Har du en flaska Madeira i köket?

Madeira - omslag med många flaskor

Vad är Madeira och varför är det vinet så speciellt? Hur väljer man ett gott Madeira-vin som man kan laga mat med? Och om man nu inte får tag i vinet, finns det något bra alternativ? Låt oss ta reda på det och besvara dessa frågor som många finsmakare säkert frågar sig när receptet speciellt kräver ett starkvin som Madeira-vin.

Alla vet att mat och vin går hand i hand och det gör också starkvin som Madeira. Vinet är inte bara är en trevlig aperitif men några droppar av det goda vinet piffar också upp såser, grytor – helt enkelt i desserter eller maträtter.

Men det kan ofta vara svårt att hitta en bra och prisvärd Madeira. Bolaget erbjuder ca 30 olika sorter, från medium-torra till mycket söta och allt däremellan… de flesta i beställningssortimentet. Vi svenskar är vanligtvis inga aperitif-älskare, möjligtvis kan vi klämma i oss en sherry eller en campari. Men handen på hjärtat, medan Madeira-vin används ganska flitigt i köket som ett matvin, så verkar den ha tappat något av sin forna glans som aperitif. För det finns nog ingen svensk kock av rang som inte har en flaska ståendes i köket. 

Madeira - ön och panoramabild

Vad är Madeira?

Vinet upptäcktes av misstag, tillverkades av misstag och misstogs ofta för något annat. Och det är uppkallat efter en medelstor ö i Atlanten om idag tillhör Portugal. I början av 1400-talet seglade britterna till Madeira och formade en koloni bosatte sig där. Och britterna tyckte om sherry och port, så steget till att även tycka om Madeira var inte så långt. Senare kom också Portugiserna till ön och slog sig ner där. Sockerrör och vindruvor från Grekland planterades och blomstrade på ön. Handelsskepp lastades med starkvaror som blev en del av förfriskningarna för manskapet, så det blev logiskt att välja det lokala vinet förstärktes med konjak under den långa resan. När vinerna kom till Amerika, tyckte man om de starka vinerna som var mycket goda, och de blev bara bättre och bättre, ju länge de lagrades. Under amerikanska revolutionen verkade man nästan inte dricka något annat. Portugiserna var inte sena med att producera detta läckra starkvin för den lokala marknaden och för export. Men det gick fram och tillbaka med produktionen, mycket grund av vinlusens framfart.

På 1920-talet startade handelsorganisationen Madeira Wine Company men ett antal större producenter, många av dessa företag tillverkar fortfarande idag Madeira.

Druvorna

Madeiras finaste viner tillverkades en druva som heter Malmsey, som britterna kallade druvan Malvasia på den tiden. Den ger söta dessertviner med en enorm lagringspotential! Mer än 200 år är inte ovanligt, drickbart – men dyrt. Man använder även andra typiska druvor som odlas på Madeira (idag även i resten av Portugal) och som alla ger sin typiska stil till vinet.

Serial är en ljus druva, en gnatig druva som mognar sent och svårt. Madeiran blir torr och med god fatlagring en stram profil och ack, så god till en bit rökt lax eller några oliver. Bual eller Boal, som man ibland kan se. Vit druva med en hög sockernivå. Det blir en mörkare Madeira mycket likt en söt, men brun amarone med torkad frukt. Perfekt till efterrätten! Den vita druvan Verdelho ger en karamellig halvtorr Madeira. Terrantez, en vit druva, odlas inte lika mycket idag som förr i tiden och Tinta Negra är en röd druva som också används för att göra Madeira.

Madeira - vin i fat

Tillverkning över tid

Eftersom man till sjöss blandade Madeira med konjak och på så sätt fick en lägre hållbarhet, så provade man även med den finessen när man ville göra viner för export på 1700-talet. På fartygen hade man bara solens värme för att värma upp faten. Man kallade den metoden för Canteiro och en del producenter gör fortfarande på detta sätt.

Idag, efter att man tillsatt 96% druvsprit, lämnas vinfaten i små stugor där temperaturen kan bli över 30° och luftfuktigheten når 90%. Lite av vinet dunstar bort, men var några få procent. Vanligt var också att att man hade speciella ugnar, så kallade estufas för att värma upp vinet. Idag förvaras vinet dock oftast i rostfritt ståltankar som värma upp av varmt vatten. Sedan får vinerna sakta svalna. Det är dagens estufas och de är stora, rymmer upp till 100 000 liter. En del Madeira-viner får sedan åldras i gamla träfat, beroende på stil och kvalitet, från 3 upp till 15 år från Single Harvest till Colheita och en vintage Madeira måste minst lagras i 20 år.

Madeira - ett glas och ostbitar

Varför tycker kockarna om Madeira?

Den största anledningen är nog att Madeiras smakar alldeles underbart och unikt, på grund av druvorna och lagringen som utvecklar karakteristiska aromer och smaker som faktiskt inte finns att hitta någon annanstans. Det är kart att man även kan använda sherry i maten, men Madeiran har en egen speciell smak som smälter ihop med smör, grädde och umami…

Dessutom skrev vi ju att det finns många olika stilar av Madeira. Inget Madeira-vin är det andra likt. Om man väljer att tillsätta några droppar Madeira i maten eller efterrätten, så kan man ju också då variera, lite beroende på vad receptet säger. Men man bör också komma ihåg att knepet med att blanda Madeira med …. just det, Madeira… som producenterna ibland gör, är ett budget-trix som ibland används för att kunna erbjuda konsumenten ett så bra pris som möjligt, men det blir inte alltid den godaste Madeiran, tyvärr. Det är sällan ett sådan blandvin används för matlagning. Snegla inte på en vintage-Madira, det blir för dyrt, men läs etiketten för att se vad du får i flaskan. Håll utkik efter druvorna på etiketten och termen Single-varietal Madeira som är av finfin matkvalitet. Bland de druvor ovan och som lämpar sig bäst är onekligen Sercial med aromer av persika, valnöt och citrus, Verdelho doftar hö, gurka och citron och Bual med toner av kanel och vanilj.

Psst….

I mitt kök står en flaska Leacock’s Malmsey (nr 76291), den måste beställas och kostar 199 kr. Håller sig fräsch i kylen hur länge som helst, är dryg att använda och fixar den godaste tryffelgräddsåsen över de smörgrillade champinjonerna och pastan.

Läs mer om starkviner:

Merrys White Chocolate Irish Cream Liqueur

Robert A. Merry & Co är stolt väktare av en lång tradition av premium alkoholdrycksproduktion på Irland. Trogen sin mission ’Simplicity with Excellence’, insisterar Merry’s på att endast använda sig av de finaste, traditionella och naturliga ingredienserna.

Artikelnummer: 601

Typ: Sprit

Land: Irland

Alkohol: 17 %

Pris: 149 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna