De flesta Blanc de Blancs-champagnerna produceras på Chardonnay-druvor, då dessa är de vanligaste i regionen. De ger de populäraste smakerna och är konsekventa i avkastning och kvalitet. Termen Blanc de Blancs översätts till ”vit av vita” och innebär att alla druvor i blandningen måste vara gröna druvor.


Vinodlingarna som ligger i den så kallade regionen Cote de Blancs ger de bästa exemplen på stilen Blanc de Blanc. En klassisk Blanc de Blancs är elegant när den är ett ungt vin och en äldre Blanc de Blanc utvecklar ofta en härligt smörig och komplex stil med en intensiv fruktighet och många goda champagner finns att välja på Systembolaget.

Vanliga vindruvor som används till Blanc de Blancs-champagner:

Vinjournalens Champagne tips – blanc de blancs champagne systembolaget                  


Champagne Charles Ellner

God årgångschampagne från tradionellt Champagnehus. Något utvecklad & nyanserad, mycket frisk smak med inslag av äpplen, rostat bröd, fransk nougat, päron och citron.

Frankrike | Champagne | Art 796001 | Charles Ellner | 319:-


It’s a blanc de blancs — druvor av Blanc de Blanc

Blanc de blancs betyder “vitt av vita”, dessa är champagner gjorda uteslutande av vita druvor. Till skillnad från de flesta champagnerna framställs Blanc de Blancs-champagner på endast vitvinsdruvor med ljusa skal. Det ger dem en krispig, frisk smak som skiljer sig från de andra champagnesorterna som görs på druvor med mörkt skal, som Pinot Noir eller Pinot Meunier. Dessa anses vara de unikaste champagnerna i världen.

Blanc de Blancs champagne har en större potential för att kunna lägras, jämfört med en typisk Pinot de Noirs champagne som finns på Systembolaget. Prova gärna förstklassiga champagner från producenter som Dom Ruinart, Krug, Le Mesnil Grand Cru eller Guy Larmandier. Detta är blanc de blanc champagner som varje år tävlar i blanc de blanc champagne prix.

Blanc de blancs – crémant de loire

Vad är crémant och vad är skillnaden gentemot champagne?
Crémant är en annan typ av mousserande vin från Frankrike dock inte från regionen Champagne, där all champagne måste komma ifrån. Men slutresultatet är är att en crémant är utsökt och bubbligt, även om det inte är champagne. Crémant görs också med andra metoder än de kostsammare metoderna för champagne, som också tar längre tid.

I Sverige tycker man generallt att den bästa blanc de blancs är nog en blanc de blanc brut eller en blanc de blancs richard juhlin. Richard är en av våra mest upskattade internationella champagnee-experter.

Frågor och svar

Hur väljer man de bästa blanc de blanc champagnerna?

Den prestigefulla tävlingen blanc de blanc champagne prix väljer de bästa blanc de blancs champagnerna. Inte alla hamnar på listan med blanc de blancs champagne systembolaget.

Är en crémant en champagne?

Nej, blanc de blancs och crémant de loire är inte samma sak. Crémant görs i 8 olika regioner, champagne kommer bara från regionen Champagne.

Vad är It’s a Blanc de Blancs?

It’s a Blanc de Blancs är inte en champagne utan ett skämtsamt namn på ett italienskt mousserande som finns på Systembolaget. Vet inte om fransmännen skrattar så högt åt det ….

Hur kan blanc de blancs richard juhlin då ar en champagne?

Richard gör sina chamapgner i regionen Champagne i Frankrike med hjälp av producenter där, så det är grönt!

Är en Blanc de Blanc torr eller söt?

Torr oc framställd uteslutande av Grand Cru-vingårdar i Côte des Blancs, alltså ett vackert, torrt vin med en kritaktig konsistens och riklig syra som ramar in den strama frukten.

Bildgalleri – Blanc de blancs champagne


Här kan du läsa lie mer om Champagne:

Vinjournalen.se rekomenderar

Champagne Charles Ellner Grand Reserve

Champagne Charles Ellner Grand Reserve

Artikel:796001Volym:750 ml
Pris319 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetÅrgång2015Druvor60 % Chardonnay 40 % Pinot NoirAlkohol12 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy