Hem » Vin Fakta » Druvan Pinot Gris – en druva med många ansikten

Druvan Pinot Gris – en druva med många ansikten

Druvan_Pinot_Gris omslag med ett glas vitt - Vinjournalen.se

Druvan Pinot Gris är en medeltida druva som är känd och odlas över hela världen. Ursprungligen kommer den från Bourgogne och spred sig över Europa och sedan till andra delar av världen. Men det skiljer en del på hur vinerna smakar och blir, beroende på var druvan odlas. Vi ska skriva lite om det.

Många av oss kan säkert beskriva vilket vin eller till och med vilken vinstil vi tycker allra bäst om. Men därifrån till vilken druva man gillar, kan bli ett knepigare uppdrag. Det finns mer än 10 000 olika druvsorter i världen – och fler tillkommer kontinuerligt. Men tittar man krasst på druvor, så är det på det hela taget nog bara ett fåtal genom tiderna som har blivit riktigt populära och hyllade för sin mångsidighet. Pinot Gris är en av dessa druvor.

druvan_pinot_gris olika färger

Samma Pinot Gris men olika överallt!

Pinot Gris är en medlem i den kända druvfamiljen Pinot i Bourgogne. De andra är:

  • Pinot Blanc
  • Pinot Gris
  • Pinot Meunier
  • Pinot Noir
  • Pinot Noir Précoce

Druvan Pinot Gris betyder ’grå kotte’ på franska och är en druva som växer i små kotteformade klasar med mörkt dammiga gråblå druvor, ibland med en rosa nyans i skalet och färgen kan till och med skifta till röda. Men det hindrar inte man kan göra fantastiska vita viner av druvan. Och precis som druvorna varierar färgen på vinet från starkt guldgula toner till kopparnyanser.  

Pinot Gris är en av de druvorna som fått olika namn i olika länder.  Ruländer, Grauer Mönch, Grauklevner och Grauburgunder på tyska, Pinot Grigio på italienska, Malvoisie i Loire är bara några exempel av de 20-tal namn vi hittade.

Oavsett namn så har Pinot Gris samma egenskaper, avsett vad den heter. Druvorna är fulla av fruktiga smaker av bär, mogen frukt och citrus, tillkommer örter, kryddor, blommor, mineraler och jord.

Druvan_pinot_gris ett kallt glas vitt

Pinot Gris med olika uttryck!

Pinot Gris är vanligtvis ett uppfriskande saftigt vitt vin, men beroende klimat, är det skördas och vinmakare så kan det bli ett vitt stilla vin, lättare eller mer komplext eller rent av ett dessertvin som ibland gärna får vara ädelrötat.

Idag odlas druvan Pinot Gris på 15 000 hektar runt om i hela världen. I Europa, i Österrike och i synnerhet i Frankrike och Alsace liksom av Italiens Piniot Grigio i exempelvis Alto Adige, Trentino eller Friuli gör man lättare vita, syrligt friska viner. I Ungern och i Baden och Pfalz i Tyskland gör man fräscha vita viner som kan variera till mer komplexa uttryck, ett välrundat, ibland fatlagrat vin, ibland inte men perfekt för nästan alla tillfällen. Pinot Gris vinet är frisky, lekfullt och är ändå sofistikerat och elegant.

Druvan finns även i nästan alla Nya Världens vinregioner som Sydafrika, USA, Australien, Nya Zeeland, Sydamerika, Mexiko…. en helt fantastiskt spridning runt om i världen. Oavsett var den växer så har blir det allt populärare, eftersom vinerna är både goda och prisvärda.

Läge och klimat bestämmer över – druvan Pinot Gris 

Var vingårdarna ligger är alltid den viktigaste faktorn. Terroir är det viktigaste som formar vinets karaktär om vinet ska bli fruktigt och fräscht, eller få mer komplext och smakfullt, mer stamina eller om det ska visa en sötare sida. Pinot Gris är egentligen inget lätt vitt vin. Druvans smak framhäver alltid en frisk och fruktig fräschhet och dessutom tippas med inslag av mandel, kaprifol, honung, saltlösning, kryddnejlika, ingefära och krydda. Komplexiteten tillförs av kreativiteten hos respektive vinmakare. Frukterna varierar från skarpa syrliga toner till mer mättade toner, frukterna från lime, grönt äpple, citron till päron, nektarin och persika.

Druvan växer allra bäst i svala klimat (Frankrike, Italien) där den mognar relativt tidigt och blir mycket syrlig. På Nya Zeeland, Australien och Sydafrika kan klimatet variera. Här finns både coolare platser och vinområden med varmare, torrare klimat. Och vinerna blir därefter.

Druvan Pinot Gris ger mångsidiga matviner  

Detta är fylliga viner med ganska hög syra, så om du serverar till mat så tjänar vinerna på att luftas något för då kommer aromer och smaker kryddor och jord mer till sin rätt. 

Denna druva passar allt från lättare sallader, grönsaker och snacks till kokt squash, palsternacka, bönor, blomkål eller broccoli. Perfekta även skaldjur som rå och kokt fisk, sushi, moules-frites eller en kokt torks i krämig sås.

Vinerna är också fylliga nog att serveras med kött som kyckling, kalkon och anka eller kallskuret, tapas eller antipasti. Krämiga och fasta ostar av ko- eller fårmjölk som Gruyere, Grana Padano, Pecorino, Brie och parmesanost är en utsökt kombo.

Druvan_pinot-gris 3 olika flaskor vin

Druvan Pinot Gris med olika profil

Här är 3 viner som vi rekommenderar om du vill smaka på druvan. Det finns endast 24 olika viner på druvan i hela Systembolaget och i några av dessa viner har druvan Pinot Gris blandats med andra druvor.

Jean Biecher Pinot Gris 2020 | Alsace | PG 100%

Familjen Biecher i Alsace har gjort viner sedan 1762 och detta vin är både populärt och prisvärt. I grunden är detta ett torrt vin, inte helt torrkrispigt, men känner en kort, liten sötma. Fin fruktsyra. Färgen är något gulgråa och smaken fylls av gula päron och aprikoser, torkad citrus samt ett stänk av örtiga inslag och spår av earl grey té.

Wairau River Pinot Gris 2020 | Nya Zeeland | PG 100%

Familjen Rose på Rose Family Estate i Marlborough på Nya Zealand odlar druvor i svalare områden och de skördas på morgonen under dagens svalare perioder. Vinet är ljust gult och lagrat i ståltankar. Här märks en profil som är torr, fräsch, fruktig och krispig och allt ger en fin fruktsyra aromer av vita blommor, exotisk kiwi, päron och örtkryddor som toppas med lite honung.   

Gaia White Blend 2021 | Mendoza | 50% Chardonnay, 35% Pinot Gris, 15% Sauvignon Blanc

Domaine Bousquet i Mendoza visat att denna veganvänliga Pinot Gris även är en fin blanddruva. Detta vin är mer komplext i sin profil och dessutom lite fatlagrat men knastertorrt och krispigt av äpplen, mandarin, kiwi, toppat med honung, melon och aromatiska örter. Fruktig och fräsch munkänsla med ett fint och smakfullt avslut.

Frågor och svar

Är Pinot Gris en röd eller vit druva?

Pinot Gris är klassificerad som en vit druva, även om den kan ha grårosa eller lila färg.

Var i USA odlas Pinot Gris?

Pinot Gris odlas i nästan alla kända vinområden och regioner i USA, inklusive Oregon, California, New Mexico, Idaho, Michigan, Ohio, Arizona, Virginia, New Jersey, Washington och New York.

Var växer Pinot Gris ursprungligen?

Pinot Gris kommer ursprungligen från Bourgogne i Frankrike, men odlas nu främst i Alsace.

Kan man dricka Pinot Gris och ändå äta en köttbit?

Absolut! Pinot Gris passar bra till en mängd olika maträtter, inklusive kött. Det kan vara en bra matchning till kyckling, kalkon eller till och med ost.

Vilka andra vita druvor förutom Pinot Gris odlas i Alsace?

Förutom Pinot Gris odlas även Riesling, Gewurztraminer, Muscat, Sylvaner, Pinot Blanc och Chasselas i Alsace.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.