Aperitivo time! Några italienska aperitivo…

aperitivo - omslagsbild med en aperitivo

Varje italienare med respekt börjar sin kväll med en italiensk Aperitivo!  Och det finns Aperitivo som även vi kan unna oss antingen på en AW eller om du vill unna dig en AW helt solo och leva ’la vita bella’, när du kommit hem efter jobbet. I Italien älskar man sina världsberömda Aperitivo förutom den goda maten förstås och ett gott glas vin. Vi är inte många som säger nej tack till en god pasta tillsammans med en krispig Soave eller en Pinot Grigio.

Här presenterar vi de vanligaste – och godaste italienska Aperitivo. Dessa kan du givetvis också beställa från dryckesmenyn i varje bar, oavsett var i världen du befinner dig. 

Apertitivo - är en fördrink innan maten

Definiera Aperitivo!

Aperitivo kan drickas både som fördrink innan maten och efter maten. Alla som varit kring trakterna vid Medelhavet vet att dt inte är svenska middagstider som gäller. Man äter vanligtvis sin middag mycket senare än vad vi gör. Så Aperitivo-tid, vanligtvis mellan 19:00 och 21:00. Sedan går man hem och äter mat. Det är alltså mellan denna tid som italienarna slappna av, varva ner och umgås efter jobbet, oftast i sin lokala bar, beställer in en ofta en bitter, örtig och torr Aperitivo och lite lättare snacks som krispiga crostini, fyllda oliver, salta nötter, smakfulla ostar och en liten bit pizzette.  

Det är den första, trevligaste anledningen. Vad du än gör hoppa inte över denna underbara italienska sed. Det sägs också att om man tar sig en sig en drink innan maten har också en hel del med matsmältningen att göra. Den andra anledningen är att om man tar en Aperitivo innan maten så ger den aptit inför middagen och förbereder magen om vad som komma skall, ofta en traditionell 4-rätters italiensk middag med kött och pasta. Utan denna fördrink är italienarna övertygade om att de riskerar allehanda matsmältningsbesvär.

Aperitivo time – vi beställer en Vermouth!

Denna italienska ritual upprepas varje eftermiddag på barer och uteserveringar.  Allt som oftast är den klassiska Aperitivo en Vermouth, ett populärt starkvin som är gjort av malört och på ett lokalt vin. Att använda malört för att aromatisera vitt vin är inget nytt, det gjorde man redan i det antika Grekland och man bedyrade samtidigt att den bittra örten var bra för hälsan och framförallt för magen. Vermouth blev snabbt italienarnas älskade Aperitivo. 

Aperitivo - en vacker drink

Den äldsta Vermouth noteras redan år 1757, då två bröder, Giovanni Giacomo och Carlo Stefano Cinzano skapade den i Turin. Idag destilleras Vermut i Italien, främst i Piemonte. Många familjeägda destillerier har tillverkat Vermouth sedan 1800-talet. Familjerecepten går i arv från generation till generation med det exakta innehåller verkar alltid förbli en hemlighet.

De flesta vita Vermouth är ljust gula och torra. Men det finns även söta Vermouth i mörkare färg som exempelvis smakar av örter, jord, enbär och koriander samt allehanda botaniska aromater mixad ihop med vin, rött eller vitt.  Kända aptitretare är Cinzano och Matini. 

Prova greve Negronis bittra Aperitivo!

Vermouth är en viktig beståndsdel i en annan klassisk Aperitivo – Negroni! En Nergoni består av en del söt vermouthosso, en del Campari och en del gin som normalt serveras över is och garneras med en bit bränt apelsinskal. Den första Negronin kommer från Caffe Casoni Florens och år 1919 och uppkallades efter greve Negroni. Han drack alltid Campari och Vermouth, men en gång fick han testsmaka en ny Aperitivo som bartendern gjort. Det blev sedan Negronin.

Negronin blev inte bara poppis i Italein, men över hela världen. I början destillerades den enskilt, men idag finns färdiga blandning av drinken. Det finns också flera olika typer av Negroni. Den mest kända är förmodligen Negroni Sbagliato som göra i Milano. I Italien beställer man ofta sin Negroni med en skvätt Prosecco. Det blir både läskande och gott.

Aperitivo - en Negroni

Aperitivo klassiker nr 3 – Campari!

Många av oss har någon gång provat en Campari, röd, bitter och örtig Aperitivo från 1860-talet och som skapade av barägaren Gaspare Campari, därav namnet. Camparin är populär över hela världen och exporterar den nu till nästan 200 länder och vi är många som dricker den antingen som den är eller med en skvätt sodavatten och en citronskiva.

Det sägs att hans bittra Campari innehöll hela 60 olika örter, frukter, kryddor, förutom alkohol, förstås. Den röda färgen tog man från krossade koschenillsköldlöss som man använde mycket som ett rött färgämne på den tiden. Men sedan 2006 så använder man tack och lov inte lusen längre. 

Aperitivo - en aperol spritz

Aperitivo – fantastiska Aperol Spritz!

Gå tillbaka till 1800-talet och Österrike-Ungern ockuperade Venedig. Österrikarna ansåg det italienska vinet vara alldeles för kraftfullt, så man började spä ut det, först med vatten. Under åren tillsatte man bittra örtlikörer av olika slag för att ge drycken lite mer stuns av Aperitivo. 1920 uppfann börderna Barbieri i Padua sin Aperol. Den var förstås bitter med smak av apelsin och rabarber och et var väl egentligien så som den första Aperol Spritz föddes.

Receptet är då som nu 3 delar prosecco eller annat mousserande vin, 2 delar Aperol och 1 del sodavatten. Läsande gott tycker vi i Sverige, särskilt på sommaren. Men även i Italien har denna Aperitivo blivit väldigt populär, de sägs att en kvarts miljon italienare och turister dricker den varje sommardag i Venedig.

Vilken är din favorit Aperitivo?

Läs mer om fördrinkar

Fransac XO Cognac

En premium Cognac, med inslag av fatkaraktär, marmelad, apelsin och gula päron

Artikelnummer: 22601

Typ: Sprit

Land: Cognac, Frankrike

Alkohol: 40 %

Pris: 599 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna