Hem » Vin Skola » Vermouth Noilly Prat – mer än 200 år gammal

Vermouth Noilly Prat – mer än 200 år gammal

vermouth-noilly-prat - Vinjournalen.se

Det var Joseph Noilly, en botaniker i trakterna kring Marseille år 1813 som gjorde sitt första recept på det som senare kom att bli världens finaste franska vermouth. 1850 grundade hans son, Louis, det första destilleriet La Maison Noilly Prat i den pittoreska fiskebyn Marseillan. Sedan dess har familjeföretaget gått i arv från far till son och dotter några gånger om.

Men vad är så speciellt med denna vermouth?

För vår egen del här på Vinjournalen kan vi inte tänka oss att göra en original drya med gin och vermouth – utan att göra den med Noilly Prat och Tanqueray Gin. Precis som originaldrinken som den amerikanske oljemagnaten John D. Rockefeller fick i baren på ikoniska Knickerbocker Hotel i New York. Detta var 1906 och bartendern lät ha haft smeknamnet Martini di Arma di Taggia. Han hette säkert något annat på riktigt!

Idag har the King of Cocktails, the Knickerbocker Martini blivit kult.

Så här görs vermouth

Runt om byn Marseillan odlas de lokala druvsorterna Picpoul och Clairette, underbart vindruvor som snart får en revival som druvor för att göra stilla vin. Det lär faktiskt vara på gång.

382 - Vinjournalen.se

I källaren i huset La Maison Noilly Prat pressades och lagrades druvorna i på stora, halvsekel-gamla kanadensiska ekfat som rymmer upp till 40 000 liter vin. Där låg de sedan i ett helt år och oxiderades mycket, mycket långsamt. Vinmakaren tillsatte ett hemligt recept av örter och kryddor som macererades i tre veckor och sedan noggrant extraherades. Därefter fick vermouthen vila i sex veckor till.

1971 köptes La Maison Moilly Prat upp av sin konkurrent, Martini & Rossi och som idag fyra olika vermouth varanter i sin kollektion: Extra Dry, Original Dry, Rouge (stora bilden ovan) och Amber och man använder samma originalrecept. På Systembolaget finns endast Noilly Prat Original Dry, SB 8610

Vermouth i mat och dryck

Förutom att man kan laga suveränt goda såser och skeda över fisken med Noilly Prat så väljer många stjärnkockar att faktiskt använda vermouth istället för vanligt vitt vin – när de vill imponera.

Och så i drinkar förstås! Vi bryr oss inte om att en drya kan göras på antingen gin eller vodka. Vi använder alltid gin och i motsats till Jams Bond så gillar vi vår drya rörd och inte skakad. Noilly Prat ger denna där fina traditionella smaken till drinken av örter, kryddor, citrus och nötter.

383 - Vinjournalen.se ” width=”200″ height=”300″>Så här gör Vinjournalen sin Dry Martini:

  • Tanqueray Gin SB 10239
  • Noilly-Prat SB 8610
  • Angostura Orange SB 86210

Knepet är att hålla martini och glas isiga under hela tillagningsprocessen. Ställ martiniglaset i frysen i några minuter så det bli riktigt isigt.

I ett stort glas häller du is för att isa ner glaset ordentligt. Häll sedan ut isen igen. Lägg i lite ny krossad is glaset igen och häll i 0,75 dl gin och rör om långsamt.

Ta ut martiniglaset ut frysen och stänk i några droppar Noilly Prat (vi menar verkligen bara ’stänk’ eller spring snabbt förbi snabbt med vermouth-flaskan! 🙂 Och i med 2-3 droppar Angostura. Sila sedan över fin i martiniglaset och garnera med en stor grön oliv, förstås!

Några andra artiklar om trender och speciella varumärken: 

Frågor och svar:

Vem var det som skapade det första receptet på Noilly Prat-vermouth?

Joseph Noilly, en botaniker i trakterna kring Marseille år 1813.

Vilket år grundades det första destilleriet La Maison Noilly Prat?

1850.

Vilka lokala druvsorter odlas runt byn Marseillan där Noilly Prat görs?

Picpoul och Clairette.

Vilka olika varianter av vermouth finns i Martini & Rossi:s kollektion?

Extra Dry, Original Dry, Rouge och Amber.

Vilket knep använder Vinjournalen för att hålla martini och glas isiga under hela tillagningsprocessen?

Att ställa martiniglaset i frysen i några minuter så det blir riktigt isigt.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.