera Blue Hawaii-cocktailen med blomma, ananasskiva eller någon annan tropisk frukt.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.