Veckans drink – Orientexpressen

Den här fräscha drinken hittade vi på Spritmuseum på Djurgården i Stockholm som i år fyller 50 år.  Detta är en cocktail baserad på Champagne och Spritmuseum lovar att lansera en ny champagnecocktail varje månad för att stötta den mycket trevliga och informativa utställningen Champagne som pågår till och med oktober i år.

Det är en spännande utställning som berättar om allt du vill veta om Champagne när det gäller jordmån, jäsning, bubblor och mycket annat kring själva tillverkningen. Men även om trender och trivia kring Champagne.

Faktum är att vi dricker fler mousserande viner än någonsin tidigare och det gäller över hela världen de senaste åren och kanske är det just mousserande viner och Champagne som gör livet glatt att leva och får oss att glömma alla bekymmer för en liten stund. Men bubblorna har faktiskt flera fördelar än att vara festliga och goda:

  • En torr Champagne har mindre socker än annat vin och är därför kalorisnålare.
  • Champagne har ungefär hälften av kalorier jämfört med vanligt vin.
  • Bubblorna för att du dricker långsammare och inte får i dig så mycket kalorier heller.
  • Forskare säger att ett till två glas i veckan motverkar åldersdemens.
  • Även Champagne innehåller resveratrol och polyphenolantioxidanter som är bra för hjärtat.

Orientexpressen

Ett tips på en lätt och fräsch drink från bartendern på Spritmuseum kan du göra själv. Till ett highballglas med en så här vacker sockerkant använder vi en citronskiva som dras runt kanten och därmed bildar ett tunt lager citronjuice som sockret kan fästa på. Det ”svarta strösslet” är verbenasocker, som du gör genom att mixa vitt socker och verbena 50/50 till ett fint strössel.

Verbena kan du hitta på välsorterade te- och kaffebutiker och vissa hälsokostbutiker exempelvis hos Örtagubben. Verbena kallas även järnört på svenska.

Bygg sedan drinken med

  • 8 cl Champagne
  • 6 cl Umeshu  (japanskt fruktvin)
  • 8 cl Sockerlag
  • 3 cl pressad citronsaft

Sockerlagen görs genom att brygga ett intensivt “verbena-te” som silas av efter 10 minuter och sedan tillsätts socker.

Här är några fler artiklar om Champagne:

 

 

Frågor och svar:

Vad är Orientexpressen för en drink?

Orientexpressen är en lätt och fräsch cocktail baserad på Champagne, Umeshu (japanskt fruktvin), sockerlag och pressad citronsaft.

Var kan man hitta receptet på Orientexpressen?

Receptet på Orientexpressen kommer från bartendern på Spritmuseum på Djurgården i Stockholm.

Vad är verbenasocker och var kan man hitta det?

Verbenasocker är ett strössel som görs genom att mixa vitt socker och verbena 50/50 till ett fint strössel. Verbena kan hittas på välsorterade te- och kaffebutiker och vissa hälsokostbutiker.

Vilka fördelar har Champagne för hälsan?

Champagne har mindre socker och kalorier än annat vin, bubblorna gör att man dricker långsammare och inte får i sig så mycket kalorier, ett till två glas i veckan motverkar åldersdemens och Champagne innehåller resveratrol och polyphenolantioxidanter som är bra för hjärtat.

Varför lanserar Spritmuseum en ny champagnecocktail varje månad?

Spritmuseum lanserar en ny champagnecocktail varje månad för att stötta den mycket trevliga och informativa utställningen Champagne som pågår till och med oktober i år.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.