Aperitivo time! Några italienska aperitivo…
Varje italienare med respekt börjar sin kväll med en italiensk Aperitivo! Och det finns Aperitivo som även vi kan unna oss antingen på en AW eller om du vill unna dig en AW helt solo och leva ’la vita bella’, när du kommit hem efter jobbet. I Italien älskar man sina världsberömda Aperitivo förutom den goda maten förstås och ett gott glas vin. Vi är inte många som säger nej tack till en god pasta tillsammans med en krispig Soave eller en Pinot Grigio.
Här presenterar vi de vanligaste – och godaste italienska Aperitivo. Dessa kan du givetvis också beställa från dryckesmenyn i varje bar, oavsett var i världen du befinner dig.
Definiera Aperitivo!
Aperitivo kan drickas både som fördrink innan maten och efter maten. Alla som varit kring trakterna vid Medelhavet vet att dt inte är svenska middagstider som gäller. Man äter vanligtvis sin middag mycket senare än vad vi gör. Så Aperitivo-tid, vanligtvis mellan 19:00 och 21:00. Sedan går man hem och äter mat. Det är alltså mellan denna tid som italienarna slappna av, varva ner och umgås efter jobbet, oftast i sin lokala bar, beställer in en ofta en bitter, örtig och torr Aperitivo och lite lättare snacks som krispiga crostini, fyllda oliver, salta nötter, smakfulla ostar och en liten bit pizzette.
Det är den första, trevligaste anledningen. Vad du än gör hoppa inte över denna underbara italienska sed. Det sägs också att om man tar sig en sig en drink innan maten har också en hel del med matsmältningen att göra. Den andra anledningen är att om man tar en Aperitivo innan maten så ger den aptit inför middagen och förbereder magen om vad som komma skall, ofta en traditionell 4-rätters italiensk middag med kött och pasta. Utan denna fördrink är italienarna övertygade om att de riskerar allehanda matsmältningsbesvär.
Vinjournalen tipsar vin för aperitivo
Detta vin erbjuder en välbalanserad, lätt mogen och mycket uppfriskande smakprofil med toner av röda äpplen, rostat bröd, fransk nougat, mineraler, päron och citron. Det avnjuts bäst vid en temperatur på 8-10°C och parvis vackert som aperitif eller till vegetariska rätter, såväl som fisk eller skaldjur.
Frankrike | Champagne| Art. 796001 | Charles Ellner | 339:-
Aperitivo time – vi beställer en Vermouth!
Denna italienska ritual upprepas varje eftermiddag på barer och uteserveringar. Allt som oftast är den klassiska Aperitivo en Vermouth, ett populärt starkvin som är gjort av malört och på ett lokalt vin. Att använda malört för att aromatisera vitt vin är inget nytt, det gjorde man redan i det antika Grekland och man bedyrade samtidigt att den bittra örten var bra för hälsan och framförallt för magen. Vermouth blev snabbt italienarnas älskade Aperitivo.
Den äldsta Vermouth noteras redan år 1757, då två bröder, Giovanni Giacomo och Carlo Stefano Cinzano skapade den i Turin. Idag destilleras Vermut i Italien, främst i Piemonte. Många familjeägda destillerier har tillverkat Vermouth sedan 1800-talet. Familjerecepten går i arv från generation till generation med det exakta innehåller verkar alltid förbli en hemlighet.
De flesta vita Vermouth är ljust gula och torra. Men det finns även söta Vermouth i mörkare färg som exempelvis smakar av örter, jord, enbär och koriander samt allehanda botaniska aromater mixad ihop med vin, rött eller vitt. Kända aptitretare är Cinzano och Matini.
Prova greve Negronis bittra Aperitivo!
Vermouth är en viktig beståndsdel i en annan klassisk Aperitivo – Negroni! En Nergoni består av en del söt vermouthosso, en del Campari och en del gin som normalt serveras över is och garneras med en bit bränt apelsinskal. Den första Negronin kommer från Caffe Casoni Florens och år 1919 och uppkallades efter greve Negroni. Han drack alltid Campari och Vermouth, men en gång fick han testsmaka en ny Aperitivo som bartendern gjort. Det blev sedan Negronin.
Negronin blev inte bara poppis i Italein, men över hela världen. I början destillerades den enskilt, men idag finns färdiga blandning av drinken. Det finns också flera olika typer av Negroni. Den mest kända är förmodligen Negroni Sbagliato som göra i Milano. I Italien beställer man ofta sin Negroni med en skvätt Prosecco. Det blir både läskande och gott.
Aperitivo klassiker nr 3 – Campari!
Många av oss har någon gång provat en Campari, röd, bitter och örtig Aperitivo från 1860-talet och som skapade av barägaren Gaspare Campari, därav namnet. Camparin är populär över hela världen och exporterar den nu till nästan 200 länder och vi är många som dricker den antingen som den är eller med en skvätt sodavatten och en citronskiva.
Det sägs att hans bittra Campari innehöll hela 60 olika örter, frukter, kryddor, förutom alkohol, förstås. Den röda färgen tog man från krossade koschenillsköldlöss som man använde mycket som ett rött färgämne på den tiden. Men sedan 2006 så använder man tack och lov inte lusen längre.
Aperitivo – fantastiska Aperol Spritz!
Gå tillbaka till 1800-talet och Österrike-Ungern ockuperade Venedig. Österrikarna ansåg det italienska vinet vara alldeles för kraftfullt, så man började spä ut det, först med vatten. Under åren tillsatte man bittra örtlikörer av olika slag för att ge drycken lite mer stuns av Aperitivo. 1920 uppfann börderna Barbieri i Padua sin Aperol. Den var förstås bitter med smak av apelsin och rabarber och et var väl egentligien så som den första Aperol Spritz föddes.
Receptet är då som nu 3 delar prosecco eller annat mousserande vin, 2 delar Aperol och 1 del sodavatten. Läsande gott tycker vi i Sverige, särskilt på sommaren. Men även i Italien har denna Aperitivo blivit väldigt populär, de sägs att en kvarts miljon italienare och turister dricker den varje sommardag i Venedig.
Vilken är din favorit Aperitivo?
Läs mer om fördrinkar
Frågor och svar
Vad är aperitivo?
Vad kännetecknar en italiensk aperitivo?
Vad innebär aperitivo time?
När passar en drink aperitivo?
Vad ingår i ett aperitivo recept?
Vinguider relaterade till denna artikel
- Vita viner från Colli di Luni
- Söta viner från Italien
- Röda viner från Italien
- Vita viner från Italien
- Rosé viner från Italien