Gin har aldrig varit mer populärt i Storbritannien än just nu. Förra året lyckades britterna få i sig 40 miljoner flaskor gin och försäljningen ökade med 12% på ett år. Resultatet är förstås också att det växer fram en hel del trevliga mikrodestillerier. Det finns 130 små destillerier enbart i Storbritannien. Totalt fanns det 273 destillerier som förra året producerade fler än 500 sorters gin.

Vinjournalen älskar solskenshistorier som bevisar att dryckesbranschen är full av eldsjälar som tror på sin idé länge nog för att kunna förverkliga den.

 

Hemma i sovrummet Foto: www.birminghammail.co.uk

Dryckesbranschen är full av eldsjälar!

Allt började som en hobbyverksamhet. Bästa vännerna Tom Lindsey och Rory McKerrell i Litchfield, i engelska Staffordshire, installerade för 2 år sedan sitt hemmadestilleri i ett extra sovrum i Lindseys hus för att göra sin gin. De tyckte så bra om resultatet att de registrerade sin verksamhet och kallade den Greywood Distillery. Nu kände killarna att de var ’up and running’ på riktigt.

Men det visade sig att Tom och Rorys gin inte vara vilken gin som helst. Fifth Spire Gin som den kallades för, chockade dryckesbranschen när den vann guld i världstävlingen Spirits Competition i San Francisco i april i år. Att vinna guldmedalj i tuff konkurrens med prestigemärken och andra destillerier är något som Tom och Rory inte vågade drömma om för några år sedan, men genom den uppmärksamhet de fick efter tävlingen, så fick de självklart även enorm hjälp på vägen.

Varför imponerar Fifth Spire Gin?

Receptet är genomtänkt och baseras på ett härligt klassiskt ginmakeri och dubbeldestillering.

I två destillationspannor i koppar kryddas spriten. I den ena finns

  • enbär
  • koriander
  • kassiakanel
  • orrisrot
  • lakritsrot
  • rosa pepparkorn
  • mandel
  • torkat, bittert apelsinskal från Sevilla

Den andra kopparpannan används fortfarande endast för färska citrusfrukter, såsom citroner, limes och grapefrukt.

Man producerar ännu i liten skala – endast några tusen flaskor om året – och ser man fram emot att få kunna lansera sin Fifth Spire Gin bland annat på varuhuskedjan Selfridges i UK, som självklart även tycker att det är behjärtansvärt att stödja små hantverksdestillerier och kunna erbjuda ett bredare lokalt sortiment nu till jul.

Läs mer om destillerade drycker här:

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy